Merkez Bankası PPK toplantı sayıları, emeklilere ikramiye ödemesi, KOBİ’lere asgari ücret desteği ve krediye erişim kolaylığı gibi düzenlemeleri içeren torba yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayılarını düzenleyerek, 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine hak kazanmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, kalan her tam hizmet yılı için ek ikramiye ödenmesini düzenleyen torba yasa yayımlandı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, ayda en az bir kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılda en az sekiz kez toplanacak. PPK toplantıları, başkanın çağrısı üzerine yapılacak.
Yeniden yapılandırmayı kaçıranlara ek süre
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı’na yasayla eklenen maddeye göre, yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları ödemeleri gerektiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süre içinde geç ödeme zammıyla birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödeyebilecek.
Yasa ile 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine hak kazanmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, kalan her tam hizmet yılı için ek ikramiye ödenecek.
KOBİ’lere asgari ücret desteği sürecek
KOBİ’lerin desteklenmesi için 2016 yılında uygulaması başlatılan asgari ücret desteğinin 2017 yılında da devam ettirilmesi düzenleyen yasa ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan, öğrencilere yönelik eğitim ve yurt faaliyeti sürdüren vakıflara, Hazine’ye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde 49 yıl süreyle “bedelsiz irtifak hakkı” sağlanacak.
Yasayla ayrıca kara, deniz ve hava ulaşım araçları hakkında verilen el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararlarının uygulanmasında, el koyma işlemi bu araçların kayıtlı bulunduğu sicile şerh verilerek de olabilecek. Şerhten sonra kamuya geçme işlemlerine devam edilecek.
Döviz kazandırıcı faaliyetlere vergi istisnası
Bunun yanı sıra döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarınca yaptırılan yolcu taşıma işleri ile uluslararası taşımacılık işleri, harç ve damga vergisi istisnası kapsamına alınarak, yolcu taşımacılığı da bu kapsama dahil edilecek.
Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne kayıtlı gemi ve yatlara yönelik istisna uygulamalarının yeniden düzenlendiği yasayla, gemi kira ve zaman çarteri de Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilecek gemilere ve yatlara ilişkin alım, satım, ipotek, tescil, kredi, tüm navlun sözleşmeleri gibi damga vergisi ve harçlardan muaf olacak.
KOBİ’lerin krediye erişim imkanı arttı
Yasayla KOBİ’lerin krediye erişim imkanı da artırılıyor. Bu çerçevede İmalat sektöründe faaliyette bulunan KOBİ’lerin birleşmesi halinde, bu birleşmenin olduğu dönem dahil üç dönem yüzde 75’e kadar indirimli Kurumlar Vergisi uygulanması konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilecek.
Bu arada, kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerle, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçları ile ilgili de yeni düzenlemeye gidiliyor.
Siciller temizleniyor
Borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişiler ve kredi müşterileri, söz konusu borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde tamamını ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayabilecek.
Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların bu kapsamda mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırılması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak.