Orman Sanayi İşadamları Gazetesi (ORSİAD) tarafından organize edilen ve Peli Parke Turanlar Grup sponsorluğunda gerçekleşen Orman Sanayi Sektörünün Geleceği Forumu’na, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanı Kenan Akyüz, MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği Başkanı Hakan Zengin, Çamsan Entegre ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Özcan, Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Karahasanoğlu, Ünsallar Parke Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünsal konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü ORSİAD Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Demir’in üstlendiği forumda, yonga levha, MDF ve laminat parke sektörünün sürdürebilir üretim için hangi tedbirlerin alınması gerektiği, toptancı, perakendeci ve üreticilerin sektördeki sorunları ile çözümleri, yonga levha, MDF ve laminat parke sektörünün finansal durumu, 2016’da sektörü bekleyen yenilikler ile olası riskler, beklentiler ve çözüm önerileri üzerine konuşuldu.

Konuşmacıların 3 aşamalı sunumlarla fikirlerini aktardıkları forumda, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Pazarlama Dairesi Başkanı Kenan Akyüz, üretim kapasitesini dolduran bir sektörde görev yaptıklarını dile getirdi ve uluslararası değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı. Akyüz, Türkiye’nin ciddi anlamda yol kat ettiğinin ve orman ürünlerinin ekonomideki payının her geçen yıl artış gösterdiğinin de altını çizdi. Buna bağlı olarak ihracat oranlarındaki yükselişi dile getiren Kenan Akyüz, 10 yıllık süre içinde üretim alanlarının olumlu yönde değerlendirildiğini ve kullanıldığını söyledi. Akyüz, “Bilindiği üzere Türkiye’de orman varlığının yüzde 99,9’u devlete ait, dolayısıyla ormanlardan üretimi gerçekleştiren ve sektör hammaddesi olan odunun tek kaynağı devlet gibi gözüküyor. Şu anda özel sektörün katılımı çok az. Bu anlamda OGM geçmiş yıllardan beri koruma ve kullanma dengesi çerçevesinde ormanlardaki odun üretimini artırmaya azami gayret gösteriyor. Tabii ki bize burada yön veren sektördeki gelişmeler. Sektörün hammaddeye ihtiyacı arttıkça biz de odun üretimini artırmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Zengin: “Sektörün, odun hammaddesi sorununu çözmesi gerekiyor”

Kenan Akyüz’ün ardından söz alan MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği Başkanı Hakan Zengin öncelikle OGM’nin artan kapasitelere karşı ciddi bir üretim artışı yapması gerektiğinin altını çizerken, “Sektörümüz yeni yatırımlar yapıyor. Sektörümüzün en önemli özelliği makine ağırlıklı bir sektör olmasıdır, yani çok büyük yatırımlar gerekiyor. Bir MDF hattının toplam kurulum maliyeti yaklaşık 100 milyon euro civarında. Bu maliyetlerin akabinde karlılığın artması için hammaddenin maliyette yüzde 50 civarında bir payı var. Dolayısıyla bizim sektörümüzün bir an önce bu odun hammaddesi sorununu çözmesi gerekiyor. OGM olarak geçmiş yıllara göre sizin üretimlerinizin rakamlarının arttığının farkındayız ve bundan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Çamsan Entegre ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Özcan ise sektör içindeki finansal yapının değerlendirmesini yaptı. “Asıl sorunumuz problem sermaye yetersizliği” diyen Özcan,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bu firmalar ayağını yorganına göre uzatırsa sıkıntı yok. Ayrıca ülkemizdeki olumsuz koşullar olmasa da, bundan sonra rekabet artacağından, bizler toptancılar gerekli tedbirleri almalıyız. Bu tedbirlerden biri; kredi kartlarıdır.

Biz kredi kartları ödemelerinde yüzde 25’e ulaştık gayet iyi gidiyoruz. Birçok firma bunu başlattı. Diğer husus; herkesin bildiği parçalı müşteri çekleri alarak riskimizi dağıttık, burada da yüzde 60’lara ulaştık. Bu işin gelecek olduğu nokta ise Avrupa’daki gibi alacakların sigortalanması noktasıdır. Firmalar kredibilitelerini artırmalıdır. Bu sistemin geleceğine inanıyorum. Toptancılar da kazandıklarını işlerine yatırırsa daha hızlı büyüyeceklerdir.”

 

Karahasanoğlu: “Büyümeye yüzde 20 artışla devam edeceğiz”

Forum konuşmacılarından Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Karahasanoğlu, “2016 üretim hedeflerimizde bütün olumsuzluklara rağmen kapasitemizi tekrar yükseltmeye devam ediyoruz. Bu konuda AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. 2016’nın da 2015 kadar başarılı geçeceğine inanıyoruz. Yüzde 20 artışla büyümeye devam edeceğiz. Yeni yatırım olmayacak, iç kapasitemizi geliştireceğiz. Firmamız özellikle kaliteli nitelikli ürün gamına önem veren bir guruptur. Bu sektörün nitelikli ürünlerle Avrupa pazarında daha değer kazanacağına inanmaktayız” diyerek olumlu görüşlerini aktardı. Forumda söz alan Ünsallar Parke Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünsal, perakende ve toptancılar adına konuşma yaptı. Laminat parkenin piyasa değerinin yüksek olduğunu söyleyen Ünsal, ancak bu değere rağmen 2015 yılında beklentiyi karşılamadığını dile getirdi. 2014 yılında daha çok satış yaptıklarını vurgulayan Ünsal, 2015’teki yavaşlamayı piyasanın genel durumuna bağladı ve şöyle devam etti: “2016 yılından umutlanmamız gereken gelişmeler yaşanıyor. Bu yıl 2014’e göre daha yavaş ve durağan geçti. Bu sene ufak da olsa küçülerek giden bir piyasa var. 2015 yılından çok umutluyduk. En azından 2014’e göre yükseliş bekliyorduk.

Piyasadaki satışların artması ve doğal olarak üretim miktarının da yükselmesi gerekiyordu. Ancak beklediğimiz gibi gitmedi. Yüzde 30’lara kadar yavaşladık.

Antidamping etkisini hissedemedik. Şu andaki durağanlık sadece orman ürünleri bazında, yani laminant parke açısından değil, diğer hizmet sektörlerini etkiledi. Herkes şimdi bir ay sonrasını hesap ederek adımlarını atıyor.”