Masif panel sektörü, mobilya, dekorasyon ve inşaat alanlarında önemli bir yere sahip. Meşe, çam, kayın gibi çeşitli ağaç türlerinden yapılan bu paneller, modern tasarımlarda sıklıkla tercih ediliyor. Doğal ahşabın estetiği ve dayanıklılığıyla dikkat çeken masif paneller hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabiliyor; mobilya, zemin kaplamaları, kapılar ve yapısal elemanlar gibi geniş bir alanda etkin bir şekilde yer alıyor. Estetik ve işlevselliği birleştiren bu sektör, yapı ve mekanların dönüşümüne katkı sağlıyor. 1933 yılından bu yana Türkiye’den dünyanın birçok yerine masif panel alanında hizmet veren Hasan Kulu Orman Ürünleri CEO’su Ali Kulu ile bir araya geldik. Müşterilerin ihtiyaçlarına kaliteli ürünlerle cevap verebilmek adına sürekli gelişimi ilke edindiklerini belirten Kulu, odun hammaddesinin açık artırma ile satılmasının, fiyat istikrarsızlığı yarattığını vurguladı.

Hasan Kulu Orman Ürünleri, 1933 yılından beri sektörde kaliteli ürünler ve müşteri memnuniyeti ilkesiyle büyüyerek faaliyet gösteriyor. 2017’de 70 bin metrekarelik yeni üretim tesisine yatırım yaparak kapasitesini artıran firma, çeşitli ahşap ürün gruplarında yenilikçi ve sürdürülebilir üretim yaparak sektörde öne çıkıyor. Hasan Kulu Orman Ürünleri CEO’su Ali Kulu ile masif panel sektöründeki son gelişmeler ve firma çalışmaları hakkında kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik.

  • Öncelikle firmanızı tanıyabilir miyiz? Kaç yılında kuruldunuz?

1933 yılından itibaren iş hayatına yeni tecrübeler ekleyerek günümüze kadar, gelişerek ve büyüyerek gelen Hasan Kulu Orman Ürünleri, “Kaliteli ürün, memnun müşteri” anlayışı ile her geçen gün konumunu sağlamlaştıran bir firma. 2017 yılında 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 70 bin metrekarelik yeni üretim alanına yatırım yapan Hasan Kulu Orman Ürünleri, üretim kapasitesini yıllık 70 bin metreküplere ulaştırdı. Bu büyük yatırımla birlikte profesyonel, idari ve üretim kadrosunu da genişleten firmamız 120’den fazla çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Müşterilerinin ihtiyaçlarına kaliteli ürünlerle cevap verebilmek adına sürekli gelişimi ilke edinen firmamız, makine parkuruna da sürekli yatırım yapıyor. Yapı sektörünün olmazsa olmazı olan orman ürünlerini, son teknoloji makineler ve profesyonel ekibi ile ince ince işleyip, kullanım alanına uygun hale getiren Hasan Kulu Orman Ürünleri, Fahrettin Kulu yönetimiyle Türkiye’deki üstün başarısını, dünyaya da taşıyarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etme misyonunu yüklenmiş konumda.

  • 2024 yılının ilk yarısını geride bıraktık. İlk yarı sektörünüz için nasıl geçti? Yılın geri kalanı ile ilgili beklentileriniz nedir?

Yılın ilk yarısı için performansımız, geçen yıl ile yaklaşık aynı seviyelerde seyretti. Ancak ikinci yarıyıl için beklentilerimiz, iç piyasada alımların zayıflaması ve ihracat pazarında döviz kurunun sabit kalmasıyla enflasyon oranındaki artış nedeniyle düşük görünüyor. Kalitesi onaylanmış ürünlerimizi rekabetçi fiyatlarla sunmamızı engelleyen bu durum sebebiyle diğer ahşap üretimi yapan ülkelerin fiyatlarından yüksek kalıyoruz.

Masif panel üreticilerini zorlayan zayıf yönleri şu şekilde anlatabiliriz;

  • Standart ve kaliteli hammaddeye ulaşım: Orman Genel Müdürlüğü’nde (OGM) ara ve alt kademelerde kalifiye eleman eksikliği, uygulayıcı birimlerde ve taşrada standart ve kaliteli hammaddeye erişimde zorluklara neden oluyor. Bu personel eksikliği, hammadde üretim işlerinde üretim ve kalite süreçlerinde aksamalara yol açıyor.
  • Ahşap hammadde ve ürünlerde standart ve denetim eksikliği: Bu eksiklik, ormandan hammadde üretiminden başlayarak inşaat sektöründe kullanımı ve son tüketiciye ulaşımına kadar olan süreçte hissediliyor. Bu süreç boyunca zorunlu standartlar ve bu standartlar için bir denetleme ve belgelendirme mekanizmasının olmaması, üretimde hammadde verimliliğini önceleyen yasal düzenlemelerin eksikliğiyle birleştiğinde sorunlar yaratıyor. Ayrıca güncel ulusal ahşap yapı yönetmelikleri de bulunmuyor.
  • Pazarlama ve markalaşma eksikliği: Pazarlama ve markalaşma alanındaki eksiklikler, sektördeki firmaların uluslararası pazarda yeterince tanınmamasına ve pazarlama stratejilerinde yetersiz kalmalarına neden oluyor. Bu durum, önemli bir eksiklik olarak öne çıkıyor.
  • Küçük ölçekli üretimin yaygın olması: Küçük ölçekli üretimin yaygınlığı ve standart belgeli üretim zorunluluğunun olmaması nedeniyle, atölye üretimi hala çok yaygın. Bu durum, standart ve belgeli üretim yapan firmaların piyasada eşit şartlarda rekabet etmesini engelliyor.
  • Stok maliyetlerinin yüksekliği: Türkiye’de kış aylarında nakliyat imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle piyasaya sunulan ürün miktarı azalıyor ve bu durum stok maliyetlerinin yüksek olmasına neden oluyor.
  • Hammadde kalitesi eksikliği: OGM dikili ağaç satışı dışındaki ürünler için, üretimden satışa kadar geçen sürenin uzun olması ürünlerde kalite kaybına neden oluyor.
  • Hammadde fiyatında istikrar olmaması: Odun hammaddesinin açık artırma usulü ile satılması nedeniyle fiyat istikrarının olmaması, belirsizlik yaratmakta ve uzun dönemli planlamayı engelliyor. Ayrıca sektörde üretim yapmayan kişi ve firmaların da ihalelere katılıp hammadde satın alabilmesi, gerçek üreticilerin hammaddeye erişimini olumsuz etkiliyor.
  • Kaliteli yerli odun hammaddesi oranının çok az olması: Ormanlarımızda üretilen tomruk hammaddesinin yalnızca yüzde 1,1’i birinci sınıf, yüzde 14,7’si ikinci sınıfken, geri kalan yüzde 84,2’lik kısmı üçüncü sınıf kalitededir. Söz konusu durum, yüksek kalite hammadde gerektiren masif panel, lamine, kiriş ve doğramalık malzeme üreticilerinin hammadde ve yarı mamul ihtiyaçlarını kısmen ithalat yoluyla karşılamalarını zorunlu kılıyor.
“Zayıf yönlerimizden dolayı globalde yer bulmamız çok zor”
  • Türkiye’nin global masif panel üretimi içindeki payı nedir? Türkiye olarak yıllık üretim ve ihracat kapasitemiz nedir?

Global pazarda Türkiye’nin üretimdeki pazar payı çok düşük. Bahsetmiş olduğumuz zayıf yönlerimizden dolayı globalde yer bulmamızın çok zor olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de yaklaşık 30 ile 50 adet irili ufaklı masif panel üreticisi bulunuyor. Yaklaşık kapasite ise 40 bin – 60 bin metreküp/yıl olduğunu tahmin ediyorum.

“Avrupa pazarı Türk masif panel sektörünün en önemli ihracat pazarı”
  • Türkiye’nin en önemli ihracat pazarları hangileri?

Masif panel konusunda doğallığa ve insan sağılığına olan hassasiyeti sebebiyle Avrupa pazarı, Türk masif panel sektörünün en önemli ihracat pazarı konumunda.

“Firmamız, verimli ve sürdürülebilir üretimi ile öne çıkıyor”
  • Masif panel alanında Türkiye’nin önemli bir oyuncu olduğunu biliyoruz? Bizi rakiplerimizden ayıran nedir? Hangi üretim özelliklerimizle öne çıkıyoruz?

Firma tanıtımımızda da belirttiğimiz gibi, müşterilerinin ihtiyaçlarına kaliteli ürünlerle cevap verebilmek adına sürekli gelişimi ilke edinen firmamız, makine parkuruna da sürekli yatırım yaparak, tecrübeli ve yetişmiş personelleri ile kaliteli, verimli ve sürdürülebilir üretim ile öne çıkıyor.

“Masif panel işçilik, zaman ve malzemeden tasarruf sağlar”
  • Masif panel neden bu denli talep görüyor? Kullanımda ne tür avantajlar sunuyor?

Masif panel yüzde 100 doğal bir ürün, bu en önemli tercih sebeplerinden biri. Bunun yanında uzun ömürlü, aşınmaya karşı dirençli ve dekoratif bir ürün. İşçilik, zaman ve malzemeden tasarruf sağlar. Kenar bandı ve kaplama gibi maliyetleri yok ve kullanılan tutkal çevre dostu. Masif ağaç malzemenin doğallığını bozmadan geniş yüzey alanı sunar. Ahşap, sürdürülebilir bir kaynak ve geri dönüşüme uygun. Birçok farklı ahşap türü mevcuttur, bu da tasarım açısından çeşitlilik sunar. Farklı yüzey işlemeleri ve cilalar ile özelleştirilebilir. Ayrıca iç mekanlarda daha iyi bir konfor sağlar ve enerji tasarrufuna yardımcı olur.

“Yerli makinelerde çalıştığımız firmalar Türkiye’de ve dünyada kendini ispatlamış”
  • Üretiminizde yerli makine kullanım oranı nedir? Makinelerin kalitesi ve satış sonrası hizmetler hakkındaki yorumlarınız nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi tomruktan keresteye kurutma dahil yüzde 100 yerli imalat. Fakat kurutmadan sonra ithal makinelerle çalışıyoruz. Yerli ve ithal makinelerde çalıştığımız firmalar Türkiye’de ve dünyada kendini ispatlamış firmalar. Makinelerimizin kalitesinde ve servisinde bir problem yaşamadık.

  • Masif panel sektöründe dünyanın lider ilk 5 ülkesi hangileri?

ABD, Kanada, Rusya, Ukrayna, Almanya ve İskandinav ülkeleri masif panel üretiminde başı çekiyor.

“Farklı birçok ürün grubuyla dünyaya hizmet veriyor”
  • Hasan Kulu firmasının mevcut üretim kapasitesi nedir? Hangi ürün gruplarında üretiminiz mevcut?

Masif panel, kapı sereni, lambiri-döşeme ve aksesuarları, ahşap merdiven, küpeşte, parmaklık ve babaları, bank ve kamelya yapımı için silinmiş kereste, lamine edilmiş ahşap ev elemanları, inşaatlık kereste-tahtanın yanı sıra ahşaptan yapılacak proje işleri için özel üretimler, ürün gruplarımızı oluşturuyor.

Firmamızın kapasitesi ana ürün gruplarında aşağıdaki gibidir;

  • Çam masif panel 3000 m3/yıl
  • Ladin masif panel 1200 m3/yıl
  • Meşe masif panel 2400 m3/yıl
  • Kayın masif panel 2400 m3/yıl
  • Masif panel üretim kapasitemiz: Toplam 9000 m3/yıl
  • Kapı sereni üretim kapasitemiz: Toplam 3000 m3/yıl
  • Çam lambiri-döşeme ve aksesuarları kapasitemiz:
  • Toplam 9000 m3/yıl
  • Ahşap merdiven, küpeşte, parmaklık ve babaları kapasitemiz:
  • Toplam 600 m3/yıl
  • Bank ve kamelya yapımı için silinmiş kereste kapasitemiz:
  • Toplam 3000 m3/yıl
  • Lamine edilmiş ahşap ev elemanları kapasitemiz:
  • Toplam 300 m3/yıl
  • İnşaatlık kereste ve tahta kapasitemiz: Toplam 12.000m3/yıl
  • Son 10 yılda Türk ağaç işleme makine sektörü büyük bir gelişim sergiledi ve dünyadaki bilinirliğini artırdı. Bu bağlamda, siz ağaç işleme makine sektörünün gelişimi hakkında neler söylemek istersiniz?

Tomruk biçme, çoklu dilimle, kapak işleme, kereste boylama ve yan alma için geçerli olan makinelerdeki gelişmeler dünya çapında söz getiren değişmeler. Ama fırınlanmış malzemeden sonraki imalat için kullanılan makinelerde hala ithal makineler yoğun bir şekilde kullanılıyor. Türk makina imalatçılarının bu imalatta gerekli gerişimi sağlamadıklarının düşünüyoruz. Özellikle masif panel üretimi yapan makinelerde, otomatik boylama makinesi, optikcut fingerjointler dört yüz silim makineleri ve pres, zımpara makinelerindeki gelişim, Avrupa’nın çok gerisinde kaldı.