Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımladığı tebliğe göre 40 meslekte alınması şart koşulan Mesleki Yeterlilik Belgesi için tanınan süre 26 Mayıs’ta sona eriyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 25 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğe göre tehlikeli ve çok tehlikeli kapsamına giren mesleklerde zorunlu olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi alma süresi 26 Mayıs 2016’da sona eriyor.
Standartlarını Mesleki Yeterlilik Kurumunun yayımladığı 40 meslek, bu tarihten sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan yapılamayacak. Belgesiz çalışmaya devam edenlere ise 500 TL para cezası verilmesi öngörülüyor.
Bununla birlikte, 24 Mart 2016 tarihinde yayınlanan tebliğle birlikte Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gereken mesleklere 8 tane daha ilave edildi. Aralarında asansör bakım ve onarımcısı, CNC programcısı ve Metal Sac İşlemecinin de bulunduğu bu mesleklerde ise belge almak için son tarih, 25 Mart 2017.
Belge zorunluluğu getirilen meslek sahiplerinin Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurması ve bu kuruluşların düzenlediği teorik ve uygulamalı sınavlarda başarı göstermesi gerekiyor.
Öte yandan, Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi bulunanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen alanlarda çalışanlarda Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmıyor.