Kredi kartlarında genel taksit sınırının 9 aydan 12 aya çıkarılmasının ardından, mobilyacılar da taksit sayısının 12’den 18’e çıkarılmasını talep ediyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, kredi kartlarında genel taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarılırken, elektrik-elektronik eşya ve bilgisayarda bu sayı 9’dan 6 aya indirilecek. Geçen yıl mobilya sektörü için 9’dan 12’ye çıkarılan taksit sayısı ise değişmedi.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, daha önce de bu konuyu dernek olarak gündeme getirdiklerini belirterek, gerçekleştirdikleri kapsamlı çalışma neticesinde mobilya tüketicilerinin yüzde 57’sinin alımlarda en az 12 taksiti tercih ettiğini gördüklerini söyledi. Doğan, her 4 tüketiciden 3’ünün mobilya satın alırken taksitli alışveriş tercih ettiğini kaydederek, taksitli alışveriş yapan tüketicilerin yarısından fazlasının ise isteğinin “peşin fiyatına taksit” olduğunu vurguladı.
Kredi kartına uygulanacak olan taksit sayısının artmasının mobilya satışlarının artmasında önemli bir kriter olduğunu ifade eden Doğan, mobilya, havaleli ve pahalı bir ürün olduğu için ortalama 8 yılda bir değiştirildiğini, bu yüzden taksit seçeneğinin daha fazla tercih edildiğini aktardı.
“Sektör yüzde 20 canlanır”
Doğan, “Mobilya alışverişlerinde taksit sayısının 18 ay olmasını istiyoruz. Eğer taksit sayısı artarsa sektörde yüzde 20 hareketlenme olur. Taksit sayısının fazlası senetle yapılıyor. Bu yüzden devletin geliri de azalıyor. Çünkü senet takip edilemiyor. Kayıt dışının önüne geçmek için kredi kartına taksit imkanı artırılmalı” diye konuştu. Kayıt dışının azalmasıyla devletin gelirlerinin artacağını belirten Doğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu taksitlendirme süreci yürürlüğe girdiği taktirde, markaların cirolarının artıracağını düşünüyoruz. Bu artış sonucunda markaların ürün sevkiyatları da dolaylı olarak artacağı için sektörün yeni bir istihdama ihtiyacı olacaktır. Bu düzenlemenin, devlet, marka ve müşteri kanadında olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyor ve mobilya sektörü için 18 taksitin yeterli olacağını bir kez daha yineliyoruz.”
“Mobilyada KDV düşürülsün, kademeli olarak artırılsın”
Doğan, ayrıca mobilyada yüzde 18 olan KDV oranının kısa süreli de olsa yüzde 8’e düşürülmesini talep ettiklerini kaydederek, “Tekstildeki gibi mobilyada da KDV oranının düşmesini istiyoruz” diye konuştu. KDV oranı düşünce sektörün kayıt altına girmeye başlayacağını dile getiren Doğan, daha sonra kademeli olarak belirli dönemlerde bu oranın tekrar yükseltilebileceğini, bu süreçte kayıt dışının azalacağını vurguladı. Doğan, “2008’de 6 aylığına KDV oranı yüzde 8’e düştüğü zaman satışlarda yüzde 50 artış yaşadık. Bu hareketlenme yine kendini gösterecektir” ifadelerini kullandı.
“İstihdam yüzde 10 artar”
Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ise, kendilerinin mobilya sektörüne yönelik taksit sayısının 18’e çıkmasını beklediklerini ancak bunun son düzenlemede gerçekleşmediğini aktardı. Güleç, “Bizim mobilyada 18 taksit beklentimiz sürüyor, hala bekliyoruz. Bu gerçekleşirse sektörde iç dinamizm artar. Maalesef şu anda özellikle son 1-1,5 yıldır mobilyada iç kesime istediğimiz satışları yapamıyoruz. İç pazarda satışlar yeterli düzeyde değil” dedi. Taksit sayısının artırılması sonrası iç tüketiciye yönelik mobilya satışının yüzde 30’a varan oranlarda artabileceğini dile getiren Güleç, dış ticaret verilerinin olumlu olduğunu söyledi. Güleç, mobilyanın, dış ticarette ihracat fazlası veren nadir sektörlerden olduğunu kaydederek, yurt dışında federasyon olarak tanıtım çalışmalarını sürdürdüklerini, gelecek ay da ABD ve Hindistan’a gidecekleri bilgisini verdi.
İç pazara satış yapan binlerce üreticinin rahatlaması anlamında bu taksit sayısının artırılması gerektiğinin altını çizen Güleç, şunları söyledi: “Eğer taksit artarsa satışlar da artacak. Kayıt dışılık azalacak. Senetli satışlar düşecek. Satışların artmasıyla istihdam da artacak. Şu anda mobilya sektöründe doğrudan 300 bin kişi çalışıyor. Dolaylı olarak 500 bin kişi mobilya sektöründe istihdam ediliyor. Doğrudan istihdam sayısının en az yüzde 10’u kadar istihdam artar. Bu rakam 30-40 bin kişiye denk gelir.”