Kovid-19 küresel salgınının ağaç işleme makineleri sektörüne etkilerini değerlendiren AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, “Eğer pandemide sert bir ikinci dalga gelirse ve devlet, makine sektörünü mücbir sebep kapsamına almazsa, firmalar finansal problem yaşar” dedi.
Kovid-19 küresel salgını tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkilerken Türkiye de bundan nasibini aldı. Devlet, ekonomiyi canlı tutmak için bir dizi önlem alırken, makine sektörü henüz mücbir sebep kapsamına alınmamaktan yana dertli. Sert bir ikinci dalganın gelmesini beklemediğini söyleyen AİMSAD Başkanı Mustafa Sabri Erol, 2020’de sadece ikinci çeyrekte kayıp yaşadıklarını dile getirdi. Devletin makine sektörünü mücbir sebep kapsamına almadığını hatırlatan Erol, “İkinci dalga olursa almasını isteriz. Bir kere öz kaynaklarımızla yürüdük. Bu sefer makine sektörü böyle bir şeyi kaldırmaz. Eğer sert bir ikinci dalga gelirse ve devlet, makine sektörünü mücbir sebep kapsamına almazsa, firmalar finansal problem yaşar. Bu firmaların çoğu, aile firması, öz varlıkla değil, krediyle dönüyorlar. Böyle bir durumda, sektördeki firmaların yüzde 30’unu kaybederiz” açıklamasında bulundu.
İç pazar 2019 ile aynı olacak İhracat için beklemek lazım
Pandeminin gidişatına yönelik iyimser olduğunu belirten Mustafa Erol, mobilya sektörünün inşaat sektöründen ivmelenerek bir artış yaşadığını, sektörün pandeminin yeni başladığı döneme şu anda geri döndüğünü ifade etti.
Sektör olarak sağlıklı verileri Ağustos ayından itibaren almaya başlayacaklarını kaydeden Erol, “Tahminime göre bu aydan itibaren gelecek veriler, her ay artarak devam edecek. Satışlar, özellikle kredili satışlarda artışlar olacak. Sene sonunun 2019 rakamlarına eşdeğer olacağını düşünüyorum. İhracat olarak biraz daha beklemek lazım. Dünyada da bazı bölgelerde tam olarak açılmadı. Yıl sonu rakamları, imalat ve iç pazar satışı olarak 2019 ile aynı olacak. İhracat olarak bir miktar küçülme, tekli rakamlarda bir küçülme yaşanabilir” diye konuştu.
Woodtech iç pazarı rahatlatacak
İkinci çeyrekte kayıp yaşamaya başladıklarını aktaran Mustafa Erol, Mayıs-Haziran aylarının yukarı çıkışla geçtiğini bildirdi. İhracatta da bir yukarı çıkış olduğuna değinen Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci çeyrekteki kayıplarımızı fuarların da olmaması nedeniyle daha çok online tanıtımlar gerçekleştirerek azaltmaya çalışıyoruz. Derneğimiz AİMSAD’ın da bu süreçte faaliyete geçirdiği www.turkishwoodworkingmachinery.com portalı üzerinden üyelerimizin tanıtımlarını yapmaya devam ediyoruz. Öte yandan, yasal olarak bir engel olmaz ise, Ekim ayında gerçekleştirilecek olan WOODTECH Ağaç İşleme Makinesi Fuarımızın da sektöre ihracatta ve özellikle iç pazarda bir rahatlık sağlayacağını düşünüyorum. İkinci bir dalganın gelmesi halinde imalat ve iç pazarda yüzde 10 küçülme yaşanır. Yüzde 15’e yakın da ihracatta küçülme olur, en kötüsü bu olur.”
“Eğer sert bir ikinci dalga gelirse ve devlet, makine sektörünü mücbir sebep kapsamına almazsa, sektördeki firmaların yüzde 30’unu kaybederiz.“