PwC tarafından yapılan küresel araştırmaya göre Türkiye, 2030’da dünyanın en büyük 12’nci ekonomisi haline gelecek. Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılası 2.996 trilyon dolara çıkacak.
Dünyadaki tüm melek yatırımcıları temsil eden ağlar İstanbul’da bir araya geliyor. Swissotel’de 13 Şubat’ta toplanacak Dünya Melek Yatırım Forumu’na, 60 ülkeden 75 konuşmacı katılacak.
Dünyada melek yatırımın toplam hacmi 50 milyar doları buldu. Bu rakamı oluşturan tüm melek yatırımcıları temsil eden profesyonellerin bir araya geldiği etkinlik, Türk girişimcilere ve startuplara da açık olacak. Seçilen 10 yerli girişim etkinlikte melek yatırımcılarla B2B görüşmeler de yapacak. Forumun ana sponsorluğunu London Stock Exchange Group üstlenecek. THY ise resmi havayolu oldu. Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı forumun resmi partneri olurken, TEB, İTÜ, BKM gibi bir çok kurum da sponsorlar arasında.
Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, yaptığı açıklamada Dünya Melek Yatırım Forumu’nun 13 Şubat’ta Swissotel’de düzenleneceğini hatırlattı. Avrupa’da melek yatırımcıların start-uplara 6.7 milyar euroluk, ABD’de ise 26 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını aktaran Altuntaş, “Tüm dünyada 50 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşıldı. Önümüzdeki 5- 10 yılda bu ekosistemin çarpı 10 ile çıkış yapması bekleniyor. Yani 500 milyar dolarlık bir işlem hacmi vaat ediyor. Bu nedenle tüm ülke ekonomileri bu melek yatırımcılık konusunu çok gündemde tutuyor” dedi.
Foruma İngiltere Yatırım Bakanı’nın katılarak açılış konuşmasını yapacağını belirten Altuntaş, Arnavutluk İnovasyon Bakanı ve Kosova Ekonomi Bakanı’nın da forumda panel modere edeceklerini kaydetti. Forumu “Melek yatırımcıların Davos’u” olarak tanımlayan Altuntaş, 60 ülkeden 75 konuşmacının kesinleştiğini ve yüzlerce melek yatırımcının etkinlikte yer alacağını anlattı. Forumun ana sponsorluğunu London Stock Exchange Group’un üstlendiğini bildiren Altuntaş, THY’nin resmi havayolu, Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı’nın da resmi partner olduğunu vurguladı. Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) gibi birçok kurum da Forum’un sponsorları arasında.
Türkiye’de 1.5 milyar euroluk çıkış olabilir
Türm melek yatırımcıların ve girişimcilerin bu forumu yakından takip etmesi gerektiğine vurgu yapan Baybars Altuntaş, “Girişimciler normalde melek yatırımcıların ayağına giderken, Türkiye’dekilerin şansına dünyadaki melek yatırımcılar ayaklarına gelmiş olacak. Bu tip forumlarla başarı oranı çok artacak. Forum’da 10 Türk girişimci melek yatırımcıların karşısına çıkacak. Ne kadar yatırım alabilirlerse alacaklar. Bunun başvuruları www.wbaforum.org sitesinden yapılabiliyor. Türkiye’de 16 melek yatırım ağı var. Bunlar Hazine’den akredite. 400’ü lisanslı 800 melek yatırımcı var. Lisanslılar yüzde 75’lik vergi desteğinden istifade ediyorlar. Bu dünyadaki en büyük destek” diye konuştu.
Türkiye’de start-uplara yapılan yatırım tutarının 500 milyon euroyu bulduğunu ifade eden Altuntaş, şöyle devam etti: “Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı ana gündemine melek yatırımcılığı aldı. Sanırım altında yatan neden bu. 5 yıl sonra bu havuzun 1.5 milyar euroluk bir çıkış yapması bekleniyor. Türkiye sermaye piyasaları için bu yeni, inovatif, hem ekonomiyi hem de girişimcilerin hayallerini canlandıran bir enstrüman. Bunun daha geniş kesimlere yayılması lazım.”
2 önemli rapor açıklanacak
Forumda iki önemli rapor da açıklanacak. Güney Doğu Avrupa Melek Yatırım Ekosistemi Raporu ile Türkiye raporunun açıklanması ile çok önemli istatistiki veriler ve güncel bilgiler forum katılımcılarıyla paylaşılacak.
Forum esnasında London Stock Exchange Group (LSEG), Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN), Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü (ABAN), Orta Doğu Melek Yatırım Ticaret Örgütü (MBAN), Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve Uluslararası Ticaret Odaları İşbirliği Konseyi (ICC) İstanbul’da Dünya Melek Yatırım Forumu ile çeşitli işbirliği anlaşmaları imzalayacaklar.
Forum 13 Şubat akşamı Swissotel The Bosphorus’ta önce resepsiyon ardından da VIP gala yemeği ile beraber düzenlenecek olan Dünya Mükemmellik Ödülleri’ne de ev sahipliği yapıyor. Uluslararası ve dünyaca tanınmış yatırımcılardan oluşan bir jüri, 2016 yılının en başarılı melek yatırımcılarını, melek yatırım ağlarını ve melek yatırımcılara destek verenlerini seçecekler.
Yatırımcılar hem ata hem jokeye yatırım yapar
Baybars Altuntaş, girişimcilere bazı önerilerde de bulundu. Bir iş fikrinin melek yatırımcıya ulaşmada yeterli olmadığını söyleyen Altuntaş, demonun ortada olması gerektiğini anlattı. Demonun ortaya çıkması aşamasında oluşan maliyetin 2 şekilde karşılanabildiğini kaydeden Altuntaş, “Girişimciler, kendi kişisel kaynaklarını kullanacak. Bu yoksa kitlesel fonlamaya başvurmalı. Bununla ilgili yasa tasarısı da meclise sevk edildi. Bu şekilde çekirdek fonlama aşamasını geçebiliyorsunuz. Bu şekilde geçen yıl toplam 5 milyar dolarlık fonlama yapıldı” dedi. Melek yatırımcıların hem iş fikrine hem de fikir sahibine yatırım yaptıklarını ifade eden Altuntaş, “İkisinin de iyi olması gerekiyor. Melek yatırımcı hem iyi ata hem de iyi jokeye yatırım yapar” diye konuştu.