Wood Resource Quarterly araştırmasına göre, Küresel Tomruk Fiyat Endeksi yüzde 4 düşüşle son 10 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Avrupa Tomruk Fiyat Endeksi ise geçen yıl yüzde 9,1 düşüş yaşadı.

Pandeminin küresel düzeyde etkileri ve sektöre yansımalarına ilişkin veriler gelmeye devam ediyor. Orman Sanayi ve İşadamları Derneği Gazetesi’nin haberine göre, tomruk fiyatları 2020’nin ikinci çeyreğinde dünyanın birçok önemli bölgesinde düştü. Güçlenen ABD doları, çeyreğin başında zayıf kütük talebi ve bazı pazarlarda yeterli tomruk arzı, fiyatların düşmesine katkıda bulundu.

Wood Resource Quarterly araştırmasına göre Küresel Tomruk Fiyat Endeksi (GSPI) yüzde 4 düşüşle on yılın en düşük seviyesine ulaştı. Avrupa Tomruk Fiyat Endeksi (ESPI) ise geçen yıl yüzde 9,1 düştü. En büyük tomruk fiyatı düşüşleri Orta Avrupa’da meydana geldi. Küresel yumuşak ağaç tomruk ticareti, dünya genelinde kereste tüketiminin azalmasıyla 2020’nin ilk yarısında yaklaşık yüzde 15 azaldı.

Çin ve Japonya’da kağıt hamuru ve kağıt tüketimi düştü

2020’nin 2’inci çeyreğinde, ahşap hammadde maliyetleri dünyadaki çoğu odun hamuru üreticisi için düşüş sergiledi. Sertağaç Elyaf Fiyat Endeksi (HFPI), 2004’ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Dünyanın en büyük iki odun yongası alıcısı olan Çin ve Japonya, Kovid-19 salgını sebebiyle, iki ülkedeki kağıt hamuru ve kağıt tüketimi düştüğü için çip ithalatını önemli ölçüde azalttı.

Sertağaç pazarı kağıt hamuru (HBSK) fiyatları, kağıt mendil ve diğer kağıt hijyen ürünlerine olan talepte kısa vadeli artışlara rağmen, Kovid-19 salgını sırasında neredeyse hiç değişmedi. Yumuşak ağaç odun hamuru (NBSK) fiyatları, 2020’nin başında gerçekleşen son 3 yılın en düşük seviyesinden sıyrılmaya başlayarak, hafif bir yükseliş kaydetti.

ABD’de yumuşak ağaç kereste fiyatında artış

Kuzey Amerika’daki kereste üreticileri içinse iyi haber, onarım ve yeniden modelleme sektöründe ağaç ürünlerinin kullanımının artması oldu.

ABD yumuşak ağaç kereste fiyatları bu yıl olağanüstü bir artış gösterdi. Yaygın olarak işlem gören kaliteler için piyasa fiyatları Mayıs’tan Ağustos’a kadar 2 kattan fazla arttı. Çin 2020’nin ikinci çeyreğinde yumuşak ağaç kereste ithalatını yüzde 42 artırarak 7,1 milyon metreye ulaştı. Bu büyük artış, ithalat hacminin dört yılın en düşük seviyesine düştüğü bir çeyreği takip etti.

Küresel olarak ticareti yapılan kerestenin yaklaşık yüzde 8’i Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesine gönderiliyor. 2 yıllık artışların ardından, bu yıl ithalat azaldı. Endüstriyel odun peletlerinin ithalat fiyatları, Avrupa’daki 4 büyük pazar için düştü, en büyük düşüşlerse Danimarka ve Belçika’da gerçekleşti.

Kaynak: Orsiad Gazetesi