Yerli ve milli sosyal medya yönetim platformunu hayata geçirerek herkese uygun ve esnek bir yazılım geliştiren Radaar Teknoloji’nin kurucusu Mustafa Ercan Zırh, AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın hazırlayıp sunduğu Makinanın Gündemi’nde başarı hikayelerini anlattı. 

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp sunduğu Makinanın Gündemi programına, geliştirdikleri yazılımla Türkiye’de önemli bir yatırıma imza atan Radaar Teknoloji A.Ş. Kurucusu Mustafa Ercan Zırh konuk oldu.

Bir reklam ajansıyken ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda bir sosyal medya yönetim platformuna dönüşerek Radaar adını alan, Türkiye’nin yazılım alanındaki gücünü ortaya koyan ve bugün 400’ün üzerinde kullanıcısı olan bir şirket o…

Birden fazla sosyal medya hesabını tek bir uygulama üzerinden yönetmeyi, paylaşımları planlamayı ve otomatik olarak paylaşmayı, raporlama yapmayı mümkün kılan Radaar, esnek çalışma modeliyle de herkes için uygun gibi görünüyor.

6 milyon TL’lik bir yatırımla sosyal medya yönetim platformu yazılımı geliştirdiklerini söyleyen Mustafa Ercan Zırh, “Biz Radaar Teknoloji olmadan önce, bir reklam ajansıydık. İşverenlerimize sosyal medya yönetim hizmeti veriyorduk. Fakat sosyal medya günlük hayatımızın çok içinde olduğu için kapsamlı bir iş gibi algılanmıyor olabilir, ama içine girince aslında çok kapsamlı bir iş. Böyle olunca da iyi bir yazılım kullanmadan bunu yönetmeye çalışmak, tüm aktörler için çok yıpratıcı. Bunu deneyimleyince, ihtiyaçlarımızı gideren tam bir çözümü de bulamayınca, biz de dedik ki yazılım ekibimiz de var. Bu yazılımı biz kendimiz için kendimiz geliştirelim. Bu belli bir aşamaya gelince ve işlerimizi ne kadar kolaylaştırmaya başladığını görünce dedik ki, buna başkalarının da ihtiyacı vardır. O noktada bunu ürün haline getirmeye başladık. O zaman Radaar’ın adını koymuş olduk ve bugünlere geldik. Şimdi kendi başına bir firma. İlk çıktığımızda beklentimizin üzerinde talep aldık. Şu anda veri tabanımızda kayıtlı 400’ün üzerinde kullanıcı var. Toplamda 1600’ün üzerinde sosyal medya hesabı Radaar’a bağlı” diye konuştu.

Sosyal medya yönetiminin dört ayağı

Sosyal medya yönetiminin nasıl olması gerektiğini ifade eden Zırh, şu bilgileri verdi: “Sosyal medya yönetimi dediğimizde, pazarlama çalışmaları açısından sosyal medya ağları olmazsa olmaz. Bu ağların hem çokluğu hem de buradaki operasyonun çokluğu ve alengirliği yorucu. Operasyondan kastım şu: Ürün ve hizmetlerinizi tanıtmaya yönelik düzenli olarak içerikler hazırlayıp paylaşmak. İkincisi, bu kitleden gelen soru veya yorumları iyi bir şekilde takip edip cevaplıyor olmalısınız ki onlarla güçlü bir iletişim kurabilesiniz. Üçüncüsü, burada yaptığınız çalışmaları raporlayabilmelisiniz ki nereleri iyileştirebileceğinizi, nerelerde eksiklerinizin olduğunu iyi takip edebilmelisiniz. Dördüncü konu ise, size doğrudan atılmayan ama sizin işletmeniz, markanız hakkında internette, sosyal medya ağlarında konuşulan konuları takip etmenizde fayda var ki bir kriz, şikayet durumu olduğunda bunları büyümeden herkesten önce sizin görüp gerekli aksiyonu alıp orayı sakinleştirebiliyor olmanız gerekiyor.”

Rakipleri ve sektörü takip ediyor

Sosyal medya yönetimini bu 4 ayakla betimlediklerini dile getiren Zırh, geliştirdikleri yazılımın bu 4 ayağı, tüm sosyal medya ağları için Radaar üzerinden, tek bir platformdan tüm bu operasyonları yönetmeye izin verdiğini belirtti. Radaar’ın nasıl çalıştığını anlatan Zırh, “Siz sisteme giriyorsunuz, hesabını açıyorsunuz, markanızı tanımlıyor ve sosyal medya kanallarını buraya ekliyorsunuz. Oradan gelen mesajları cevaplayabiliyorsunuz. İçeriklerinizi buradan bir takvim üzerinden planlayıp dakikasında yayınlanmasını sağlayabiliyorsunuz. Kendi rapor formatlarınızı oluşturup sizin hedeflerinize göre tasarlayabiliyorsunuz. Markanızla, rakiplerinizle veya sektörünüzle alakalı kelimeleri tanımlayarak, internette çıkan ilgili içeriklerin önünüze düşmesini sağlayabiliyorsunuz. Operasyon bu kadar çetrefilli ve çok ayaklı olunca tabii işin içine bunu ekip olarak yönetmek de dahil olmaya başlıyor. Radaar bu konuda da çözüm sunuyor. Ekip arkadaşlarınızı da panelinize davet edebiliyorsunuz. Onlara yetki verebiliyorsunuz ve o yetkiler dahilinde işlemler yapmalarını sağlayabiliyorsunuz. Bu kadar hesap olunca bunların şifrelerini saklamak da bir mesele olmaya başlıyor. Radaar bu konuda da çözüm sunuyor. Sizin burada güvenle bir şifre defteri alanınız oluyor ve bu hesaplara dair şifrelerinizi burada güvenle saklamanızı, ekip arkadaşlarınızla paylaşmanızı ve istediğiniz zaman yetkisini kaldırmanızı sağlıyor. Operasyon bu kadar çetrefilli olunca da bu süreci yönetmek için bir görev yöneticisine ihtiyaç oluyor. Radaar’ın kendi içinde kanban metodu ile görevlerinizi yönetmenizi sağlayan bir özelliği de var” şeklinde konuştu. 

Çalışma alanı ile ayrışıyor

Rakiplerinden çalışma alanı mantığı ile ayrıştıklarını söyleyen Zırh, bir kullanıcının bilgisayardaki klasörler gibi, her marka için sınırsız sayıda çalışma alanı da oluşturabildiğini kaydetti.

Veri güvenliğiyle ilgili bilgiler veren Zırh, bu konuda standartların eskiye nazaran oldukça belirlenmiş durumda olduğunu söyledi. Bunların da bağımsız firmalar tarafından yapılan testleri olduğunu ifade eden Mustafa Ercan Zırh, kendilerinin düzenli olarak bu testleri yaptırdığını kaydetti. Uygulamadaki hesapların şifrelerinin saklanmasına da değinen Zırh, bu özelliği kullanmak için ilk başta bir ana şifre belirlenmesi gerektiğini ve bu şifrenin kendi veri tabanlarında saklanmadığını dile getirdi.

Platforma çok fazla özellik eklemeyi hayal ettiklerinden bahseden Zırh, “Teknoloji kökenli olduğumuz için o taraf bizi çok heyecanlandırıyor. 1-2 yıla burayı dijital pazarlama alanına dönüştürmek istiyoruz. Kanal entegrasyonlarımızı artırmayı hedefliyoruz, yakın zamanda. Drive özelliği getirmek istiyoruz. Hazır mesaj şablonları gibi özellikler eklemeyi planlıyoruz” dedi. 

Yarışa sonradan katılmak avantaj

Bu alanda uluslararası pek çok büyük firmanın olduğu bir ortamda bu işe nasıl cesaret ettiklerini anlatan Zırh, “Birincisi, bugün artık rakip olmayan hiçbir sektör yok. İkincisi rekabet pozitif bir terim, pazarı büyüten. Bir sektöre ilk giren olmak, çok daha büyük bir tehlike. Sonradan yarışa katılmak daha büyük avantaj. Teknoloji konularında yarışa sonradan katılmak daha avantajlı” diye konuştu.

Teknoloji yatırımlarına devlet desteği var

Bu tarz girişimler için kuruluş aşamasında devletin de teknolojik yatırımlara destekleri olduğuna değinen Zırh, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazılarından yaşımız itibariyle faydalanamadık. Biz KOSGEB’den faydalanıyoruz, istihdamı artırmaya yönelik. Dijital pazarlama alanında KOSGEB’in destekleri var. Döviz İhracatçıları Birliği’nin teşvikleri var. Teknokentler ve teknoparklar var. Oldukça güçlü destekler var ama koşturmak gerekiyor. Biz de faydalanmaya çalışıyoruz.”