Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün geçen yıl ihracatını 4,1 milyar dolara taşıdığını belirterek, “Sektörümüz 10 yıl önce bir yılda yaptığı ihracatı şimdi sadece iki ayda gerçekleştiriyor.” dedi.

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS), “İnegöl Dünya ile Buluşuyor Projesi” kapsamında Amerika kıtasından bazı ülkelerin Türkiye’deki misyon temsilcilerini konuk etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Güleç, ilçede bir otelde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, İMOS’un çalışmalarını takdirle karşıladığını söyledi.

Güleç, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 ile dünyada en hızlı büyüyen 6’ncı ülke konumunda olduğunu dile getirerek, “İlk çeyrek büyüme performansımız, Avrupa’nın 27 ülkesinden daha büyük oldu. Böylece Türkiye, son 26 çeyrekte ortalama yüzde 5,1 büyüdü.” diye konuştu.

TİM olarak bir yıldır Amerika kıtasına sürekli heyetler düzenlendiklerini aktaran Güleç, bu sene itibarıyla 46 bini aşkın yabancı sermayeli firmanın Türkiye’de faaliyet gösterdiği bilgisini verdi.

Güleç, 916 yabancı firmanın Türkiye’de irtibat bürosu bulunduğunu ve 2015 yılı itibarıyla Türkiye’deki yabancı sermaye miktarının 165 milyar dolar civarında olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

“Türkiye, çalışan nüfusunun 29 yaş ortalamasıyla dünyanın en dinamik ve üretken ülkelerinden biridir. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü ihracatını 2015 yılında 4,1 milyar dolara taşırken, sektörümüz 10 yıl önce bir yılda yaptığı ihracatı şimdi sadece iki ayda gerçekleştiriyor. Rakamsal olarak söylemek gerekirse sektör 2023 yılında 35 milyar dolar üretime ve 16 milyar dolar ihracata ulaşmayı ve dünyanın ilk 10, Avrupa’nın ise ilk 5 büyük mobilya üreticisi arasında olmayı hedefliyor. 2015 yılında Amerika kıtasına yaklaşık 100 milyon dolar ticaret hacmimiz var. Bunu 2016’nın ilk 10 ayında hemen hemen yakaladık ve hedefimizin üstünde bir ciro yakalamayı hedefliyoruz.”

“AMACIMIZ İNEGÖL’Ü DÜNYA İLE BULUŞTURMAK”

İMOS Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ ise “İnegöl Dünya ile Buluşuyor Projesi”nin ilkini geçen yıl Afrika kıtasına yönelik yaptıklarını hatırlattı.

Projenin bu yılki bölümünün Amerika kıtasına yönelik olduğunu dile getiren Uğurdağ, “Buradaki amacımız İnegöl’ü dünya ile buluşturmak. Afrika kıtası ile başladık. Bu sene Amerika kıtası ile devam ediyoruz. Allah izin verirse önümüzdeki sene Asya kıtasını İnegöl’de ağırlayacağız. Ondan sonraki senelerde Avrupa kıtası ve bütün dünyadaki kıtaları da İnegöl’le buluşturmuş olacağız. İnegöl, herkesin bildiği gibi bir mobilya şehri, mobilyanın başkenti.” değerlendirmesinde bulundu.

Uğurdağ, Amerika kıtası ülkelerine yönelik çalışmalarını bir an önce ticarete dönüştürmek istediklerine dikkati çekti.

Amerika kıtasından temsilcilerin Mobiliyum AVM ile İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nı (MODEF EXPO 2016) da gezeceğini aktaran Uğurdağ, “Bundan önceki Afrika programında gördük ki çok ciddi ve önemli bir proje. İnşallah Amerika kıtasında da bunun verimini geçen seneki gibi almayı ümit ediyoruz. İnşallah bu noktadan sonra saygıdeğer delegasyonla ticari faaliyetlerimizi yürütme noktasında adımlar atacağız.” ifadelerini kullandı.

Konuklara ahşaptan yapılan plaketlerin takdimiyle sona eren toplantıya, Brezilya, Peru, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti’nden büyükelçilik ve konsolosluk yetkilileri katıldı.