Koronavirüs salgını, birçok ülkede, birbirinden farklı sektörleri etkilemeye devam ederken, teknoloji şirketleri de bundan nasibini aldı. Teknoloji üretimi virüs nedeniyle darbe alırken, çalışma ve iletişim biçimlerinde ciddi değişiklikler yaşanmaya başladı.
Tüm dünyada endişeye neden olan koronavirüs salgını, teknoloji şirketlerini de harekete geçirdi. Önde gelen teknoloji şirketleri çalışanları arasında salgının yayılmaması için önlemler almaya çalışırken, bu konuda yenilikçi çözümler de üretiyor.
Teknoloji şirketleri ilk olarak çalışanlarına bir süre evden çalışmalarına yönelik çağrılarda bulunarak ve uluslararası etkinliklerini iptal ederek önlem almaya çalıştı. IBM ve Facebook gibi şirketler, koronavirüs tehlikesinin olduğu yerlerdeki çalışanlarına evden çalışmaları için izin verip zorunlu olmadıkça iş seyahatine çıkmamaları için çağrıda bulundu. Bu yıl büyük bir merakla beklenen Microsoft IoT in Action, Google I/O 2020 ve Cenevre Otomobil Fuarı koronavirüs tehlikesi nedeniyle iptal edildi. Salgının yayılmasına yönelik fiziksel önlemler alan teknoloji şirketleri, bu konuda stratejik ve yenilikçi çözümler de sağladı.
Youtube’dan reklam yasağı
Dünyanın en büyük video platformu YouTube, koronavirüs hakkında yanlış bilgilendirmelerin önüne geçmek için reklam modelinde değişikliğe gitti. Koronavirüs videoları için güvenilir haber kanalları haricinde reklam yasağı uygulamaya başlayan YouTube, yayıncıların koronavirüs içerikli videolardan gelir elde etmesinin önüne geçme kararı aldı. Bu stratejiyle YouTube, koronavirüs içeriklerinin gelir stratejisi olarak kullanılmasının önüne geçmeyi planlıyor.
TikTok’ta bilgilendirici videolar
Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, TikTok hesabı açarak, TikTok kullanıcılarının salgın hakkında doğru bilgiler edinmesi için önemli bir adım attı. Özellikle Asya ülkelerinde büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan TikTok, Dünya Sağlık Örgütü’yle birlikte salgın konusunda doğru bilgilendirmeler yapılması için çalışacak.
Güvenilir olmayan uygulamalar kaldırılıyor
Koronavirüs aramaları için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) stratejisinde değişikliğe giden Google, bu aramalarda kullanıcıların güvenilir yayıncılara ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca Google Play Store’da ve AppStore’da yer alan koronavirüs içerikli uygulamalarda da kısıtlamaya gidildi. Özellikle bireysel geliştiriciler tarafından yayınlanan ve güvenilir olmayan koronavirüs temalı uygulamalar, her iki uygulama mağazasından da kaldırıldı.
Alibaba’dan virüsü teşhis eden yapay zeka
Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden biri olan Alibaba ise koronavirüsün tespiti için yeni bir yapay zeka geliştirdiğini duyurdu. Alibaba’nın yapay zekası, şüphe duyulan kişilerin tarama sonuçlarını kullanarak ilgili kişide koronavirüs olup olmadığını 20 saniye gibi çok kısa bir sürede tespit edebiliyor. Üstelik yapay zeka bu teşhisi yüzde 96 doğrulukla yapabiliyor.
Fabrikalar üretimini durdurdu
Çok uluslu teknoloji firmaları LG, Samsung ve Apple, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bazı fabrikalarında üretimi geçici olarak durdurmak zorunda kaldı. Son yıllarda dünyanın en büyük teknoloji üretim merkezi haline gelen Çin’de, fabrikaların kapanması ya da üretim kapasitelerini düşürmeleri, ürün tedariğinde de sorunlara yol açtı.