AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp sunduğu Makinanın Gündemi programı, sektörün önde gelen isimlerini buluşturdu ve yine gündemi belirledi.

Makinanın Gündemi programına katılan Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Akkaya, kazan ve basınçlı kap sektörünün gündemini ST Endüstri Radyo dinleyicileri için değerlendirdi.


Sektör olarak sanayi devriminin ilk adımını oluşturan buhar, ısıtma, basınçlı sıvı ve gaz kazanları gibi ürünlerin piyasaya sunduklarını ve bunun yanısıra tedarikçilerinde yer aldığı bir dernek yapısına sahip olduklarını dile getiren Akkaya, KBSB çatısı altında sektöre yönelik tasarımlara dair teknik eğitim programları olduğunu ifade etti. Cevat Akkaya ile KBSB’nin faaliyetleri, sektörde yaşanan iş kazalarının engellenmesi için yapılması gerekenler, sektörün rakamsal durumu ve sektör sorunlarına yönelik gerçekleştirilen keyifli sohbet dinleyicilerden de yoğun ilgi gördü.


Tüyap Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Arzu Saraç, TÜYAP Akademi bünyesinde 8 ana başlıkta verilen eğitimlerin detayını yine programda dinleyicilerle paylaştı.


2019 yılı için TÜYAP’ın kuruluşunun 40.yılı olduğunu dile getiren Saraç, TÜYAP Akademi’yi kurarak elde edilen tüm kazanımları paydaşlarla paylaşmak üzere TÜYAP’ın 40.yılını taçlandırmak istediklerini ifade etti.
Arzu Saraç, doğru fuar seçimi, fuarlara hazırlık, dijital medyada satış ve pazarlama, etkinlik yönetimi konuları hakkında değerlendirmelerde bulunurken, bir başka hafta programın konuğu İstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGMER) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Nazan Çağlar oldu. Dr. Nazan Çağlar programda Türkiye’deki aile şirketlerinin yapısını, yaşanan problemleri, sona erme nedenlerini ve aile anayasası hususlarını anlattı. Türkiye’deki şirketlerin %95’inin aile şirketi olduğunu dile getiren Çağlar, ortalama ömürlerinin 15-20 yıl olduğunu ifade etti. Nazan Çağlar ile aile şirketlerinin temel sorunları olan kurumsallaşma, gelecek nesillere aktarım ve nebotizm konuları ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Genel Sekreteri Semih Özölçer de programa konuk oldu. Özölçer vida, somun, civata, fitting gibi ürünleri kapsayan bağlantı elemanları sektörünün gündemini değerlendirdi.Tıpkı yer çekimi gibi endüstriyel ürünleri bir arada tutan bağlantı elemanları sektöründeki firmaların devlet teşviği olmadan tamamı kişilerin kendi sermayeleri ile kurulduğunu dile getiren Özölçer, sektörün toplamda 300 firma ile yaklaşık 20.000 kişiye istihdam sağladığını ifade etti.


Semih Özölçer sektörün 2018 yılını, 2019 yılı öngörüleri, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ve BESİAD faaliyetlerini program sırasında aktardı.

INSPECCO Belgelendirme ve Gözetim A.Ş. Ürün Belgelendirme Bölüm Yöneticisi İlker Alagöz CE işareti, kalite yönetim sistemleri ve personel belgelendirme konularını değerlendirdi. CE işaretinin kalite işareti olmadığını ve CE işareti bulunan ürünün AB ülkesinde yer aldığı anlamına gelmediğini dile getiren Alagöz, ilgili yönetmelikler çerçevesinde birçok ürün için yasal bir zorunluluk olduğunu ifade etti.


İlker Alagöz ile CE işareti mevzuatı, mevzuata uyulmadığı takdirde karşılaşılabilecek yaptırımları, ISO 9001 başta olmak üzere kalite yönetim sistemleri, belgelendirme konularında firma tercih ederken dikkat edilmesi gereken hususlar, makina sektöründe zorunlu hale gelen Mesleki Yeterlilik Belgeleri ile belgelendirme çalışmalarına verilen devlet teşvikleri ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

RGA Yönetim Danışmanlık Ltd. Şti. yönetici ortağı ve TOBB Makina ve Teçhizat İmalatı Sektör Meclisi Danışmanı Doç. Dr. Ruhi Gürdal’ın konuk olduğu programda makina sektörünün genel değerlendirmesini, sektör sorunlarını, genel ekonomiyi ve geleceğe dair projeksiyon masaya yatırıldı. Krizi fırsata çevirmenin moda bir tabir olmadığını, firmaların döviz ile ilgili alacakları tedbirler ile finans mühendisliği yaparak fırsata çevirebileceğini dile getiren Gürdal, 2019 yılı ile ilgili olarak ise son çeyrekte toparlanma yaşanacağını ifade etti.


Ruhi Gürdal ile 2019 yılı genel ekonomi ve makina sektörü açısından beklentileri, sektör sorunlarını, firmaların yapabilecekleri finans mühendisliği ve kaç yıllık projeksiyon çizilmesi gerektiği konularının detaylarını dinleyicilere aktardı.

Metal işleme makineleri sektöründe faaliyet gösteren Özka Fabrika Malzemeleri ve Takım Sanayi Ltd. Şti. Kurucusu ve Yöneticisi Hayrettin Kağnıcı da programa konuk oldu.


Kağnıcı kesme, şekillendirme makineleri ile ekipmanlarının teknolojilerini ve son gelişmelerini açıkladı. Özka ve Orka olmak üzere iki firması olduğunu dile getiren Kağnıcı, Özka firması ile A’dan Z’ye firmaların ihtiyacı olan kesim, bükme, pah kırma, boy tamamlama, kesim ekipmanları gibi tüm ihtiyaçlarına yönelik proje bazlı olarak çalıştıklarını; Orka firması ile de testere bileme, diş açma ve şerit testere kaynak işleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Makinanın Gündemi programının renkli konuklarından biri de Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD) Genel Sekreteri Gökhan Sezer Türktan oldu. Pompaları kalp, vanaları ise kalp kapakçıları olarak betimleyen Türktan, POMSAD’ın 70’li yıllarda gerçekleştirilmeye başlanan Pompa ve Vana Kongresi’nin bir çıktısı olarak 1996 yılında tüm tarafların kararı ile kurulduğunu ifade etti.