Piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. Fed dün faizleri artırmazken, Merkez Bankası 7’nci kez faiz koridorunun üst bandında indirime gitti. Merkez Bankası üst bandı 25 bp daha aşağı çekerken, böylece faiz koridorunda bir kez daha tarih yazdı.

Yurtiçi piyasaların nefesini tutarak merakla beklediği açıklama geldi. Son 6 aydır faiz koridorunun üst bandını aralıksız indiren Merkez Bankası (TCMB), yılın 9’uncu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını da pas geçmedi. Merkez, faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.25’e çekti. Böylece faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekilirken, Merkez Bankası bir kez daha tarih yazdı. Merkez Bankası borçlanma faiz oranını ise yüzde 7,25 düzeyinde sabit tuttu.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 9,75’e indirdi.

UZMANLARIN BEKLENTİSİNE PARALEL

Uzmanlar da faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirim bekliyordu.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi: “Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir.

Mevcut durumda genel finansal koşulların sıkı olduğu değerlendirilmektedir. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklerken gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörülmektedir. Bununla birlikte, akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlaması ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyondaki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

7 AYDA TOPLAM 250 BAZ PUAN İNDİRİM!

Merkez Bankası, Erdem Başçı Başkanlığı’ndaki son toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında 50 baz puan, temmuz ve ağustos ayı toplantısında ise 25 baz puan indirime gitmişti. Eylül ayında yapılan 25 baz puanlık indirimle birlikte marttan bu yana yapılan toplam indirim 250 baz puana ulaştı.