Bursa’da 1976’dan bugüne “Daima en iyisi biziz” sloganıyla yola devam ettiklerini açıklayan NFM Mızrak Makine İşletme Sahibi Ömer Mızrak, ürünlerini daha geniş bir ağda pazarlamak istediklerini söylüyor. “Amerika, Meksika, Brezilya, Uzakdoğu ve Hindistan’a ulaşmaya çalışıyoruz” diyen Mızrak, Ar-Ge olarak devamlı çalışmalar yaptıkları yeni ürün planları hakkında ise, “Yeni bir çocuğumuz olarak ebatlama makinemiz var. 6 kesirli asansörlü seriyi tamamlamaya çalışıyoruz. Ayrıca kapı grubunda ekstra bir çalışmamız var” bilgisini veriyor.
Bursa’da 42 yıl önce kurulan ve planya ile başlayıp sektörün ihtiyacına göre ürün gamını genişleten Mızrak Makine, bugün Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 12 bin metrekarelik bir alanda 120 kişi ile yılda toplam 3 bin 600 makinenin üretimini yapıyor. Yatar daire, planya, kalınlık, bantlama ve kapı grubu gibi sektörde gerekli makinelerin üretimini gerçekleştiren firma, iç pazarın yanı sıra ihracattaki hedeflerini yüksek tutuyor.
Üretimlerinin yüzde 40’ını İngiltere, Fransa, İspanya, Afganistan, Güney Afrika, Avusturalya, Balkan ülkeleri, Azerbaycan, Sırbistan gibi birçok ülkeye sattıklarını açıklayan Mızrak Makine İşletme Sahibi Ömer Mızrak, “Ürünlerimizi daha geniş bir ağda pazarlamak istiyoruz. Amerika, Meksika, Brezilya, Uzakdoğu ve Hindistan’a ulaşmaya çalışıyoruz. Sürekli bir büyüme çabamız var. Pazar araştırmalarına bakıp, nerelerde ne işler yapılır kısmına bakıyoruz. Fuarlara katılarak yeni müşterilere ulaşmaya çalışıyoruz” diyor.
Ar-Ge olarak da devamlı çalışmalar yaptıklarına değinen Ömer Mızrak, “Yeni bir çocuğumuz olarak ebatlama makinemiz var. 6 kesirli asansörlü seriyi tamamlamaya çalışıyoruz. Kapı grubunda ekstra bir çalışmamız var. Her sene bir şeyler ekleyerek daha iyisine gitmek hedeflerimiz arasında yer alıyor. Fabrika alanında kontrollü bir şekilde büyümeye gitmek istiyoruz” şeklinde konuşuyor.
Yaptığımız röportajda sektördeki faaliyetlerini ve başarı öykülerini anlatan Ömer Mızrak, firma ile ilgili bilgilerin yanı sıra sektör hakkında da görüşlerini aktardı. Mızrak, firma ve sektöre ilişkin merak ettiğimiz sorularımıza şu yanıtları verdi:
NFM Mızrak Makine’yi daha yakından tanımak adına kısaca kuruluşunuzdan bugüne kadarki süreci anlatmanızı, faaliyet alanlarınız ile sektörde yarattığınız farklar hakkında bilgi vermenizi rica ediyoruz. Şirketi kim kurdu, bugünlere nasıl geldiniz?
Mızrak Makine 1976 yılında Bursa’da babam ve kardeşlerim tarafından kurulmuş bir firma. 1976’dan bugüne “Daima en iyisi biziz” sloganıyla yola devam ettik. 1998 senesinde babamızdan bu işi devraldık. Bugüne kadar Türkiye’de birçok yenilik, proje, makine Ar-Ge ve üretim aşamasıyla sektörde güzel bir yere geldiğimize inanıyorum.
Firma olarak mevcut ürün yelpazeniz, ürünleriniz ve hitap ettiğiniz sektörler neler? Yıllık üretim miktarınız ve iş hacminiz nedir?
Sektörün ihtiyacı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatar daire, planya, kalınlık, bantlama ve kapı grubu gibi sektörde gerekli makineleri bünyemizde üretmekteyiz. Ayda ortalama 300 civarında makine üretiyoruz. Yılda toplam 3 bin 600 makine üretiyoruz. İstediğimiz durumlarda sayıları arttırabiliyoruz veya azaltabiliyoruz. Bununla ilgili bir problemimiz yok.
Yıllar itibariyle firmanızın gelişimini nasıl sağladınız? Firmanızın kurulduğu günden itibaren başarılı bir gelişim sürdürerek bugünlere gelişinde ne gibi faktörler etkili oldu?
Planya ile başlayıp sektörün ihtiyacına göre ürün gamımızı genişlettik. Sektörde gelişmemize neden olan etkenlerden biri de yurt dışında makinelerin gelişmesidir. Müşterilerden gelen talepler doğrultusunda makinelerimizde Ar-Ge ve düzenleme çalışmaları yapıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha iyi, daha farklı makineler üretmek için çalışmalar içerisine girdik. Marangoz ve makineci arkadaşlarımızın bizi yönlendirmesiyle beraber daha sağlıklı, kolay ve sıkıntısız çalışan makineler üretiyoruz.
Mevcut fabrikanızın metrekare büyüklüğü, üretim kapasitesi ve istihdamı nedir?
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 12 bin metrekarelik bir alanda 120 kişi ile hizmet veren bir firmayız. İzmir ve İstanbul’da satış şubelerimiz var. Türkiye’nin diğer bölgelerinde kendi satış ağlarımız bulunuyor.
İç pazarın yanı sıra yurtdışına yönelik çalışmalarınız, satışlarınız nelerdir? İhracat yaptığınız ülkeler ve yıllık ihracat miktarınızı öğrenebilir miyiz?
Üretimimizin yüzde 60’ı yerli, yüzde 40’ı da yurtdışı pazarı olarak gerçekleşiyor. İngiltere, Fransa, İspanya, Afganistan, Güney Afrika, Avusturalya, Azerbaycan, Sırbistan ülkelerine devamlı ihracat yapıyoruz. Balkan ülkelerine de ihracatımız var.
İç pazar ve ihracata yönelik, gelecek dönem satış hedeflerinizi, yapılanma planlarınızı aktarır mısınız? Önümüzdeki dönemde büyüme ağırlığınız hangi pazarlar üzerinde olacak?
Ürünlerimizi daha geniş bir ağda pazarlamak istiyoruz. Amerika, Meksika, Brezilya, Uzakdoğu ve Hindistan’a ulaşmaya çalışıyoruz. Sürekli bir büyüme çabamız bulunuyor. Pazar araştırmalarına bakıp, nerelerde ne işler yapılır kısmına bakıyoruz. Fuarlara katılarak yeni müşterilere ulaşmaya çalışıyoruz.
Gelecek kısa ve orta vadede kapasite artırıcı yatırım ya da yeni hat/tesis yatırımınız var mı? Yatırım planlarınız hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
Ar-Ge olarak devamlı çalışmalarımız var. Yeni bir çocuğumuz olarak ebatlama makinemiz var. 6 kesirli asansörlü seriyi tamamlamaya çalışıyoruz. Kapı grubunda ekstra bir çalışmamız var. Her sene bir şeyler ekleyerek daha iyisine gitmek hedeflerimiz arasında yer alıyor. Fabrika alanında kontrollü bir şekilde büyümeye gitmek istiyoruz.
Firmayla ilgili bilgileri aldıktan sonra biraz da sektörle ilgili görüş ve yorumlarınızı öğrenmek isteriz. Ağaç işleme makineleri sektörünün gelişimini, yıllar itibarıyla anlatır mısınız? Sektöre girdiğiniz günden bugüne neler değişti?
Dünyada ahşap işleme bitecek bir sektör değil. Devamlı kendini yeniliyor ve gelişiyor. Üretim makineleri de değişiklik gösteriyor. İnsanlık var olduğu sürece bu sektörün kendini geliştireceğine inanıyorum. Ahşap devamlı yükselecektir. Kaybolan ahşap sevincim yeniden canlandı. Gelişiyor ve gelecekte daha büyük yatırımlar olacaktır.
Ağaç işleme makineleri sektörünün gelişimini hızlandıracak faktörler neler olacaktır? Sektörün geleceğine ve büyüme potansiyeline yönelik öngörüleriniz neler?
Mobilya makineleri sektörün değiştiğini gösteriyor. Avrupa ile Türkiye’yi kıyasladığımız zaman Avrupa bu konuda bizden çok önde yani yakalamakta zorluk çekiyoruz. En büyük sıkıntıyı yurtdışında çekiyoruz, bizim çabaladığımız yerlerde bir dönem sonra firmalarımız üzerinde baskı kuruyorlar. Gayretle, birlik ve beraberlikle, Türkiye’deki yeni oluşumlarla daha güzel yerlere geleceğimize inanıyoruz. Derneğimiz olan AİMSAD çatısı altında güzel şeyler gerçekleşiyor. Zorluklar çekiliyor ama birlik ve beraberlikle daha iyi firmalar olacağımıza inanıyoruz. Türkiye üretim üssü olabilir. Bursa merkezli bir firmayız. Organize sanayi bölgesine baktığınız zaman otomotiv yan sanayi, metal işleme makineleri dünya sıralamalarına girmiş. Merkez oluşturacağımıza inanıyorum.
Sektörün belli başlı sorunlarına ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?
Maliyet hesabi yapılmayan bir sektörde KDV sorunu, fiyat odaklı planlamalar ve en önemlisi üretimde yönetmeliğe uygun yapılmayan makineler; bu sektörün kanayan yarası durumunda. Rekabet ile yalnızca kalitemiz ile ön planda kalabilmekteyiz. Sektörün eğitim seviyesi de önemli bir sorun. Farkları anlatmak hatta fark yaratmak önemsiz kalıyor. Bazen finalin fiyat ile son bulması gelişimi engelliyor. Denetim eksiklikleri de sorun olan başka bir olumsuzluk.
Başarılı bir işadamı olarak devletten beklentileriniz var mı?
Devlet aslında önemli destek ama doğru sonuçlar için doğru hedeflere yol almak gerekli. Sektörde destek yerine firmaların köstek çabası da cabası. Metal sektörünün birlikteliği imrenerek izlenmekte. Birlikten kuvvet doğar. Söz sahibi olup daha büyük ve planlı destekleri alıp kullanabilmek işte bu yoldan geçmekte.
Kendi sektörünüz açısından gelecek öngörüleriniz neler?
Yönetim kurulu ile ciro hedeflerinin tutturulması bir araçtır. Sadece önemli olan kalite politikaları ile dış pazar hedef ülkelerinde kalite ve satış sonrası destekler ile önemli noktalarda başarıyı yakalayabilmektir. Mobilya endüstrisinin inşaatın yanında büyümesi söz konusu ve çok iyi projeler olduğunu görmek umutları da yeşertiyor.
AİMSAD’ın sektördeki önemini, nasıl bir boşluğu doldurduğunu düşünüyorsunuz Yola çıkış amaçlarını hayata geçirme noktasında derneğin geldiği noktayı başarılı buluyor musunuz?
Devamlı ileriye bakmamız gerekiyor. Esas amacımız sorunları dernek çatısı altında çözmektir. Dernek yeni kuruldu. 2-3 yıl gibi kısa sürede çok iyi konuma geldi. Güzel projeler var, bunlar ile gelecek dönemde daha güzel yerlerde olacağına inanıyorum. 3 sene içerisinde bu kadar çalışıp çabalayan derneğin iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Türk makine üreticilerini dünyada da marka yapacağına inanıyorum. AİMSAD bir anlamda bizim kılavuzumuz oldu. Çalışanların hepsi elinden geleni yapıyorlar. Devamlılığı olacak bir dernek olur umarım.