Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 36. Dönem Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ezgi Kılıç, meslek hayatında kendini geliştirmiş bir makine mühendisi olarak, iş hayatında karşılaştığı zorlukları, başarılarını ve kadın istihdamını desteklemeye yönelik yaklaşımlarını bizimle paylaştı. Genç kadın liderlere ve iş dünyasında başarılı olmak isteyenlere yönelik tavsiyelerde de bulunan Kılıç; “Mesleki başarı, o işe ne kadar yatkın olduğunuz ve ne kadar iyi eğitim aldığınızla ilgili. Bu noktada kendinizden her zaman emin olun ve karşınıza çıkan engeller karşısında mücadele edin” dedi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi’nin 36’ncı kez düzenlenen Şube Yönetim Kurulu Seçimlerini kazanarak göreve başlayan Ezgi Kılıç ile İş Dünyasında Kadınlar Röportaj serimiz için bir araya geldik. Şubenin ilk kadın yönetim kurulu başkanı ünvanını alan Kılıç iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yapılması gerekenleri, kurumsal hayatta kadın olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını bizimle paylaştı.

Öncelikle sizi biraz tanımak isteriz. Özellikle iş hayatınızda Ezgi olmayı nasıl tanımlarsınız?

Üniversitede alan seçimimden sonra yüksek lisansımın ve 15 yıllık meslek hayatımın tamamında “ısı proses” alanında ilerleme şansını buldum. Şans diyorum, çünkü makine mühendisliği bölümü çok geniş bir alana hitap ediyor ve sizin kendinize uygun alanı bulmanız biraz zaman alabiliyor. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Meslek hayatımın önemli bir kısmını proje alanında geçirdim. Bu alanda zaman planlaması ve birçok parametreyi aynı anda düşünüp, değerlendirip doğru kararlar vermek önemli. Bu yönlerimi geliştirdiğimi ve hayatımın her alanına uyguladığımı söyleyebilirim. Genel olarak elimdeki işi doğru bir şekilde bitirmeden pek rahat edebilen bir insan olmadığımı da eklemem gerekiyor.

“Sahada 70 kişilik bir ekibi yönettim “

Uzun yıllardır iş hayatının içinde bir isimsiniz. Bu süreç içinde birçok başarıya da imza attınız. Bize iş hayatınızın nasıl şekillendiğini anlatır mısınız? Hangi kurumlarda, hangi görevlerde bulundunuz?

2009 yılından beri makine mühendisi olarak çalışıyorum. Bu zaman diliminin 13 senesinde, endüstriyel soğutma yapan bir firmada çalıştım. Son iki senemde de yine endüstriyel soğutma alanında ekipman imalatı yapan bir Alman firmasında satış müdürü olarak görev yapıyorum. İlk firmamda daha çok proje bölümünde yer aldım. Bu dönem içinde aynı firmada, şantiye şefliği de yaptım. Sahada 70 kişilik bir ekibi yönettim. Bir sene Konya’da kaldım ve iş hayatımın en çok deneyim kazandığım, en çok zevk aldığım dönemleriydi diyebilirim. Aynı firmada son beş sene proje müdürü olarak çalıştım. Son iki senedir çalıştığım yeni firmamda da ısı geri kazanım ve soğutma sistemlerini müşterilerimin ihtiyacına göre şekillendirerek satış faaliyeti yürütüyorum.

“Kadın istihdamını artırmak için üst pozisyonlarda görev almanız gerekiyor”

Şirketinizde kadın istihdamını artırmak ve desteklemek adına uyguladığınız politikalar nelerdir?

Bir işyerinde sadece bir çalışan olduğunuzda, bu politikaları etkileyebilmek için maalesef daha üst pozisyonlarda görev almanız gerekiyor ya da geriye çok çalışmak, kadınların bu işi ne kadar iyi yaptığını göstermek ve sizden sonra geleceklere ışık olabilmek kalıyor. Bu anlamda eski çalıştığım firmamda kendi proje ekibimi oluştururken pozitif ayrımcılık uyguladığımı belirtmeliyim.

“Sözümün dikkate alınması noktasında  aşmam gereken birçok engelle karşılaşmıştım”

İş dünyasındaki kariyer yolculuğunuzda karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdi ve bu zorlukları aşmak için nasıl bir yaklaşım benimsediniz?

Mühendislik, seçim aşamasından tutun meslek alanında mesleğinizi icra ettiğiniz dönem dahil erkek mesleği olarak görülen bir alan diyebiliriz. Bu bakış açısı zaten mesleğinizi icra etmeye çalıştığınız her an size dayatılmaya çalışılır. Mühendisliğin bazı alanları ise daha çok erkeklere uygun olarak nitelendiriliyor. Benim de en çok zorlandığım şantiye dönemimdi sanırım. Sürekli ustalara doğruyu ikna etme konusunda, sözümün dikkate alınması noktasında aşmam gereken birçok engelle karşılaşmıştım. Fakat sabırla, inatla uğraştığımda bir süre sonra bana sormadan bir işe başlamıyor; yükseklere çıkabilmem için kaynakla merdiven yapıyorlardı.

“Zaman zaman üniversite öğrencileriyle buluşmalar yapıyoruz”

Kadın liderlere yönelik mentorluk ve destek programları hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Deneyim aktarılması noktasını ben de çok önemsiyorum. Biz de Makina Mühendisleri Odası olarak zaman zaman üniversite öğrencileriyle buluşmalar yapıyoruz. Fakat bu noktada bakış açısının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başarı hikayelerinin anlatılması noktasında çok ince bir çizgi var. Mesleğe yeni atılacak kadınlara başarı hikayeleri sunulurken toz pembe bir hayat anlatılmaması gerektiği gibi; karamsar bir tablo çizmek de çok sıkıntılı gibi duruyor. Onlara karşılaşabilecekleri sorunlar ve sonunda bunları çözmek için neler yapılması gerektiğinin çok doğru bir şekilde aktarılmasında da hassas olunması gerekiyor.

“Sadece rakamsal olarak değil, mevkii olarak da eşitlik sağlanmalı”

İş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına neler yapılabilir?

Bugünlerde sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında cinsiyet eşitliği sağlanmaya çalışılıyor. Fakat bunu sadece bir rakam olarak gören şirketler var. Kadın erkek eşitliği sadece rakamsal olarak değil, mevkii olarak da eşit sağlanmalı. Bu noktada eşit işe, eşit pozisyon ve maaş politikasının uygulanması gerekiyor. Kadın mühendislerimizin birçoğu bu konuda sıkıntılar yaşadığını da bize bildiriyorlar.

“Mesleklerin cinsiyetler üzerinden değerlendirilmesinin sıkıntılı bir durum olduğunu düşünüyorum”

İş dünyasında kadın olmanın getirdiği avantajlar nelerdir? Bu avantajları en iyi şekilde nasıl kullanabiliriz?

Mesleklerin cinsiyetler üzerinden değerlendirilmesinin temelde çok sıkıntılı bir durum olduğunu düşünüyorum açıkçası. Yeterli eğitim ve bilgi birikimine sahip kişiler doğru alanı seçtiklerinde eşittirler. Zaman zaman kadınların çok düzenli ve sabırlı olmalarının iş hayatında avantaj olduğu söyleniyor. Bunun bile kendi içerisinde cinsiyetçi bir bakış açısı var maalesef. Eğer bir meslek bu özelliklere sahip olmayı gerektiriyorsa erkek mühendislerin de bu çabayı göstermesi gerektiğini düşünüyorum.

Genç kadın liderlere ve iş dünyasında başarılı olmak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Son olarak mesleki başarı, o işe ne kadar yatkın olduğunuz ve ne kadar iyi eğitim aldığınızla ilgili. Bu noktada kendinizden her zaman emin olun ve karşınıza çıkan engeller karşısında mücadele edin. Hatta gelin meslek odamıza, birlikte mücadele edelim. Hakkınızı savunmaktan hiç vazgeçmeyin. Sizin bir yerde kazandığınız başarının, başka bir yerde hiç tanımadığınız bir kadın arkadaşınızın yolunu açtığını düşünün ve motive olun.