Bayer’in üretimi aralık ayına kadar durdurması ve Alman devi BASF’ta çıkan yangın sünger hammaddesi olan TDI ürününün piyasaya arzında sıkıntılar ortaya çıkardı.
Kimyasal hammadde üretim devlerinde yaşanan sıkıntılar Türkiye sünger pazarını da etkiledi. Sünger hammaddesi üreticilerinden Bayer’in üretimi aralık ayına kadar durdurması ve Alman devi BASF’ta çıkan yangın sünger hammaddesi olan TDI ürününün piyasaya arzında sıkıntılar ortaya çıkardı.
TDI hammaddesi temininde sıkıntı yaşayan üreticiler fiyatın eylülde artışa geçtiğini fakat ekim ayında neredeyse 3’e katladığını belirtti. Hammaddede yaşanan tüm bu sıkıntıları sünger üreticileri fiyatlara yüzde 70’e varan zam yaparak müşterilerine yansıttı.
Mobilyaya zam sinyali geldi
Üretici, hammadde fiyatı ve ürün satış fiyatı arasında açılan makasın zararını sırtlarken, mobilya üreticilerinden bu durumun devam etmesi halinde mobilya fiyatlarına zam sinyali geldi. Sünger ve mobilya fiyatlarını artırmak istemeyen üreticiler bu probleme çözüm bulunmasını istiyor. Süngerde kullanılan hammaddelerden TDI’nın iki önemli üreticisinde yaşanan problemler dünya piyasasının yanı sıra Türkiye sünger üreticilerini de derinden etkiledi. Hammadde fiyatındaki artışı bire bir müşterisine yansıtamayan sünger üreticileri zarara çalışmaktan ve hammadde temini yapamamaktan şikayetçi. Süngerin yoğun kullanıldığı mobilya sektöründe ise fiyatlardaki artıştan dolayı şok yaşanıyor.
Çinli üreticiler fiyatlarını artırdı
Pazardaki ana yürütücü şirketlerden Bayer Material Science’ın kasım ayında TDI hammaddesi üretimini durdurduğunu açıklaması ve ardından dünyanın en büyük kimyasal üreticisi olan BASF Se firmasının, Almanya’nın Lampertheim kentindeki tesislerinde yangın çıkması üreticinin hammaddeye ulaşımını zora sokarken fiyatları da artırdı. Bu süreci fırsat bilen Çinli TDI üreticileri de fiyatlarını artırdı. Birçok sektörü yakından ilgilendiren ve global piyasada krize neden olan TDI fiyatlarının BAYER ve BASF’ta yaşanan sıkıntılar çözüme kavuştuğunda normale dönmemesi endişesi var.
‘Şu anda yüzde 30 zararına ürün veriyoruz’
Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 35’ine ürün verdiklerini kaydeden Form Sünger Genel Müdürü Mehmet Ali Yörük, “Aralık ayına kadar hammadde tedariğinde sıkıntı var. Bu aslında sadece bizleri değil dünyayı etkileyen global bir problem. eylül ayında artış eğilimde olan hammadde fi yatı ekim ayında tavan yaptı. Bu fi yatı kabul etsek bile ürün temininde sorun yaşıyoruz. Biz bu kriz sonrası hemen acil eylem planı hazırladık. Hammadde tedariği yaptık. Çünkü biz dışarıya olduğu kadar kendi grubumuz bünyesindeki mobilya şirketlerine de ürün veriyoruz. Ne grubu ne de müşterilerimizi mağdur etmemek adına daha önceki miktarlar ne ise temin etmeye çalışıyoruz. Aslında piyasayı sakinleştirici bir rolümüz var. Bunu fırsata çeviren Çin, Kore gibi ülkeler işi karaborsaya döktü. Biz fi yat artışından doğan zararı makul şekilde bir kısmını müşteriye yansıttık bir kısmını kendimiz üstlendik. Şu anda yüzde 30 zararına ürün veriyoruz. Hammaddede fi yatları 3 katına çıktı ama biz bunu müşteriye sünger fi yatına yüzde 40 zam yaparak bir kısmını yansıttık” dedi.
“Küçük ve orta ölçekli üretici negatif etkileniyor”
‘Mobilya sektörünün dışa bağımlılığını azaltacak stratejik yatırım kararlarına ihtiyaç var’ diyen Boydak Mobilya Grubu Pazarlama Koordinatörü Bilal Uyanık, “Bin 750 bayisi ile sektöre yöne veren mobilya fi rmalarına sahibiz. Son günlerde özellikle mobilya sektörüne kimyasal hammadde tedarik eden Bayer ve BASF gibi şirketlerin piyasaya verdiği hammadde arzında yaşanan sorunlar doğru. Sünger üretim hammaddesini oluşturan kimyasal ürünlerde yaşanan fi yat artışları kısa dönemli de olsa mobilya üretim maliyetlerini etkileyebileceği bir gerçek. Boydak mobilya grubu olarak gerek doğru stok yönetimi gerekse güçlü fi nansal yapımızın sağladığı avantajlar nedeniyle şu anda yaşanan sorunlardan dolayı ürün fi yatlarımızda bir artış söz konusu değil. Bu durum markalarımızda kârlılıkları mutlaka etkileyecektir ancak tüketicilerimizin güvenini sarsmamak, onlara daha iyi hizmet vermek amacıyla üç markamızda da fi yat politikamızı değiştirmeyeceğiz. Biz İstikbal, Bellona ve Mondi markalarımızda sünger fi yatlarının beklenenin çok üzerinde artmasına rağmen yıl sonuna kadar bir fi yat artışı yapmayacağız. Ancak küçük ve orta ölçekli mobilya üreticileri bu durumdan negatif etkilenerek ürün fi yatlarını artırmak durumunda kalabilirler. Yıl sonuna kadar hammadde tedarikçilerinin de üretim tesislerini tekrar devreye alarak stabil konuma geleceğini, belki tek haneli fi yat artışları yaparak mevcut faaliyetlerine tekrar devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.
Yalnız Türkiye değil, tüm dünya olumsuz etkilendi
TDI fiyatlarının her geçen gün artmaya devam ettiğini kaydeden İşbir Sünger Kimyasal Üretim Uzmanı Emre Abit, “Bu durumdan sadece ülkemiz değil, tüm dünya pazarı etkilendi. Bu durum sünger üreticilerini ;üretimde yavaşlama, ürün fiyatlarını yükseltme gibi çeşitli tedbirler almaya yöneltiyor. Sünger üretiminde yaşanan bu sıkıntılardan dolayı, mobilya sektörünün ürün tedariği ve fi yatlarında ciddi problemler yaşanmaya devam edecektir. Bu sıkıntının süresi konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor ve devam edeceği söyleniyor. Maalesef; hammaddedeki bu sıkıntı devam ettiği sürece, sünger üreticilerindeki tedbirler de devam edecektir” diye konuştu.