Hayatımızı kökten değiştirecek teknolojik yeniliklere her gün bir yenisi ekleniyor. Biz ne zaman uygulamaya başlar ya da iş yaşantımıza yansıtırız, bilinmez. Ama Elon Musk, insan beyni ve bilgisayarı birbirine bağlamaya hazırlanıyor.

Elektrikli ve otonom araçlardan dünyaya geri dönüp tekrar kullanılabilen roketlere ve Hyperloop ile ulaşım devrimi hayaline kadar pek çok başarıya imza atan, teknoloji dünyasının en karizmatik figürü Elon Musk, bugünlerde yeni heyecan verici projesi Neuralink ile gündemde.

Elon Musk, ilk olarak 2017 yılında tanıttığı Neuralink projesinin detaylarını geçtiğimiz günlerde düzenlenen özel etkinlikte açıkladı. Tesla ve SpaceX’in kurucusu Musk, şirketi Neuralink’in beyin implantı teknolojisinin hafıza kaybından depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorun ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini iddia ediyor. Musk’ın tanıttığı bu özel çip sadece bozuk para büyüklüğünde. Kulağın arkasına yerleştirilen dört elektrot iplikten ve onlara bağlı bir çipten meydana geliyor.

Engellilerin günlük yaşamı kolaylaşacak

Neuralink projesi insanların beynine yerleştirilecek bir çip yardımıyla beyin – bilgisayar iletişimini sağlamayı hedefliyor. Özellikle engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştıracağı düşünülen Neuralink sistemi ile beyin tarafından üretilen sinyalleri okunacak ve bu sayede her türlü elektronik cihaz beyin kontrolü ile çalışabilecek. Söz konusu proje başarılı olursa felçli bir insanın beyni ile cep telefonunu kullanması mümkün hale gelebilecek. Benzer biçimde çip implantı yapılmış olan bir insan, bir bilgisayarı kablosuz olarak sadece düşünceleri yardımıyla kullanabilecek. Çipin beyne yerleştirilmesi için bir cerrahi operasyon gerekli. Musk, bunun oldukça kolay bir operasyon olduğunu, sadece 1 saat içerisinde tamamlanabileceğini; hastanın uzun süre hastanede kalması gerekmeyeceğini ve kısa sürede hastaneden ayrılabileceğini söylüyor. Neuralink sistemi kafa derisinin küçük bir parçasının kaldırılması ile yerleştiriliyor. Ardından, elektrot iplikleri beyne implant ediliyor, çip kafatasına yerleştiriliyor ve kafa derisi yerine dikilerek işlem tamamlanıyor.

Neuralink’in çalışma hızı insan beynininkinden yüksek

Neuralink projesi, öncelikle engelli bireyleri hedefliyor. Sadece beyin sinyalleri ile felçli kişilerin bir elektronik cihazı kontrol etmesi sağlanabileceği gibi, görme engellilerin de Neuralink’ten aynı şekilde faydalanması mümkün hale gelebilir. Elon Musk’ın ifadelerine göre, Neuralink’in çalışma hızı insan beyninin çalışma hızından çok daha yüksek. Üstelik bu hız, zamanla daha da artacak. İnsan beynini bilgisayara bağlamak üzere yıllardır çalışmalar yapılsa da Neuralink, tüm bilimsel birikimi somutlaştıran ve ticari forma getiren ilk şirket oldu. Bir işitme cihazına benzer bir forma sahip olan cihazın geleceğin teknolojilerine yön vermesi bekleniyor.

Neuralink projesi için henüz kesin bir tarih verilmiş değil. Şimdilik sadece hayvanlar üzerinde denenen sistem için asıl belirleyici insan deneylerinden elde edilen sonuçlar olacak. Çığır açacak teknolojinin klinik testlerine başlandı. Bu araştırmalar sırasında kullanıcıların karşılaşabilecekleri klinik semptomlar takip edilecek ve sisteme nihai formu verilecek.

Elon Musk, Neuralink’in hacklenmesinin önüne geçebilmek için her türlü çalışmayı yaptıklarını ve bu konudaki geliştirmelere devam edeceklerini söylüyor. Fakat şimdilik bu konuda somut bilgiler bulunmuyor.

Neuralink’in Özellikleri

  • 23 milimetre çapa ve 8 milimetre kalınlığa sahip.
  • Bataryası 1 gün boyunca yeterli olacak.
  • Her bir cihazda 1024 elektrot bulunacak.
  • Elektrotların beyne ulaşan kabloları saç tellerinden ince.
  • Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebilecek.
  • Bluetooth ile çalışıyor.
  • Seri üretim ile son tüketiciye sunulması hedefleniyor.
  • Sadece dakikalar içerisinde uygulanıyor.
  • İmplant yerleştirilirken anestezi ile uyutulmaya gerek duyulmuyor.
  • Operasyonun enfeksiyon riski yok.
  • İnternete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri, yani düşüncelerle kontrol edilmesini sağlıyor.