Küresel mobilya sektöründeki bilinirliğini her geçen yıl daha da artıran ve bu doğrultuda üretim ve tasarımlarıyla adından sık sık söz ettirmeyi başaran Türk mobilya sektörüyle ilgili değerlendirmelerini paylaşan CaddeYıldız Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Yıldız; “Mobilya üzerine üretim yapan tüm iştirakçiler Avrupa’ya ürün gönderimi ya da markalarının o bölgede bayileşmesi üzerine adımlar atıyor” şeklinde konuştu.

CaddeYıldız Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Yıldız ile mobilya sektörünün geçirdiği değişimi, küresel mobilya sektöründe öne çıkan trendleri, ağaç işleme makine sektörü ile ilgili değerlendirmelerini görüşmek üzere bir araya geldik. Son yıllarda mobilya trendinin lükse yöneldiğini ifade eden Yıldız, taleplerin ana başlığının kalite ve kullanışlılık olduğunu ifade etti.

  • Mobilya sektöründeki son trendler nelerdir? Türk mobilya sektörü bu trendleri yakalayabiliyor mu?

Son yıllarda tüm dünyadaki mobilya trendi aslında lükse yöneldi diyebiliriz. Modern ya da klasik tarz fark etmeksizin her stilde talep; kullanışlı, aynı zamanda pek çok farklı işleve sahip kompakt tasarımlar ve en kaliteli malzemelerle üretilen mobilyalar olarak karşımıza çıkıyor. Genel itibari ile Avrupa ve Amerika bölgesi yoğun olmak üzere taleplerin ana başlığı kaliteli ve kullanışlı, özel tasarımlı ev yaşam ürünleri üzerine kurulu. Kumaş dokusu olarak farklı ürün grupları ve tedy kumaşlar karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda koyu renkte kaplamalar, ünitelerin yerini alan çok raflı kompakt raf stantları ve eklektik dekorasyon vurgusunun da yoğun olacağını 2023 İtalya Mobilya Fuarı’nda gözlemlemiş olduk.

“E-İHRACAT TÜM SEKTÖR İÇİN YÜKSELEN BİR DEĞER”

  • Türk mobilya sektörü olarak küresel piyasadaki yeriniz ve payınız gün geçtikçe artıyor. Bu doğrultuda mobilya sektörü olarak hedef ihracat pazarlarınız hangileri?

Pandemi dönemiyle birlikte değişen tüketici yönelimleri ve online alışverişe karşı artan ihtiyaç ve taleple e-ihracat da yükselen dallarımız arasında. Global anlamda geniş bir kitleye hitap edebilmek için yakın zamanda attığımız adım olan İngilizce online site projemizle, mobilyalarımıza olan ulaşılabilirliği arttırmaya devam ediyor olacağız. Türk mobilyası için kendi markamızdan örnek vererek gidecek olursak; CaddeYıldız olarak e-ihracatta son yıllardaki ciro içindeki payımızda 2020 yılında yüzde 40, 2021 yılında ise yüzde 60 büyüme kaydetmiştik. Hala istatistiksel olarak büyümeye devam eden ihracat grafiğimizle yurt dışında çeşitli pazarlarda konumlanma ve özel yatırımlar sağlama, yakın gelecekteki planlarımız arasında yer alıyor. E-ihracat yalnızca bizim için değil tüm sektör için yükselen bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Mobilya üzerine üretim yapan tüm iştirakçiler Avrupa’ya ürün gönderimi ya da markalarının o bölgede bayileşmesi üzerine adımlar atıyor.

“TÜRK AĞAÇ İŞLEME MAKİNE SEKTÖRÜ İTHAL EDEN KONUMDAN ÜRETEN KONUMA GEÇTİ”

  • Sizce genel olarak Türk mobilya sektörü yerli ağaç işleme makinelerini mi tercih ediyor, yoksa ithal makineleri mi?

Türk ağaç işleme makine sektörü son yıllarda ithal eden konumdan üreten konuma geçti, dolayısı ile üretici firmalar sektörün önde gelen isimlerinden ham madde tedariği sağlayarak üretimin her aşamasının yerli olması ve ülkenin ekonomisine katkı sağlamasına yardımcı olmaktadır. Bu iç piyasa desteği ve teşviki ile birlikte yerli üreticiler, global markalarla rekabet edebilir konuma gelmiştir. İlerleyen dönemlerde makine sektörünün çok daha önemli başarılara imza atacağını düşünüyoruz.

  • Hem mobilya sektörünün, hem de Türk ağaç işleme makine sektörünün daha da gelişmesi için ne tür iş birlikleri yapılabilir?

Hizmet kalitenizi koruyarak, tüketici odaklı olarak, fiyatlarınızı ham maddeye göre belirleyerek ve rekabete uygun etiket fiyatları üzerinden giderek sektörün gelişmesi için önemli adımları tamamlamış olabilirsiniz. Ham madde tedarikçisi ve üreticisinin iş birliğini de bu ortak değerler üzerinden kurup uzun vadede güvene dayalı bir ticari ilişki ile ülkenin üretim ve istihdam alanındaki değerine katkıda bulunabiliriz.