ST Endüstri Radyo, her hafta yayınlanan programda makinanın gündemini kamuoyuna taşıyor. AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın hazırlayıp sunduğu program iş makinalarından plastiğe, savunmadan fuarcılığa kadar  AİMSAD üyelerini doğrudan ilgilendiren her konu ele alınıyor.

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK’ın105.8 FM’de yayın yapan ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp, sunduğu “Makinanın Gündemi” isimli programda makina alanındaki tüm gelişmeleri, sektörün önde gelen isimleri değerlendiriyor. Her hafta hazırlanan programa konuk olan AİMSAD üyeleri, ihracattan vergiye, sertifikasyondan fuarcılığa kadar tüm gelişmeler masaya yatırılıyor.

Makinanın Gündemi programının ilk bölümünde makina sektöründe yaşanan gelişmeleri ve 2019 yılı öngörülerini MAKFED (Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu) Genel Sekreteri Zühtü Bakır ile birlikte değerlendirildi.

Diğer sektörlerde olduğu gibi makina sektöründe de ihracat artışı yaşandığını dile getiren Bakır, iç talepteki daralmanın makina sektörüne etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, MAKFED MEYEM bünyesinde gerçekleştirdikleri sertifikasyon projesi, eğitim çalışmaları ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini de programda aktardı.

Makinanın Gündemi programının ikinci bölümünde plastik ve plastik makinalarında yaşanan gelişmeler, PAGDER – Plastik Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Selçuk Mutlu tarafından aktarıldı. 2019 yılında Güney Kore’yi geçerek altıncı sıraya yükseleceklerini öngören Mutlu, plastik poşet uygulamasının sektörüne yansımalarını değerlendirdi.

PAGDER Genel Sekreteri Dr. Selçuk Mutlu, dernek bünyesinde gerçekleştirdikleri eğitim çalışmaları, PAGDER Organize Sanayi Bölgesi ve sektörün sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini Arif Onur Kaçak’a aktardı.

Savunma ve havacılık araçları ihracatında eşik aşıldı

Makinanın Gündemi programının üçüncü bölümünde de konuk SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş’di. Savunma, havacılık ve uzay sektörlerindeki gelişmeleri değerlendiren Keleş, 2018 yılında savunma ve havacılık araçları ihracatında 2 Milyar dolarlık eşiğin geçildiğini dile getirdi ve 2023 hedefleri doğrultusunda sektör olarak 5 Milyar doların hedeflendiğini ifade etti. İlhami Keleş keyifli söyleşi sırasında, üyeleri arasında oluşan arz talep döngüsü, üyelik yapısı, sektör sorunları ve insan kaynaklarına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Makinanın Gündemi programının dördüncü bölümünde makine sektörü ihtisas fuarlarını ve fuarcılık sektöründeki gelişmeler, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü ile değerlendirildi.

2019 yılında 17 farklı makine alt sektöründe fuar gerçekleştireceklerini dile getiren Ersözlü, fuarcılık sektörünün dijital değişime ayak uyduracağını ifade etti.

TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü’nün katıldığı programda, keyifli söyleşinin ana başlıklarını, TÜYAP Akademi bünyesinde çalışanlarına, katılımcılara ve fuarcılığı meslek edinmek isteyenlere yönelik gerçekleştirilen eğitim çalışmaları, yurtdışı faaliyetleri ve yapılan ilk makina fuarları oluşturdu.

Makinanın Gündemi programının beşinci bölümünde ağaç işleme makine ve yan sanayisi sektöründeki gelişmeleri AİMSAD-Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol aktardı.

2018 yılında ihracat rekoru kırılmasına rağmen sektörün ölçek ekonomisi sorunu olduğunu dile getiren Erol, uluslararası arenada rekabet edebilmek için farklı teşvik mekanizmaları geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

AİMSAD’ın yurtdışı faaliyetleri, sürekli eğitim merkezi ve sektör sorunlarına yönelik öneriler de aynı programda dinleyicilere aktarıldı.

Makinanın Gündemi programının altıncı bölümünde makina sektöründeki Ar-Ge ve inovasyona yönelik fon ve çağrıların detaylarını TAGES Teknoloji Arge ve İnovasyon Danışmanlık A.Ş. CEO’su Leyla Arsan anlattı.

Avrupa Birliği’nden inovasyon çağrısı

Avrupa Birliği’nde 2020 yılına kadar süren program çerçevesinde Ar-Ge ve inovasyon çağrıları bulunduğunu dile getiren Arsan, çağrıların vizyonunun dijital dönüşüm olduğunu ifade etti.

TAGES’in makina sektöründe gerçekleştirdiği projeler ile güncel fonların detayları programın içeriğinin ana başlıklarını oluşturdu.

İş makineleri sektörünün gündemi de programın 7. Bölümünde ele alındı. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İMDER) Genel Sekreteri Oğuz Yusuf Yiğit’in konuk olduğu programda iş makinaları sektörünün 2018 yılındaki kur dalgalanmalarından etkilendiği belirtildi. Yiğit, 2019 yılında iç piyasada düşüş yaşayacağını ancak ihracatta artış beklendiğini ifade etti.

İMDER’in fuar çalışmaları, yedi bölgede gerçekleştirdikleri eğitim faaliyetleri programda detayıyla değerlendirildi.

Platform sektörünün gündemi de Makinanın Gündemi programında ele alındı. Personel Kaldırma ve İletme Platformları İşletmecileri Derneği (PLATFORMDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Saruhan Günaydın ve Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Tuncer’ın konuk olduğu programda, platform operatörlerine verilmek üzere mesleki yeterlilik belgesi çalışmaları, sektör çalıştayı ve sektör sorunlarına ilişkin görüşleri ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.

Platform standartlarına görüş bildirmek için ayna komite kurduklarını dile getiren Günaydın, sektörün sadece inşaat sektöründe değil birçok sektörde iş yaptığını ancak çok fazla bilinmediğini, bu nedenle dernek olarak farkındalık çalışmalarına hız verdiklerini ifade etti.

ST Endüstri Radyo’daki Makinanın Gündemi programının yanı sıra gerçekleştirilen tüm programlara www.stendustriradyo.com internet adresinden veya mobil uygulamalarından ulaşabilirsiniz.