Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından uygulanan Nefes Kredisi’nin ikinci paketinde, kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarıldı. Destekten yararlanmak isteyen KOBİ’ler için başvuruların 19 Kasım’da açılacağı duyuruldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yaptığı duyuruda ikinci Nefes Kredisi programının, TOBB–KGF–bankalar iş birliğiyle KOBİ’lere destek amacıyla 2 Ekim’de devreye alındığını hatırlattı. Yoğun başvuru nedeniyle toplam 25 milyar lira olarak planlanan kredi paketinin 50 milyar liraya çıkarıldığı ifade edilirken, yeni başvuruların 19 Kasım Çarşamba günü itibarıyla alınmaya başlanacağı bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, krediye TOBB’a bağlı tüm oda-borsa üyesi işletmelerin başvurabileceği aktarılarak, işletmelerin başvurularını Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Denizbank, Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi ve Ziraat Katılım şubelerine yapabileceği bildirildi. Artırılan kredi hacminde mevcut koşulların aynen devam edeceği belirtilen açıklamada, bir firmanın azami 1,5 milyon lira kredi kullanabileceği dile getirildi. Kredilerin, 6 ay anapara ödemesiz şekilde azami 36 ay vadeli olacağı da belirtilerek, kredinin, 24 aya kadar yüzde 33, 24 ay üzerinde de yüzde 32 faizle kullandırılacağı ifade edildi. Ayrıca açıklamada, temmuzda verilen ilk TOBB Nefes Kredisi ile 23 bin 515 firmaya 30 milyar lira destek sağlandığı anımsatıldı.
“Amacımız zor günlerde KOBİ’lerimizin yanında durup çarkların dönmesini sağlamak “
Görüşlerine yer verilen açıklamada TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin yaşadığı en büyük sıkıntının finansmana erişim olduğunu belirtti. Özellikle KOBİ kredilerine uygulanan büyüme sınırının, krediye erişimi zorlaştırdığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Böyle bir dönemde KOBİ’lerimize destek olmak için yeni bir kaynak oluşturduk. TOBB, KGF ve bankalar güç birliği yaptık. Amacımız zor günlerde KOBİ’lerimizin yanında durup çarkların dönmesini sağlamak.” değerlendirmesinde bulundu.
“Yaptığımız girişimler sonucu kredi hacmi 50 milyar liraya yükseltildi.”
Hisarcıklıoğlu, ikinci Nefes Kredisi’ne 2 Ekim’de başladıklarını anımsatarak, şunlaro söyledi; “Bu paketten şu an itibarıyla 20 bin civarında firmamız yararlandı. 25 milyar lira büyüklüğündeki kredi hacmi dolmak üzere. Oda-borsa başkanlarımız ve iş dünyamızdan gelen yoğun talep üzerine kredi tutarının artırılması yönündeki beklentimizi ilgili makamlara ilettik. Yaptığımız girişimler sonucu kredi hacmi 50 milyar liraya yükseltildi. Böylece sadece 2025 yılında TOBB Nefes Kredisi ile KOBİ’lere sağladığımız destek 80 milyar liraya ulaşmış olacak. KGF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen’e ve katılan tüm banka yöneticilerine verdikleri destek ve katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. KOBİ’lerimizin doğru zamanda ve uygun maliyetlerle finansmana ulaşması, daha fazla yatırım, üretim, istihdam ve ihracat dolayısıyla daha güçlü bir ekonomi demektir.”

