İstanbul Ticaret Odası (İTO) düzenlediği Makine Sektörüne Yönelik İmalat Sanayi Çalıştayında, sektörlerin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
İTO, sektörlerin sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin ortaya konması amacıyla Makine Sektörüne Yönelik İmalat Sanayi Çalıştayı düzenledi. Online olarak gerçekleşene çalıştaya İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, meclis ve komite üyeleri ile STK temsilcileri katıldı. AİMSAD adına çalıştaya katılım sağlayan yönetim kurulu başkan yardımcısı Mustafa Erol, AİM sektörü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagic; “Biz İTO Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimiz günden beri İstanbul’la ilgili net yaklaşımlara sahibiz. Bu doğrultuda sanayinin İstanbul’dan çıkarılması yönündeki yaklaşımları doğru bulmuyoruz. İstanbul’un sanayi içindeki payının korunması ve geliştirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. İstanbul’un konvansiyonel, düşük katma değerli sanayiden ziyade, daha yüksek değerli sanayiyi içinde barındırması gerekiyor. İstanbul’da kurulu olan sanayi işletmelerinin modernizasyonu, kapasite artırımı, kapasite yenilemesi, yeni teknolojiye adaptasyonu konusundaki yatırımları için mutlaka ve mutlaka bir teşvik konseptinin oluşturulması gerektiğinin altını çiziyoruz. Maalesef İstanbul şu anda, Türkiye’deki 81 vilayet içinde hiçbir yatırım teşviki kapsamında olmayan tek il. İstanbullu sanayici bunu hak etmiyor, bu nedenle konuyla ilgili mücadelemiz devam ediyor” diye konuştu.
“Ülkemizdeki gelişmelere destek sağlamak için çalışıyoruz”
AİMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Erol; “Kurulduğumuz tarihten buyana ülkemizdeki ve sektörümüzdeki gelişmelere destek sağlamak amacıyla çalışmalar yapmaktayız. Verdiğimiz bu çalışmaların sonuçlarını da almaya başladığımızı düşünüyorum. 2020 yılının verilerine göre; AİM sektöründeki ithalat oranlarında önemli bir artış yakaladık. Bununla beraberde ithalat oranlarında da yüzde 70’lerde düşüşler yaşanıyor. Bu rakamlar yerli üretimin ne kadar başarılı olduğunun önemli bir göstergesi. Pandeminin en çok yaradığı sektörlerden biri de mobilya sektörü. Dolayısıyla ağaç işleme makinecileri de bundan faydalandı. Ancak elbette sektörün karşı karşıya olduğu önemli bir Çin sorunu var. Şu anda Çin, belli makine gruplarında kalem kalem gizli teşvik uyguluyor. Türkiye’deki piyasaya neredeyse yüzde 50’lilere varan indirimler yapıyor. Bu durum da piyasa oyuncularını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumla alakalı AİMSAD olarak gerekli yerlere, gerekli bildirimleri yapıyoruz” dedi.