Değerli Sektör Paydaşları,

2024 yılı, enflasyon ve ekonomik belirsizliklere rağmen, Türk ağaç işleme makine sektörü olarak üretime ve gelişime devam ettiğimiz bir yıl oldu. Karşılaştığımız zorluklara rağmen çalışmalarımızı sürdürdük. Önümüzdeki dönemde dış pazarlarda dengeli bir şekilde ilerlemeyi umuyor ve geleceğe umutla bakıyoruz.

Öncelikle sektörel verilerle ilgili güncel gelişmeleri paylaşmak istiyorum. TÜİK verilerine göre, Türk ağaç işleme makine sektörünün 2024 yılı sonunda üretim hacmi 370 milyon dolar olarak kaydedildi. Yurt dışı satışlar 322 milyon dolara ulaşırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 148 olarak hesaplandı. Bu süreçte dış ticaret dengesi ise 48 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

İhracat geçen yıla kıyasla yüzde 7 oranında düşerek 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024’te en büyük ihracat pazarı Rusya olurken, önceki yıla göre bu ülkedeki ihracat hacminde belirgin bir düşüş yaşandı. 2023’te Bulgaristan ve Irak öne çıkarken, 2024’te ABD ve Kosova en çok ihracat yapılan ülkeler arasına girdi.

İthalat verilerine göz attığımızda, ithalatın 2023 yılına kıyasla yüzde 9 oranında azalarak 101 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. 2024 yılında makine ithalatında en büyük payı yine Çin, İtalya ve Almanya aldı. 2023’te yüzde 84 olan bu üç ülkenin toplam ithalattaki payı, 2024’te yüzde 87’ye yükseldi.

Bildiğiniz üzere sektörümüzün uluslararası pazardaki yerini güçlendiren en önemli organizasyonlardan biri LIGNA Fuarı. 26-30 Mayıs 2025 tarihlerinde Almanya’nın Hannover şehrinde gerçekleşecek olan yarım asırlık LIGNA Fuarı’nda, AİMSAD olarak yine yerimizi alacağız. Yıllar içinde uluslararası pazarda gücünü kanıtlayan Türk ağaç işleme makine sektörü, tüm zorluklara rağmen her geçen gün daha da büyümek için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

LIGNA, bu başarının en önemli vitrinlerinden biri. Üyelerimizin pazardaki etkisini artırmak ve sektörümüzü daha ileriye taşımak adına hep birlikte başarılı bir fuar geçirmeyi diliyoruz.

LIGNA Fuarı’na ilişkin birkaç önemli veriyi de sizlerle paylaşmak isterim. Bu yıl LIGNA Fuarı’na 60’tan fazla Türk firması toplam 8 bin metrekare ile katılım sağlayacak. Bu toplam metrekare ile Türkiye, fuara en geniş katılım sağlayan 3. ülke konumuna yerleşti. Ayrıca bu alanın yüzde 75’ini AİMSAD üyesi firmalar oluştururken, Türkiye aynı zamanda en fazla katılım gösteren 4. ülke olarak fuarda dikkat çekiyor.

Bu sayımızın kapak dosyasında, ahşabın yapı sektöründeki yükselişine odaklandık. Beton ve çeliğe çevre dostu bir alternatif olan ahşap estetik, dayanıklılık ve sürdürülebilirliğiyle son zamanlarda gündemde. Karbon salınımını azaltması, enerji verimliliği sağlaması ve depreme karşı güvenli yapılar sunmasıyla modern mimaride giderek daha fazla tercih edilmeye başlandı. Dünyadan ilham veren projeler, Türkiye’deki gelişmeler ve yeşil dönüşüm sürecinde ahşabın sunduğu fırsatları sizler için derledik.

Sözlerimi son vermeden önce, AİMSAD olarak sektörümüzün gelişimine katkı sağlamak ve uluslararası alanda daha güçlü bir konuma ulaşmasını desteklemek adına çalışmalarımıza bu yıl da aralıksız devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum. Geleceğe olan inancınız ve sektörümüze verdiğiniz destek için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD)

Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK