AİMSAD geleneksel iftar yemeği, 4 Nisan 2024 tarihinde RX Tüyap Fuarcılık’ın desteği ile Titanic Business Kartal Otel’de düzenlendi. Organizasyonda, dernek üyelerine AİMSAD’ın 2024 yılına dair projeleri, sektörün mevcut durumu ve WoodTech Fuarı hakkında önemli bilgiler aktarıldı.
AİMSAD üyeleri, 4 Nisan 2024 tarihinde RX Tüyap Fuarcılık’ın katkılarıyla Titanic Business Kartal Otel’de gerçekleştirilen iftar yemeğinde bir araya geldi. Üye firmaları temsilen yaklaşık 120 kişinin katılım sağladığı iftar yemeğinde, AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, AİMSAD’ın gerçekleştirdiği projeler ve gelecekteki planları ile alakalı bir sunum gerçekleştirdi.
AİMSAD’ın bu sene 10. yılını kutladığını belirten Arif Onur Kaçak; “Derneğimiz; İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 15 ilde temsil ediliyor ve toplam 117 üyeye sahip. AİMSAD Dergisi’nin 53. sayısının yayınlanmasıyla beraber, şimdiye kadar toplam 330 bin adet dergi dağıtımı gerçekleştirildi. Web sitemiz üzerinden 3 bin 250 haber yayınladık ve aylık ortalama bin ziyaretçi alıyoruz. 2020 yılında başlattığımız markalaşma süreci ile Turkish Woodworking Machinery markasını oluşturduk. Bizi bu sene asıl heyecanlandıran konu, TWM Magazine dergimizin ilk sayısı mart-nisan dönemi için hazırlandı ve her sayı bin 500 adet basılarak tamamı İngilizce olarak yayımlandı. İlk dağıtımda bin adet dergi yurt dışına gönderildi; geri kalan kısmı ise üyelerimize, iş ortaklarımıza, kamu kuruluşlarına ve dış kuruluşlara ulaştırıldı. Şu anda 150 adet dergi stokta tutuluyor ve bu dergilerin dağıtımı için Türkiye’deki yabancı misyonların ticaret müşavirliklerine gönderim yapılacak. Ayrıca, dergimizin web sitesi twmmagazine.com aktif olarak yayında ve bu platform üzerinden derginin içeriğine ulaşılabiliyor” dedi.
“AİM sektörü 400 milyon dolarlık bir üretim hacmine ulaştı”
2023 yılı sonu itibarıyla ağaç işleme makine sektörünün 400 milyon dolarlık bir üretim hacmine ulaştığını ifade eden Kaçak, bu dönemde ihracatın 160 milyon dolar, ithalatın ise 111 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye’nin dış ticaret fazlası verdiği ağaç işleme makine sektöründe, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 144 seviyesinde gerçekleşti. Özellikle Rusya’ya yapılan ihracatımız 2022 yılında 13 milyon dolarken, 2023 sonunda 24 milyon dolara yükseldi. İlk iki ay kıyaslamasında, üretimde yüzde 12, ihracatta yüzde 13 artış gözlenirken, ithalatta yüzde 4’lük bir düşüş yaşandı. Yurt içi satışlarda ise yüzde 6’lık bir artış görüldü. Amerika’nın tek başına yaptığı ithalat 1,5 milyar doları bulurken, Türkiye’nin 10 ülke içindeki payı sadece yüzde 2,8 oldu. Aynı zamanda, dünya genelinde Çin’in ithalat ve ihracatındaki güçlü konumu dikkat çekiyor; Çin, toplam 2,1 milyar dolarlık ihracatı ile dünya genelinde en çok ihracat yapan ülke konumunda.”
“Sektör olarak ciddi atılımlar yaparak, dünyada hak ettiğimiz payları almaya doğru gidiyoruz”
Türk ağaç işleme makine sektörünün birlik içinde ortak stratejiler geliştirmesinin, gelecek için umut verici olduğuna değinen AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş şöyle konuştu: “Her yıl düzenlediğimiz iftar yemeğine yoğun ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Türkiye’de 1950’lerden itibaren gelişen ağaç işleme makine sektörü, özellikle son 20 yılda ciddi bir atılım yaparak dünyada hak ettiğimiz payları almaya doğru gidiyoruz. Tüm üyelerle beraber birlik olarak, organizasyon ve stratejik planlamalarımızla bu başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Bu amaçla geniş katılımlı tartışma ve değerlendirme gruplarıyla ilerlemeye çalışıyoruz. AİMSAD herkesin katılımına açık; bu sene seçim var ve aday olmak isteyen herkese tevazu göstereceğiz.”
“Bundan sonraki hedefimiz, fuarın değerini daha da artırmak olacak”
Yönetim kurulu olarak geçirilen üç yıllık süreçte fuarlarla ilgili ciddi problemler yaşansa da fuar zemininin adil ve eşit bir sisteme getirildiğini vurgulayan İsmet Toktaş; “Eski kuruluşlu üyelerimize ve Tüyap yetkililerine teşekkür ederim. Bu ortak çabalar sayesinde fuarlarımızı daha adil ve eşit bir zemine oturtmayı başardık. Bundan sonraki hedefimiz, fuarın değerini daha da artırmak ve uluslararası platformda daha güçlü bir şekilde temsil edilmesini sağlamak olacak. Bu yönetim döneminde, fuar konusunu çözdüğümüz için mutluyum ve yaklaşık 45 bin metrekarelik alanı dolduran bir dernek olarak gurur duyuyorum. Bu başarı, üyelerimizin ve sektör paydaşlarımızın özverili çalışmaları sayesinde gerçekleşti. Hep birlikte daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Markalaşma, kalite, tanınma ve pazarlama sürecimizi ilerlettiğimizde, Çin bizim için çok iyi bir pazar olacak”
Çin’in önemli bir pazar ve potansiyel bir partner olduğunu ifade eden İsmet Toktaş; “Türkiye olarak Çin’e vergi koyalım veya kapılarımızı kapatalım gibi öneriler dillendiriliyor. Markalaşma, kalite, tanınma ve pazarlama sürecimizi ilerlettiğimizde, Çin de bizim için çok iyi bir pazar olacak. Ölçek ekonomisine geçişle beraber daha güçlü olup, rekabetçi ürünler ürettikten sonra sadece Çin değil, bütün dünyadaki üretici gruplarıyla mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“Bizim amacımız uyarmak ne Çin’e ne de başka bir ülkeye özel bir ilgimiz var”
Dünyada özellikle makine sektöründe, Çin ve Tayvan’ın ciddi rekabetçi ürünler sunduğunun altını çizen İsmet Toktaş, bu dönüşümü canlı olarak gözlediklerini ve Türk üreticiler olarak bu duruma nasıl cevap vereceklerinin önemli olduğunu ifade etti. Toktaş; “AİMSAD olarak üyelerimizi gelen tehlikelere ve fırsatlara karşı bilgilendirmek görevimiz. Bursa’yı örnek alırsak; burası her sektör için makinenin beşiği ve dünya çapında rekabet ediyor. Çin makineleri başta burada ön yargı ile karşılanmış olsa da müşteri memnuniyetini sağladı. Şimdi birçok üyenin lazer makine yatırımları Çin’den yapılıyor. Herkes kendi stratejisini geliştirmeli ve bunu Türk kültürü ile birleştirerek marka değerini artırmalı. Bizim amacımız uyarmak ne Çin’e ne de başka bir ülkeye özel bir ilgimiz var. Biz kendi ülkemize bağlıyız ve sadece önemli noktaları vurgulamak istiyoruz” dedi.
“Firmalarımızın tüm taleplerine cevap verecek imkanı oluşturmak için çabalıyoruz”
RX Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü Berkan Öner; “Bu sene WoodTech fuarı 12-16 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek. 12 salonun tamamını fuar alanımız için ayırdık. Hassas bir şekilde çalışarak firmalarımızın tüm taleplerine cevap verecek imkanı oluşturmak için çabalıyoruz. Bu sene alanın büyümesiyle makine firma sayısı doğal olarak fuarda artmış olacak. Geçen yıl bin 200 civarında makine sergilenebilmişti. Bu sene bin 500’e yaklaşmasını hedefliyoruz ve sizlerin marka bilinirliğini de kullanarak uluslararası pazarlarda önemli tanıtım çalışmalarına çoktan başladık. Birliktelikler, sektörün gelişmesini sağlıyor ve gelişen sektörlerin fuarları da doğru orantılı olarak büyümeye devam ediyor. Uluslararası fuarlarda yine birlikte katılımlar gösteriyoruz ve kendi fuarımızı tanıtıyoruz. Sizlerin emeği ve bizim fuarcılık ile ilgili sunduğumuz hizmetler birleşince güzel işler çıkıyor” dedi.