Türk mobilya sektörünün dünya sıralamasındaki yükselişine katkıda bulunan faktörler ve uluslararası alanda Türkiye’nin rekabet ederken elinde bulundurduğu avantajlardan bahseden Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle; “Türkiye olarak, son 20 yılda mobilya ihracatımızı 21 kat artırarak dünya genelinde en çok ihracat yapan 7. büyük ülke konumuna ulaştık. Amacımız, tasarımlarıyla öne çıkan kendi markalarımız aracılığıyla ihracat yaparak dünyanın ilk 5 ihracatçı ülkesi arasına girmek” dedi.
Türk mobilya ve orman ürünleri sektörünün mevcut durumunu ve gelecek hedeflerini görüşmek üzere Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle ile bir araya geldik. Sektör olarak 2023 yılında bazı zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Ali Fuat Gürle, temsil ettikleri üç sektörün, 2023 yılında yüzde 5,3’lük bir düşüşle 8 milyar dolara gerilediğini ancak 2024 için iyimser beklentiler içinde olduklarını ve ihracat hedeflerini artırmayı planladıklarını belirtti. Gürle, ayrıca, Türkiye’nin son 20 yılda mobilya ihracatını 21 kat artırarak dünya sıralamasında 7. sıraya yükseldiğini ve önümüzdek yıllada ilk 5 içine girme hedeflerinin bulunduğunu vurguladı.
- Öncelikle başkanlığını yürütmekte olduğunuz birliğin bir alanı olan mobilya ve orman ürünleri sektörlerinin genel durumunu öğrenmek isteriz. 2023 yılı bu iki alan için nasıl geçti? Ne kadarlık bir ihracat yapıldı geçtiğimiz yıl?
Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz, adından da anlaşılacağı üzere mobilya, kağıt ve odun dışı orman ürünleri olmak üzere üç alt sektörden oluşuyor. 2023 yılı mobilya sektörü için çok iyi geçmedi ve yılı beklentilerimizin altında kapattık. Temsil ettiğimiz üç sektörün, 2022 yılında 8,5 milyar dolara yaklaşan ülke geneli ihracat performansı, 2023 yılında yüzde 5,3 düşüş ile 8 milyar dolar bandına geriledi. Odun dışı orman ürünleri sektörü de bir önceki yıla göre yüzde 20’lik bir düşüşle, 193 milyon dolardan 154 milyon dolara düştü. Ege olarak Türkiye’nin büyük çoğunluğunu ihraç ettiğimiz ve odun dışı orman ürünleri grubumuzda en çok ihracatı gerçekleştirilen kekikte, geçen seneye göre yüzde 7 azalış gerçekleşirken, defne yaprağında yüzde 7 artış gerçekleştirdik. Türkiye geneli kağıt ve kağıt mamulleri ihracatına baktığımızda; 2023’te miktar bazında yüzde 6 ve değer bazında yüzde 11’lik bir azalışla 2,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye geneli mobilya ürünleri ihracatımız ise 2023 yılında değer bazında yüzde 9,3’lük düşüş gösterirken, miktar bazında yüzde 3’lük bir azalış gösterdi ve 2023 yılı ihracatı 4,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
“Türkiye’nin ihracat hedefine 1 milyar dolar katkı sağlamayı amaçlıyoruz”
- 2024 yılının ilk çeyreğini geride bıraktık. Bu 3 aylık dönemi göz önüne aldığınızda 2024 yılının mobilya sektörü için nasıl geçmesini bekliyorsunuz? Yıl sonu hedefleri nedir?
İlk 3 aya baktığımızda geçen seneye göre benzer bir tablo görüyoruz. Ancak kur politikasına bağlı olarak 2024 yılı için beklentimiz yüksek. Rekabet gücümüzü geri kazandıracak bir kur seviyesine gelindiği taktirde ihracatımızın ivme kazanacağını düşünüyoruz. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü 2023 yılı sonunda 8 milyar dolar olan ihracatını 2024 yılı sonunda 9 milyar dolara ve 2028 yılı sonunda 12 milyar dolara taşımayı hedefliyor. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak Türkiye’nin ihracat hedefine, 2024 yılında 1 milyar dolar katkı sağlamayı amaçlıyoruz.
- Türk mobilya sektörünün en çok talep gördüğü pazarlar hangileri?
- Irak
- Libya
- Suudi Arabistan
- İsrail
- Almanya
- Fransa
- ABD
“Amacımız, mobilya sektöründe dünyanın ilk 5 ihracatçı ülkesi arasına girmek”
- Global pazarlarda yer edinirken, rakipleri de iyi analiz etmek gerekiyor. Mobilya sektöründe Türkiye’nin en önemli rakipleri kimler?
Dünyadaki oyuncuları ikiye ayırmak gerekiyor. İlk olarak, İtalya, Almanya ve ABD gibi sektörü şekillendiren, tasarımlar ve trendler üzerinde belirleyici olan ve yüksek katma değerli üretim ve ihracat yapan ülkelerden bahsedebiliriz. Diğer bir grup ise, Çin, Polonya ve Vietnam gibi yüksek üretim kapasitesine sahip ve tasarımlar ile trendler üzerinde etkili olan üretici ülkeler. Türkiye olarak, son 20 yılda mobilya ihracatımızı 21 kat artırarak dünya genelinde en çok ihracat yapan yedinci büyük ülke konumuna ulaştık. Amacımız, tasarımlarıyla öne çıkan kendi markalarımız aracılığıyla ihracat yaparak dünyanın ilk beş ihracatçı ülkesi arasına girmek.
“Kaliteyi uygun fiyata sağlayabiliyoruz”
- Mobilya sektörü oldukça güçlü bir sanayi kolu. Türk mobilyalarını rakiplerinden ayıran özellikleri nedir?
Türk mobilya sektörünü diğer rakiplerinden ayıran en temel özellik; kaliteli ürünleri üretip uygun fiyatlarla sunabilmesi. Bu özellik sayesinde, kaliteyi uygun fiyata sağlayabiliyoruz.
“Türkiye olarak; en çok ahşap ev mobilyaları koltuk ve kanepe ihraç ediyoruz”
- Türkiye özellikle hangi mobilya grubunda daha çok tercih ediliyor?
İhracat rakamlarına baktığımızda en çok; ahşap ev mobilyaları (yatak, yemek odası, oturma odası vb.) ile yumuşak grubu dediğimiz koltuk ve kanepeler ihraç ettiğimizi görüyoruz. Bunları ise yatak ve büro mobilyaları takip ediyor.
“Plantasyon üretimleri gerçekleştirmemiz gerekiyor”
- Orman ürünleri alanını değerlendirecek olursak, Türkiye’nin ihtiyacının ne kadarlık bir bölümünü karşılıyor? Yerli üretimin artması için neler yapılmasını ön görüyorsunuz?
Türkiye’deki ormanların büyük çoğunluğunun doğal karakterli ormanlar olduğunu biliyoruz. Bakanlık verilerine baktığımızda; 2021 ve 2022 yıllarında 25 milyon metreküp civarına ulaşan üretim sayesinde odun ithalatının çok düşük gerçekleştiğini, ancak 2023 yılında üretimin 22 milyon metreküp seviyesine düştüğünü ve ithalatımızın yükseldiğini görüyoruz. İsveç, Finlandiya, Avusturya ve Almanya gibi ülkeler, dünyanın en büyük orman ürünleri ihracatçıları olarak biliniyor ve bu ülkelerde ağırlıklı olarak endüstriyel ormancılık yapılıyor. Bizim de Türkiye olarak plantasyon üretimleri gerçekleştirmemiz gerekiyor.
- Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haberde Türkiye’nin dünya mobilya ihracatı sıralamasında son 22 yıl içinde 34. sıradan 8. sıraya yükseldiğini belirtmiştiniz. Peki bu yükseliş hangi faktörlere bağlı olarak gerçekleşti?
Ülke olarak avantajlı olduğumuz birçok konu var. Hem genç nüfusa sahibiz hem de ihracat anlamında jeopolitik olarak dünyanın her noktasına kolayca ulaşabilme imkanımız mevcut. Bu avantajların yanı sıra Türkiye, yıllardır el işçiliğinde biriktirdiği tecrübesini, üst seviye makine parkurlarıyla birleştirmeyi başardı. Diğer yandan, ağaç varlıkları gibi hammaddelerinin de üretiminde dünyanın önemli ülkeleri arasında olduğumuzu düşünürsek, mobilya sektörünün neden 8. Sıraya kadar yükseldiğini daha iyi açıklamış oluruz. Sektörümüzün tecrübesi ve yetenekleri çok net ve önümüz açık. Dünya ihracat sıralamasında ilk 5 ülke arasında olma hedefimiz ise çok uzak değil.
“Ağaç işleme makinelerinde yerli üretimin kalitesi son yıllarda oldukça yükseldi”
- Türkiye’nin kendi ormanlarından sağlanan mobilya hammaddeleri ve yerli ağaç işleme makineleri üretimi, mobilya sektörü için nasıl bir avantaj sağlıyor?
Ağaçta kendimize yetecek üretimin sağlanması ülkemiz için oldukça önemli ve bu konuda Bakanlıklarımızın çalışmalarına güvenimiz tam. Türkiye olarak her şeyi yapabilme yeteneğine, tecrübesine ve uzmanlığına sahibiz. Aynı şekilde ağaç işleme makinelerinde de yerli üretimin kalitesi son yıllarda oldukça yükseldi. Ağaç hammaddesinden başlayarak; işleme makinelerimiz, ekipmanlarımız ve en önemlisi tasarımlarımız ile devam eden tüm değer zincirinde ülkemizin kendine yetebilmesini önemsiyoruz. Dış ticaret fazlası veren sektörümüzün ülkemize katkısının artması için her aşamada çalışmak gerekiyor.