AİMSAD girişimleri ve REED TÜYAP Fuarcılık desteğiyle, İstanbul Ağaç İşleme Makinesi Fuarı’nın destek kapsamına alınması yönündeki 2017 yılı Aralık ayından bu yana sürdürülen girişimler neticesinde mutlu sona ulaşıldı.

Gerek Ağaç İşleme Makinesi Fuarı’nın gerekse diğer makine fuarlarının destek kapsamında alınabilmesi için ilk olarak 2017 yılı Aralık ayında Ticaret Bakanlığı yeni adıyla Ticaret Bakanlığı ile temasa geçen AİMSAD, ilk görüşmelerinde mevzuat değişikliği sözü aldı. Böylece Bakanlık tarafından değiştirilen mevzuat ile makine fuarlarının destek kapsamına girebilmesi mümkün oldu.

Ticaret Bakanlığı tarafından yılbaşında ve yıl ortasında açıklanan fuar listesi kapsamında giren fuarlarda üretici konumundaki firmalar İhracata Yönelik Devlet Yardımları kararına istinaden yüzde 50’si 30 bin TL’yi geçmemek kaydıyla destek alabiliyor. Destek, yer kirası ve stand masraflarını kapsıyor. Fuar, destek kapsamında olduğu sürece destek miktarı her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncelleniyor. Karar kapsamındaki desteklerle ilgili gerekli tüm bilgi ve belgeler yurt içi fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde; organizatör ve/veya katılımcı tarafından Orta Anadolu İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğine teslim edilmesi gerekiyor. Yurt içi fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde müracaatta bulunmak kaydıyla, eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmasını teminen ilave süre verilebilmekte olup, bu süre bakanlık tarafından belirleniyor. Ayrıca, fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde yapılmayan müracaatlar değerlendirmeye alınmayacağı yine ilgili mevzuatta belirtiliyor.

Ziyaretçi sayısı 5 yılda yüzde 25 arttı

Sektörümüzün ilk ve tek fuarı olan İstanbul Ağaç İşleme Makinesi Fuarı, AİMSAD desteği ve REED TÜYAP Fuarcılık A.Ş. organizatörlüğünde, Intermob-Mobilya Aksesuarları Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor. 2017 yılında, Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob fuarlarının toplam ziyaretçi sayısı son 5 yılda yüzde 25 artarak 74 bin 889’a ulaştı. Yurt dışından da yoğun ilgi gören fuarlara 34 ülkeden 842 firma katılarak, ürünlerini 5 gün boyunca ziyaretçilere tanıtma fırsatı buldu. 2017 yılında, 65 bin 921 adet yurtiçi ziyaretçi, 9 bin 868 adet de uluslararası ziyaretçi katılım gösterdi. Fuara katılan ziyaretçilerin faaliyet türlerine bakıldığında yüzde 66’sının üretici, yüzde 8’inin ithalatçı, yüzde 7’sinin distribütör, yüzde 6’sının ise ihracatçı olduğu belirlendi.

2018 yılında 31. kez gerçekleştirilecek olan Ağaç İşleme Makinesi Fuarı, 13-17 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun “Sektörel Nitelikli Uluslararası Yurtiçi Fuarların Desteklenmesine İlişkin Kararı” ile Ticaret Bakanlığı yeni adıyla Ticaret Bakanlığı 2016 yılından bu yana belirli kriterler kapsamında yurtiçi fuarlara 30 bin TL’ye kadar destek veriyor. Ancak, 2016 yılında açıklanan ilk mevzuattaki kriterlere göre makine fuarlarının destek alabilmesi imkansızdı. Gerek Ağaç İşleme Makinesi Fuarı’nın gerekse diğer makine fuarlarının destek kapsamında alınabilmesi için ilk olarak 2017 yılı Aralık ayında Bakanlık ile temasa geçen AİMSAD’ın gösterdiği çaba sayesinde Bakanlık tarafından mevzuat değiştirildi ve makine fuarlarının da destek kapsamına girebilmesi mümkün oldu.