Pandemi sürecinin her sektörü olduğu gibi kendilerini de etkilediğini söyleyen Orimak Makina Genel Müdürü Hasan Cengiz, “Pandemi öncesi üretim kapasitemizi arttırmak ve üretim hattımızın güçlenmesi ile ilgili ciddi yatırımlar yaptık. Pandemi sürecini böylece en az kayıpla atlattık” dedi.
Bursa İnegöl’de, 2018 yılında Barel Elektronik’in sahibi İbrahim Baran Alp ve İntemak Makine’nin patronları tarafından kurulmuş olan Orimak Makina, bugün CNC karton kesme ve ambalajlama makineleri imalatında sektörün önemli markalarından. 2200 metrekare kapalı alanda üretimini gerçekleştiren ve bu üretimin yüzde 65’ini ihraç eden Orimak Makina Genel Müdürü Hasan Cengiz, “Pandemi süreci, her sektörde olduğu gibi bizleri de etkiledi. Pandemi öncesi üretim kapasitemizi arttırmak ve üretim hattımızın güçlenmesi ile ilgili ciddi yatırımlar yaptık. İlk çeyrekte satış ve üretim hedeflerimizi tutturduk. İkinci çeyrekte de pandemi sürecini daha önceki çalışmalarımızla üretimimize devam ederek en az kayıpla atlattık” diye konuştu.
Pandemi sürecinin tüm sektörlerde olan olumsuz etkisinin bir süre daha devam edeceğini düşünen Cengiz, makine sektörünün mücbir sebep kapsamına alınmamasının sektöre zarar verdiğine inandığını dile getirdi. Kasım ayında geleceği söylenen yeni dalganın kendilerini de tedirgin ettiğini ifade eden Hasan Cengiz, bununla birlikte, gerekli tedbirleri alarak çalışmaların devam edeceklerini bildirdi.
Orimak Makina Genel Müdürü Hasan Cengiz ile Orimak’ı, sektörü ve pandeminin etkilerini konuştuk.
Firmanızı tanıtabilir misiniz?
Orimak Makina, uzun yıllar ağaç işleme makineleri sektörüne hizmet etmiş Barel Elektronik’in sahibi İbrahim Baran Alp ve İntemak Makine’nin sahibi Hasan Cengiz tarafından 2018 yılında, Bursa İnegöl’de kurulmuştur.
Ürünlerinizden bahseder misiniz?
Orimak firması CNC karton kesme ve ambalajlama makineleri imalatı yapmaktadır. ORİTEQ markası ile üretmiş olduğumuz CNC karton kesme makinesi sonsuz (Z kat) bir şekilde akan karton levhanın otomatik olarak kesilmesi ve kıvrım yerlerinin oluşturulmasını sağlar. ORİTEQ esnek olarak farklı adet ve kutu tiplerinin üretilmesi için kullanılır. Kartondaki imalat esnasındaki fire oranlarını düşürerek ambalaj maliyetlerine de fayda sağlamaktadır. Kapatma makinamız ise farklı ölçü ve adetteki karton kutuların otomatik olarak yapıştırılmasını için tasarlamış olduğumuz bir makinedir.
Üretim tesisinizden bahseder misiniz?
Bizde iki farklı grup makine imalatı bulunmaktadır. Bu makinelerimizi İnegöl Ankara Karayolu üzerinde bulunan 2200 metrekare kapalı alanda ve 23 çalışma arkadaşımız ile birlikte üretmekteyiz.
‘Müşterilerimiz yok arkadaşımız’ İç pazar sizi tatmin ediyor mu?
İç pazarda bizim için birlik, beraberlik ve milli duygularımızın daha hissedilir olması ile müşterilerimizi daha çok yol arkadaşı gibi görüyoruz. Bu düşüncelerle ticari menfaatimizi ikinci planda tutup beraber ortak kararlar ile daha verimli makineler üretmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle iç piyasayı olabildiğince önemsiyoruz.
İhracat yapıyor musunuz? İhracatınızın üretimdeki payı yüzde olarak nedir?
Evet ihracat yapıyoruz. Şu an için ihracat üretim kapasitemizin yüzde 65 kısmını kapsıyor.
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Hedef ülkeler var mı?
Şu anda 9 farklı ülkeye ihracatımız bulunmaktadır. Hedefimiz ise başta Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracat sayımızı ve dolayısıyla diğer ülkelerle ihracat sayımızı arttırmak.
Pandemi sürecini en az kayıpla atlattık’
Pandeminin işlerinize etkisi ne düzeyde oldu? İlk çeyrek ve ikinci çeyrek sizin için nasıl geçti? Üretim ve iç pazar olarak…
Pandemi süreci her sektörde olduğu gibi bizleri de etkiledi. Pandemi öncesi üretim kapasitemizi arttırmak ve üretim hattımızın güçlenmesi ile ilgili ciddi yatırımlar yaptık. İlk çeyrekte satış ve üretim hedeflerimizi tutturduk. İkinci çeyrekte de pandemi sürecini daha önceki çalışmalarımızla üretimimize devam ederek en az kayıpla atlattık.
Pandemi sonrası ihracatınız nasıl etkilendi? Yüzdesel olarak ifade edersek, nasıl bir değişim söz konusu?
Pandemi döneminde düşen ihracat rakamlarımız, yurt dışındaki firmaların da çalışmaya başlaması ile beraber pandemi öncesi seviyesini yakalamayı başardı.
‘Kasımda gelecek dalga tedirgin ediyor’
Yılın ikinci yarısında beklentileriniz nedir? Makine sektörünün mücbir sebep kapsamına şimdiye dek alınmamış olması sizi nasıl etkiledi? Bu yönde bir beklentiniz var mı? Kasım ayından itibaren geleceği söylenen yeni bir dalga söz konusu. Bununla ilgili bir eylem planınız mevcut mu? Beklentileriniz var mı?
Pandemi sürecinin tüm sektörlerde olan olumsuz etkisinin bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Makine sektörünün mücbir sebep kapsamına alınmamasının sektöre zarar verdiğine inanıyoruz. Kasım ayında geleceği söylenen yeni dalga bizi de tedirgin ediyor, fakat biz gerekli tedbirlerimizi alarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Kur dalgalanmalarının kontrol altına alınması daha iyi yerlere taşıyacak
Ekonomi yönetiminden beklentileriniz var mı?
Atılan adımların ve alınan önlemlerin uzun vadede makine üretim sektöründe olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Kur dalgalanmalarının olumsuz etkilerinin kontrol altına alınmasının bizi, pandeminin olumsuz etkilediği ülkelerden daha iyi yerlere taşıyacağı inancını benimsiyoruz. Bu süreçte yerli makine üreticileri ile daha çok mesai yaparak, ortak kararlar doğrultusunda, sürecin ülkemiz adına çok daha başarılı ve güvenli olacağı kanaatindeyiz.