2024 yılında 4,45 milyar dolarlık ihracata ulaşan Türk mobilya sektörü, yılın ilk ayında yüzde 4,8 büyüme kaydetti. Modoko Başkanı Koray Çalışkan, 5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini ve ayrıcalıklı sektör olarak kabul edilip verilen kredilerde desteklerin artırılması gerektiğini ifade etti.
Son yıllarda dünyada önemli bir oyuncu haline gelen Türk mobilya sektörü ihracat rakamlarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Modoko’dan yapılan açıklamaya göre, Türk mobilya sektörü 2024 yılını dünya genelinde 213 ülkeye gerçekleştirilen toplam 4 milyar 459 milyon dolarlık ihracatla tamamladı. Sektör, yeni yılın ilk ayında da yükselişini sürdürerek, geçen yılın ocak ayına kıyasla yüzde 4,8 artış kaydetti ve 355 milyon 691 bin dolarlık ihracata ulaştı.
Mobilya sektörü, ocak ayında en fazla ihracatı sırasıyla Irak, Almanya, ABD, Fransa ve Romanya’ya gerçekleştirdi. Aynı dönemde, ihracat artışında dikkat çeken ülke Suudi Arabistan oldu; bu pazara yapılan ihracat yüzde 73,28 oranında artış gösterdi. Katma değeri yüksek ihracatın önemli adreslerinden ABD’ye yönelik ihracat ise yüzde 9,69 oranında yükseliş kaydetti.
“Suriye pazarında da ciddi bir artış bekliyoruz”
Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışka, yıllık 12 milyar dolarlık üretim hacmi yakalayan, 500 bin kişinin çalıştığı mobilya sektöründe ihracatta pozitife dönüşün Ekim 2024’te başladığını kaydetti. İhracatta devam eden artışın, yılın ilk ayında da kendisini gösterdiğini dile getiren Koray Çalışkan sözlerine şöyle devam etti: “Suriye pazarındaki gümrük tarifelerinin düzenlenmesiyle birlikte önümüzdeki dönem bu pazarda da ciddi bir artış bekliyoruz. Mobilya sektörü, ayrıcalıklı sektör olarak kabul edilip sektöre verilen kredilerde destekler artırılmalı. Bu yıl için hedefimiz ise 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirebilmek. Aynı zamanda, Türkiye’de yaklaşık 45 bin tane mobilya üreticisi var. Bunlardan 39 bin tanesinde bir kişi çalışıyor, yani firma sahibi aynı zamanda çalışan. Burada bir düzenleme yapılıp mobilya sektöründeki haksız rekabetin önüne geçilebilirse sektör hızla büyüyüp 20 milyar dolarlık bir üretim hacmine ulaşabilir.”
“Hareketlilik sağlayabilmek için maliyetleri fiyatlarımıza yansıtmıyoruz”
Çalışkan, faiz oranlarının gerilemesiyle evleneceklerin, iş kuracakların krediye daha kolay ulaşacağını öngördüklerini ifade ederek; “Bu da sektörde hareketlilik oluşturacaktır. Ancak taksit sayısının 9’dan 12’ye çıkarılması gerektiği gibi, kredi kartlarına uygulanan faizlerin de düşmesi gerekiyor. Şu an Türkiye ortalamasının yüzde 10 altında çalışıyoruz. Hareketlilik sağlayabilmek için maliyetleri fiyatlarımıza yansıtmıyoruz” dedi.