Yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV istisnasının 3 yıl uzatılması ve mobilyada KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi hem mobilya hem de ağaç işleme makineleri sektöründe olumlu etki yarattı. AİMSAD Genel Sekreteri Kaçak, “Böylece yatırımlar hız kazanacak, iç piyasa hareketlenecek” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ocak ayında açıkladığı mobilyada KDV indirimiyle sektör, 2020’ye moralli başladı. Mobilya sektöründeki gelişmelerden etkilenen ağaç işleme makineleri sektöründe de söz konusu indirim olumlu karşılanırken, Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan KDV istisnasının uzatılması sektöre nefes aldırdı.
Yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV istisnasının 3 yıl daha uzatıldığı düzenlemeye göre, 24 Aralık 2019 tarih ve 30988 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamulaştırma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7201 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle, makine ve teçhizat teslimlerinde istisnayı düzenleyen Katma Değer Vergisi Kanununun Geçici 39’uncu maddesinin 31.12.2019 tarihinde dolacak olan yürürlük süresi 31.12.2022 olarak değiştirildi. Aynı düzenleme ile, yürürlük süresini iki yıl daha uzatma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verildi.
İmalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri ile teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna olacak.
KDV istisnasına dahil olan ağaç işleme makineleri şöyle: her işlem arasında işlenecek parçanın yüklemesi elle yapılanlar, dairevi testereler, freze makinaları, taşlama makinaları, parlatma makinaları, bükme veya birleştirme makinaları, ebonit ve sert plastik maddelerin işlenmesine mahsus makinalar ve diğerleri.
Bankaların kredi verme iştahı açıldı
Söz konusu teşvikleri değerlendiren AİMSAD Genel sekreteri Arif Onur Kaçak, hem mobilya sektörüne getirilen KDV indirimi, hem de üreticilerin yapacağı makine yatırımlarına getirilen KDV istisnası gibi teşviklerin ağaç işleme makineleri sektörüyle birlikte dolaylı olarak birçok sektörü harekete geçireceğini söyledi. Son dönemlerde merkez bankasının faizleri düşürmesiyle, bankaların kredi verme iştahlarının açıldığını hatırlatan Kaçak, yine Bakanlıklar tarafından açıklanan yeni teşviklerle birlikte, finansmana erişimin kolaylaştığını belirtti. Kaçak, “Böylelikle yatırımlar da hız kazanacak. Tüm bu gelişmeler sonrasında, 2020 yılında da iç piyasada bir hareketlenme bekliyoruz.” dedi.
‘Hammadde için de KDV indirimi bekliyoruz’
Mobilyadaki KDV indirimini değerlendiren İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ da düzenlemeyi sevinçle karşıladıklarını belirterek, mobilya hammaddesi için de KDV indirimi beklediklerini açıkladı.
Mobilya sektörü olarak özellikle hammadde konusunda büyük sıkıntılar çektiklerini dile getiren Uğurdağ, bu noktada girdilerdeki KDV oranının yüzde 18, çıktılardaki KDV oranının yüzde 8’de bulunmasının ihracatçı firmalara büyük sıkıntılar yaşattığını aktardı.
‘2020’ye moralli girdik’
MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise mobilyada yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi kararının hem yurt içi satışlara, hem de ihracata pozitif katkı sağlayacağını kaydetti. Güleç, halihazırda doğrudan 300 bin, dolaylı olarak da 500 bin kişiye istihdam alanı yaratan mobilya sektörünün KDV indirimi ile birlikte 100 bin kişiye daha iş olanağı sağlayacağını ifade etti. KDV indiriminin 2019 yılı içinde üçer aylık periyotlar şeklinde iki kere uygulandığını ve mobilya sektörünü pozitif anlamda etkilediğini, ayrıca ekonominin canlanmasına neden olduğunu aktaran Güleç, bu karar ile birlikte 2020’ye moralli girdiklerini söyledi.
KDV indirimi kararı sektörün başarısı
KDV indirimi kararını değerlendiren MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, bu durumun mobilya sektörünün başarısı olduğunu söyledi.
Mobilya sektöründe KDV indiriminin en öncelikli gündem olduğunu her fırsatta vurguladıklarını kaydeden Balcı, KDV indirimin düşmesi konusunda çeşitli girişimlerde bulunduklarını anlattı.
“Yeni yıla bu müjdeli haberle giriş yapmanın mobilya sanayimiz için oldukça motive edici bir başlangıç olduğunu dile getirmek isterim” diyen Balcı, sektörün en önemli konusunun KDV olduğunu hatırlattı.
Balcı, “Mobilyada KDV oranı yüzde 8’e inmesiyle sektörün en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışılığın ortadan kalkması için atılacak önemli adımlardan biri de böylece hayata geçirilmiş oldu” diye konuştu.