AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp sunduğu Makinenin Gündemi programına konuk olan RGA Yönetim Danışmanlık Yönetici Ortağı Doç. Dr. Ruhi Gürdal, “Büyümede durgunluk veya yavaşlama, herkes için ülkesinde üretilen malı kullanmak gereğini ortaya çıkarıyor” dedi.
AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, ST Endüstri Radyo’daki Makinenin Gündemi programında, konuklarıyla sektöre ve ekonomiye dair konuşmaya ve sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. Makinanın Gündemi programına konuğu olan RGA Yönetim Danışmanlık Yönetici Ortağı ve TOBB Makina ve Teçhizat İmalatı Sektör Meclisi Danışmanı Doç. Dr. Ruhi Gürdal ile Dünya ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeler, makine alt sektörlerinin ihracat rakamları ve önemli pazarlar ile 2020 yılı öngörülerini paylaştı.
2019 yılında Türkiye’nin büyüme hızının yüzde 0-1 arasında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü dile getiren Gürdal, ülkelerin korumacılık politikalarının ise doğru olduğunu ve Türk insanının da kendi ürünlerine yönelmesi gerektiğini aktardı.
‘Dünya, büyümenin yavaşladığı bir dönemde’
2019 yılının 2010’dan başlayan bir süregelen dalganın devamı olduğunu dile getiren Gürdal, ülkelerin borç yükünün arttığı, büyümenin yavaşladığı bir dönemde olunduğunu ifade etti. 2019’un yılbaşında dünya genelinde 2,4 olduğunu belirtti. Bu anlamda oldukça hızlı bir yavaşlama olduğunu belirten Gürdal, “Önümüzdeki dönemde, 2020’de 2,5, 2021’de 2,6 şeklinde büyüme devam edecek. 2022’den sonra 3 seviyesine ulaşması öngörülüyor. Gelişmiş ülkelerdeki yavaşlama da bizi olumsuz etkiliyor. AB’de 2020 beklentisi 1,8. Ekonomi yavaşlıyor. ABD’de 1,5 civarında.
Gelişmekte olan ekonomilerde de yavaşlama söz konusu. Bu durum, yatırımları çok önemli ölçüde etkiliyor. Büyüme yavaşlayınca, insanlar yatırım yapmayacak demektir. Bu, makine imalat sanayi açısından olumsuz bir durum. Fiyat baskıları da var tabii.
Türkiye’de büyüme hızı 2017 6,5, 2018 7,8’di. Dünya Bankası 2019 için 0 öngörüyor. Biz tahminlerimizde yaklaşık 0-1 arası bir büyümenin olma olasılığını öngörüyoruz. Üretim endeksi ve kapasite kullanım oranları bir hareketlenmenin olduğunu gösteriyordu. Yaklaşık 1 düzeyinde bekleniyor. Dünya bankası 2020 için 3,6, 2022 3,1 öngörüyor. Önümüzdeki dönemlerde ise 3,6. Beklenmedik etkiler olmazsa, yüzde 4 civarında büyüme olasılığı yüksek. Bir baz etkisi olacak çünkü” diye konuştu.
Yerli ürün kullanımı için toplum bilgilendirilmeli
Büyümede durgunluk veya yavaşlamanın herkes için ülkesinde üretilen malı kullanmak gereğini ortaya çıkardığını söyleyen Gürdal, giderek globalleşen kurumların ülke dışına yatırım yaptığını ve ülkesini etkilediğini aktardı. Türkiye’deki Girdi Tedarik Stratejisi Eylem Planı’na (GİTES) değinen Gürdal, şu bilgileri verdi: “Temelinde, optimum biçimde, içeride yapabildiğin ürünleri geliştirmeye çalış, diyor. Ülkede üretimi teşvik ediyor. Koruma gerekiyor burada. Korumacılık giderek artacak, gibi gözüküyor.