AİMSAD Dergisi’nin yeni içeriği Alternatif Pazar’da her sayıda farklı bir ülkenin toplam dış ticaret hacmini, AİM dış ticaretini ve mobilya sektörünü işleyeceğiz. İlk sayımızda 2021 yılında mobilya üretiminde dünyada üçüncü, ihracatta dördüncü, ithalatta ise ikinci sırada yer alan Almanya’yı inceledik. Centre for Industrial Studies (CSIL) firması tarafından hazırlanan CSIL Mobilya Sektör Raporu verilerinden derlediğimiz içerikte Almanya’ya ilişkin çok kritik bilgiler yer alıyor.

Almanya dünya ekonomisine yön veren lider ülkelerin başında geliyor. Birçok alanda hem büyük üretici hem de büyük bir ithalatçı konumunda olan Almanya ağaç işleme makine (AİM) sektörü ve mobilya sektörünün en büyük oyuncularından. Özellikle AİM sektörü için çok büyük bir pazar olan Almanya özelinde ayrıntılı çalışmalar yapılması ve Türkiye’nin pastadaki payını artırması gerekiyor. 

CSIL (Centre for Industrial Studies) firması tarafından her yıl yayınlanan ve 100 farklı ülkenin mobilya sektörü verilerini içeren CSIL Mobilya Sektör Raporu kapsamında paylaşılan veriler ağaç işleme makine sektöründe faaliyet gösteren firmalar için yol gösterici bilgiler içeriyor. Ülkelerin mobilya üretim, ihracat ve ithalat verilerinin paylaşıldığı raporda, ülkelerin birbirleriyle yapmış oldukları ticaret verilerinin yıllara göre dağılımı da yer veriliyor.

DÜNYA GENELİNDE TOPLAM 506 MİLYAR DOLARLIK MOBİLYA ÜRETİMİ YAPILDI

Bu sayımızda mobilya sektörünün en güçlü oyuncularından biri olan Almanya’yı inceleyeceğiz. Ancak spesifik olarak bir ülkeyi incelemeden önce dünyadaki genel duruma göz atmak gerekiyor. CSIL Mobilya Sektör Raporu’nun 2021 yılına ait ön verilerine göre; geçtiğimiz yıl dünya genelinde toplam 506 milyar dolar seviyesinde mobilya üretimi yapıldı. 2021 yılında dünya ana mobilya üreticisi Çin oldu. Toplam mobilya üretiminin yüzde 39’luk kısmı Çin tarafından karşılandı. Çin’i yine tahmini verilere göre; yüzde 12 ile Amerika, yüzde 4 ile Almanya ve İtalya, yüzde 3 ile Vietnam, Hindistan ve Polonya takip etti.

ASYA VE PASİFİK BÖLGESİ’NE DİKKAT

Raporda verilen bilgilerden en dikkat çekeni ise, yıllar içinde artan mobilya üretimi verileri oldu. Buna göre; 2012 yılından 2021 yılına kadar geçen süre içinde Asya ve Pasifik Bölgesi’ndeki mobilya üretiminde 84 milyar dolarlık bir artış yaşandı. Ayrıca 2021 yılında dünya mobilya üretiminin yarıdan fazlasının yine Asya ve Pasifik Bölgeleri’nde yer alan ülkelerin gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.

MOBİLYA İTHALATININ ANA OYUNCUSU AMERİKA

Dünya ana mobilya ithalatçılarına bakıldığında ise ilk sırada Amerika’nın olduğu görülüyor. Amerika’dan sonra Almanya geliyor. Almanya’yı ise sırasıyla Fransa, İngiltere, Hollanda takip ediyor. 2018 yılına kadar ABD’nin mobilya ithalatının artması, uluslararası mobilya ticaretinin büyümesinde çok önemli bir rol oynuyordu. Ancak 2019 yılında ticari kısıtlamalardan dolayı ABD’nin mobilya ithalatında düşüşler yaşanmaya başlandı. 2020 yılında ise ithalat pandemi nedeniyle durma noktasına geldi. 2020 yılında Amerika ithalatının yüzde 76’sını Asya’dan yaptı. Ancak Çin ve Amerika arasındaki gerilimler nedeniyle Çin’in payında azalmalar yaşandığı kaydedildi.

2021 YILINDA MOBİLYA İHRACATINDA ARTIŞ YAŞANDI

CSIL Mobilya Sektör Raporu’nda yer alan 2021 yılı ön verilerine bakıldığında, başlıca mobilya ihraç eden ülkenin Çin olduğu görüldü. Çin’i sırasıyla Vietnam, Polonya, Almanya ve İtalya takip ediyor. Raporda yer alan grafikler incelendiğinde dünya mobilya ihracatına yön veren bu ülkelerin hepsinde 2021 yılında mobilya ihracatında yükseliş yaşandığı görülüyor. Özellikle 2020 yılıyla kıyaslandığında 2021 yılında Çin’in mobilya ihracatında yüzde 30’luk bir artış yaşandığı ortaya çıkıyor. Bu yüzdelik artışın rakamsal değeri ise 77 milyar doları buluyor.

DÜNYA MOBİLYA ÜRETİM, İTHALAT VE İHRACATINDA İLK BEŞİN İÇİNDE

CSIL Raporu’nda yer alan Almanya özelindeki tahmini ticaret verileri incelendiğinde, ülkenin 2021 yılı sonu itibariyle, dünya mobilya üretiminde üçüncü, ihracatta dördüncü, ithalatta ise ikinci sırada olduğu görülüyor. Bu veriler bize Almanya’nın dünya mobilya ticaretine yön veren çok kritik bir ülke olduğunu gösteriyor. 2012 yılından 2021 yılına kadar geçen sürece ilişkin üretim, ihracat ve ithalat verileri incelendiğinde 2015 yılında Almanya’da genel bir düşüş yaşandığı görülüyor. Söz konusu dönemde üretim 22 milyar dolar seviyelerinden 20 milyar dolar seviyelerine, ihracat 11 milyar dolar seviyelerinden 10 milyar seviyelerine, ithalat ise 14 milyar dolar seviyelerinden 12 milyar dolar seviyelerine düşmüş.

TİCARET HACMİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA ARTMAYA DEVAM EDECEK

2015 yılından 2018 yılına kadar genel olarak artış trendinin yakalandığı ülkede 2019 ve 2020 yıllarında yeniden düşüş yaşandı. Ancak pandeminin ticaret üzerindeki etkisinin azalmasıyla beraber 2021 yılında rakamlar tekrar yükselişe geçti. Raporda yer alan tahmini verilere göre; Almanya 2021 yılında 22 milyar dolarlık mobilya üretimi gerçekleştirdi. Yaklaşık 13 milyar dolarlık mobilya ihracatı yapan ülke 16 milyar dolara yakın da ithalat yaptı. Böylece tahmini verilere göre; Almanya 2021 yılında toplam 25 milyar doları aşkın mobilya ticareti gerçekleştirdi. Ayrıca, Almanya’nın mobilya ticaretinin 2022 yılında yüzde dört, 2023 yılında ise yüzde iki oranında büyüyeceği ön görülüyor.

POLONYA, ALMANYA’NIN TOPLAM MOBİLYA İTHALATININ YÜZDE 26,3’ÜNÜ KARŞILADI

Mobilya ithalatı anlamında oldukça agresif bir ülke olan Almanya 2021 yılında en fazla mobilya ithalatını Polonya’dan yaptı. Polonya, Almanya’nın toplam mobilya ithalatının yüzde 26,3’ını karşıladı. Polonya’dan sonra Almanya’nın en çok mobilya satın aldığı ülke yüzde 15,8 oran ile Çin oldu. Çin’i sırasıyla, yüzde 10,2 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 6,7 ile İtalya, yüzde 5,7 ile Hollanda, yüzde 3,3 ile Macaristan, yüzde 2,7 ile Romanya, yüzde 2,1 ile Fransa, Slovakya ve Avusturya takip etti. Türkiye, Almanya’ya mobilya ithal eden ilk 10 ülke içinde yer alamadı. Almanya’nın ihracat verilerine bakıldığında ise, 2021 yılında en fazla Fransa’ya ihracat yaptığı görüldü. Fransa’dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise şöyle oldu; İsviçre, Avusturya, Hollanda, İngiltere, Belçika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Amerika ve İtalya.

2020 YILINDA ALMANYA’YA 512 MİLYON DOLARLIK AİM İTHALATI YAPILDI

Almanya’nın ağaç işleme makine (AİM) ticaretine yönelik verileri incelediğinde, 2020 yılında ülkenin toplam 512 milyon 732 bin dolarlık AİM ithalatı yaptığı görülüyor. Almanya’nın 2019 yılındaki toplam AİM ithalatı 447 milyon 266 bin dolar, 2018 yılındaki toplam AİM ithalatı ise 496 milyon 679 bin dolar olmuştu.  2020 yılında Almanya 250 milyon 619 bin dolar ile en fazla testere makineleri ithalatı gerçekleştirdi. İkinci sırada ise 65 milyon 827 bin dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineleri ithalatı yer aldı. Almanya’nın ithal ettiği diğer makinelerin sıralaması ise şöyle oldu; yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri, diğerleri grubunda yer alan makineler, planya, freze veya keserek kalıplama makineleri, işleme merkezleri, taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri, bükme veya birleştirme makineleri, delik açma veya zıvanalama makineleri.

TÜRKİYE – ALMANYA TİCARİ İLİŞKİLERİ GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR

Türkiye ve Almanya arasında gerçekleştirilen AİM ticareti her yıl artıyor. Ancak henüz istenilen seviyeye gelmiş durumda değil. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin Almanya’daki payının artmaya devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye 2020 yılında Almanya’ya toplam 1 milyon 170 bin dolarlık ağaç işleme makine ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam 2019 yılında 1 milyon 531 bin dolar, 2018 yılında ise sadece 769 bin dolardı. Türkiye 2020 yılında Almanya’ya 700 bin dolar ile en fazla testere makineleri ihracatı yaptı. En fazla ihracat yaptığı ikinci ürün grubu ise 191 bin dolar ile diğerleri grubunda yer alan makineler oldu. Üçüncü sırada ise 106 bin dolar ile yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri yer aldı.