Kayseri’deki mobilya üreticileri, dünya pazarlarında hak ettikleri yeri almak ve Türkiye pazarında marka değerlerini artırmak için bir dizi faaliyet yürütüyor. Buna göre Mobilyakent’i bir AVM niteliğinde tasarlayarak burada fuarlar düzenlemek isteyen sektör yetkilileri, tasarım ve personeldeki açığı ise Mobitek’teki eğitim ve çalışmalarla gidermeyi amaçlıyor.

Türkiye’de mobilya üretiminin yüzde 40’ını, panel mobilya üretiminin ise yarısını tek başına karşılayan Kayseri, iki yeni proje ile hem iç hem de dış pazardaki gücünü artırmaya hazırlanıyor. 2015 yılı itibarıyla 384 milyon dolarlık ihracat yapan ve ilin toplam ihracatının yüzde 24’ünü gerçekleştiren mobilya sektörü, Mobilyakent ve Mobitek projelerini bir an önce hayata geçirmek istiyor. Buna göre Mobilyakent’i bir AVM niteliğinde tasarlayarak burada fuarlar düzenlemeyi planlayan sektör, tasarımdaki açığı ise Mobitek’teki çalışmalarla gidermeyi amaçlıyor. Ayrıca burada sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli personel de yetiştirilebilecek.

Sektör temsilcileri Kayseri mobilyasının dünya pazarlarında hak ettiği yerini alması ve Türkiye pazarında marka değerini artırması adına bir dizi faaliyet yürütüyor. Kayseri Marangozlar ve Mobilyacılar Odası’nın, Orta Anadolu Kalkınma Birliği ile Kocasinan Belediyesi’nin de desteğini alarak, etap etap hayata geçirdiği Kayseri Mobilyakent bunlardan biri. Mobilyacılar Odası gelecek yıl tamamlanması planlanan 743 mikro KOBİ’yi aynı çatı altında bir araya getirerek ortak kullanıma açık, teknoloji donanımlı ‘Mobitek’ ile de üreticinin vizyon ve stratejisinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Kayseri Marangozlar, Mobilyacılar ve Döşemeciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Çevrim, “KOBİ ölçekli firmalar fuar ve tanıtım gibi dış ticareti artıracak aktivitelerden yoksun kaldı. Bu yoksunluk Mobilyakent bünyesinde yer alacak uluslararası standartlara sahip fuarla giderilecek” dedi.
YjRrybn_

Mobilyakent’teki fuar 2017 yılı sonunda açılacak

Mehmet Ali Çevrim’in verdiği bilgiye göre, üç ana bölümden oluşan Mobilyakent’te mikro KOBİ’ler için yaptırılan 743 iş yeri tamamlandı. Bunlardan 400’ü yeni iş yerlerine taşınarak, üretime başladı. Bu iş yerleri 270 ila bin 300 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip. Büyüme potansiyeli olmasına rağmen CNC makine koyacak alana sahip olmayan KOBİ’ler, Mobilyakent’te sağlanan yeni alanlar ile hem makine ekipmanı hem de istihdamda büyüme sağlayabilecek. Projenin ikinci bölümü ise; mobilya ve diğer ev dekorasyonu ürünlerinin sergileneceği, Türkiye’de mobilya sektörünün en büyük AVM özelliğini taşıyacak teşhir alanından oluşuyor. Mehmet Ali Çevrim, şu bilgileri verdi: Mobilyakent bünyesinde uluslararası standartlara sahip bir fuar inşa ediyoruz. Amacımız yurt içi ve dışına toptan satış yapabilmek. Ana teşhir ürününü mobilyanın oluşturacağı fuarımızı 2017 yılı sonunda açıyoruz. Fuarımız bir bakıma mobilya sektörünün AVM kimliğinde faaliyet gösterecek. Ürünler fuarda yer alacak 400 mağazada sergilenecek.

Mobilyada yeni modeller Mobitek’te hazırlanacak

Kayseri mobilya sektörünü geliştirecek önemli projelerden birini de ‘Mobilya Alt Yapısını Güçlendirme Projesi’ oluşturuyor. Bu kapsamda Mobitek adlı bir yapının kurulup, mobilya sektörüne tasarım, imalat ve eğitim yönünden destek vermesi planlanıyor. Mobitek aynı zamanda sektörde ‘beyin’ görevi görecek. Finansmanı AB fonundan sağlanan bu projenin mali portresi 8.6 milyon euro. İhale aşamasındaki proje, 8 bin 500 metrekarelik alan üzerinde kuruluyor. Mobilyada yeni modeller Mobitek’in AR-GE ve tasarım bölümlerinde hazırlanacak. İleri teknoloji ürünü makinelerde şekillenecek. Sonra tüketiciye iletilecek. Mobitek, aynı zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet gösterecek.