PASHA Bank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, 2018-2020 yıllarını kapsayan yeni strateji döneminde ‘odaklı banka’ hedefini belirlediklerini, bu anlamda KOBİ’lere ‘sermaye yatırımı’ yoluyla finansman sağlayacaklarını söyledi.

Türkiye’de iki yıl önce faaliyete başlayan Azerbaycan merkezli PASHA Bank, orta vadeli oyun planını kurdu. Bu yıl ticari ve kurumsal kredilere ağırlık verecek olan Azeri banka, 2018-2020 yıllarını kapsayan yeni strateji döneminde de ‘odaklı bankacılık’ yapacak. Bu stratejinin temelini ise KOBİ’ler oluşturacak.

Kurumsal, ticari ve yatırım bankacılığı alanında faaliyet gösteren ve Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan üçgeninde köprü olmayı hedefleyen PASHA Bank, 2016 yılını 500 milyon lira aktif büyüklük, 600 milyon lira nakit ve gayrinakit kredi büyüklüğü ve yaklaşık 14 milyon TL gibi bir karlılıkla kapatmayı öngörüyor. Bankanın 2017 yıl sonunda ise 650 milyon TL aktif büyüklük hedefi var. Geçtiğimiz günlerde ortodonti alanında faaliyet gösteren Şeffaf Aparey’e finansal kaynak yaratılmasını sağlayan PASHA Bank, KOBİ’lere de sermaye yatırımı olarak destek olmayı planlıyor.

PASHA Bank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, yeni yılda bankanın önümüzdeki üç yılını planlayacaklarını ve bu dönemde kaynakları, hangi alanlara yatırım yapacaklarını belirleyeceklerini söyledi. Banka’nın 2015-2017 yıllarını ağırlıklı olarak kurumsal şirketlerin bölgedeki ticaretin desteklenmesi stratejisi doğrultusunda hareket ettiğine işaret eden Eynehan, “Aklımızda farklı farklı segmentler de var” dedi. Eynehan, ticari kredilerin altında KOBİ’lere hizmet vermeyi planladıklarını bunu da kredi ve öz kaynak aktarımına yoğunlaşarak gerçekleştireceklerini ifade etti. Eynehan, “Yatırım bankacılığında var olmak için neler yapabiliriz buna bakacağız. Bireysel bankacılık başlı başlına farklı bir alan. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu kararı bu yıl şekillendireceğiz. Yatırım bankacılığı bizim perspektifimizde. KOBİ pazarına girmeyi düşünüyoruz. Alt segmentte ihtiyaçların çok fazla olduğunu gördük” diye konuştu.

Sermaye ortaklığında büyümek istiyoruz

KOBİ’lerin özkaynak yatırımlarına aracılık etmeyi tercih ettiklerini kaydeden Cenk Eynehan, “Bugün Türkiye’de özkaynak yatırımın desteklenmesi gerektiğini ve şirketler tarafından daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlandığını gördük. Sermaye ortaklığı yapmaktan bahsediyorum. Bunun için kaynaklarımızı çeşitlendirerek bu alanlara entegre etmeye çalışacağız. Dolayısıyla KOBİ tarafında bu şekilde var olmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bu anlamda şu anda 3 farklı şirketle görüşüyoruz. Bu yıl 2 şirketle görüşmelerimizi sonuçlandıracağız” ifadelerini kullandı.

KOBİ’de erişilebilir olmanız gerekiyor

PASHA Bank, Türkiye’de genel merkezi üzerinde hizmet ediyor. Bankanın şubesi yok. Eynehan, “Yatırım bankası olmamız nedeniyle ağırlıklı olarak ticari ve kurumsal şirketlerle çalıştığımız için şu anda merkezimizden hizmet etmekte sıkıntı görmüyoruz” dedi. KOBİ’lere ulaşmak için şube ağının artırılması gerektiğinden söz eden Eynehan, “Bugün 10 banka piyasanın yüzde 81’ini elinde tutuyor. Geri kalan oyuncular da yüzde 19’unu tutuyor. Şubeleşmek o kadar da kolay değil. Stratejinizi doğru belirlemeniz lazım. Bizim için doğru strateji daha ‘niş’ olmak. KOBİ müşterisi, kapıyı çalıp içeri girmek isteyen bir müşteri. Şube ağı çok olan bir banka olmak lazım. Biz banka olarak bunu değerlendirmekle beraber çok kolay olmadığını görüyoruz” dedi.

Dijital kanal, olmazsa olmazımız

2017’den sonra banka olarak daha ‘niş’ alanda odaklı bankacılık tarafında kendilerini geliştireceklerini ifade eden Eynehan, 2016’da 72 olan aktif müşteri sayılarını bu yıl 100’e çıkarmayı hedefliyor. Eynehan, “Bu da şu manaya geliyor; Biz müşterimizi iyi tanımak, istekleriniz bilmek, o isteklerine göre ürünlerimizi dizayn etmemiz gerektiğiniz düşünüyoruz. Bu yönde adım atıyoruz. Bunlardan bir tanesi de dijital bankacılık” dedi. “Banka olarak dijital bankacılığa çok önem veriyoruz” diyen Cenk Eynehan, bu alanı 2020’ye kadar ‘doğru bankacılığın’ olmazsa olmazı olarak değerlendiriyor. Eynehan, “Bu alanda ölçeğimize göre çok daha büyük yatırımlar yapıyoruz. Şu anda internet bankacılığı hizmetimiz ve erişelebilirliğimiz tüm müşterilerimizde var. 2 yıllık banka olmamıza rağmen bu hizmeti veriyoruz. Bundan sonrasında bunu çeşitlendirmemiz gerekiyor. İnternet bankacılığında; mobil bankacılığa doğru hareketlenip yatırımcımızın sabah kalkıp işe geldiğinde bir düğmeye basarak şifresini girerek bütün hesabını görebileceği bir yatırım bankacılığına doğru gitme planlarımız var. Dijital bankacılığın, önümüzdeki dönemde olmazsa olmazlar arasında olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Önceliğimiz; bölgedeki ticareti artırmak

“Türkiye’ye girdiğimiz andan itibaren karlı bir yatırım olarak orta ve büyük ölçekli şirketlere kaynak aktarımının tamamını kendi öz sermayemiz ile yapıyoruz” diyen Eynehan, iki yılda bankayı iki katı büyüttüklerini dile getirdi. Banka olarak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde faaliyetlerinin devam ettiğini ifade eden Eynehan, 2016’da ilk kez ihraç ettikleri 37,5 milyon TL tutarındaki banka bonosunu ardından bu yıl da bono ihraçları yoluyla 150 milyon TL’ye kadar borçlanacaklarını dile getirdi. Eynehan, “2016’da ilk defa Gürcistan’da bir bono yatırımı yaptık. Oradaki bir şirketin uzun vadeli bono ihracına katılımda bulunduk. Amacımız 3 ülke arasındaki sinerjiden maksimumu çıkarmak” dedi. Önümüzdeki yıllarda özellikle TANAP boru hattı ve Demir İpek yolunun tamamlanması ile bu ülkeler arasındaki ticaret hacminin artacağını dile getiren Eynehan, şunları söyledi: “Bu projelerin gerçekleşmesi ticaretin artmasına ve buradaki sinerjinin maksimize edilmesi anlamına geliyor. Bu anlamda bölgeye bizim de kaynak aktarımımız artacak. PASHA Bank milli banka olmakla beraber önceliğimiz; bölgedeki ticareti artırmak. Türkiye’de bölgedeki ticaretin önemli oyuncularından bir tanesi. Gürcistan, Rusya, İran, Azerbaycan bunlar bizim için önümüzdeki dönemde özellikle önemli olacaklar.”

Kur tahmini yapmak çok zorlaştı

Bu yılda da dolarda oynaklığın devam edeceğini ifade eden Cenk Eynehan, 20 Ocak’ta ABD başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump’ın nasıl bir politika izleyeceği, Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikasının devam ettirip ettirmeyeceği ve Çin’deki büyümenin önemli olacağını kaydetti. Eynehan, “Tüm bunlar bizim için 2017’yi daha tahmin edilmesi zor bir yıl yaptı. Bizim bankacılar olarak Türkiye’de ciddi tecrübelerimiz var. Bu tecrübeler ışığında ileriye dönük tahminler yapıyorduk. Ancak özellikle 2016 bize gösterdi ki risk ve ileriyi görmek çok daha farklı hale geldi. Tecrübe ve matematik ile hesaplamalarla öngöremeyeceğimiz noktadayız. Kur tahmini yapmak çok zorlaştı” dedi.

Kredi hacmini yüzde 25 büyüteceğiz

PASHA Bank olarak yatırım bankaları liginde olduklarını kaydeden Cenk Eynehan, “Bizim hedefi miz her gün PASHA Bank’ı, yani kendi kendimizi geçmek ve bankayı büyütmek. 2017 yılında da 2016 yılındaki kredi büyüklüğünü yüzde 25 kadar arttırmak. Yeni strateji ile beraber, konumumuz, piyasadaki payımız, hizmet gamımız ne olacak belirleyeceğiz. Ancak benim inandığım hep PASHA Bank’ı geçmek. PASHA Bank’ın şu anda sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 56. Oldukça yüksek bir oran. İmkanlarımız oldukça fazla. 2017 yılı içerisinde yeni bir sermaye artırımı gerekmiyor” dedi.