AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, TRT Radyo 1’de yayınlanan Üreten Türkiye programı ile CNBC-e ekranlarında yayınlanan KOBİ’ler Konuşuyor programına konuk oldu. Kaçak, her iki yayında da ağaç işleme makineleri sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri, ihracat potansiyeli, sektördeki güncel gelişmeler ve uluslararası fuarların sektöre sağladığı katkılar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TRT Radyo 1’in Üreten Türkiye programı ile CNBC-e’de yayınlanan KOBİ’ler Konuşuyor programına konuk olan AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, ağaç işleme makine sektörünün nabzını tuttu. Mobilya makineleri olarak da adlandırılan bu alandaki makinelerin, genellikle her evde ve iş yerinde kullanılan ürünlerin üretiminde rol oynadığını belirten Arif Onur Kaçak, Türkiye genelinde yaklaşık 45 bin mobilya üreticisinin faaliyet gösterdiğini, bu durumun da sektörün genişliğini ve potansiyelini ortaya koyduğunu vurguladı. Sektörün iki temel üretim aşamasına ayrıldığını kaydeden Kaçak, ilk aşamada tomrukların kereste haline getirilmesi, emprenye ve kurutma işlemleri gibi doğal odaklı süreçlerin yer aldığını; ikinci aşamada ise panel mobilya üretiminde kullanılan CNC kesim, kenar bantlama, yüzey işlem makineleri gibi daha ileri teknoloji içeren sistemlerin devreye girdiğini ifade etti.

“Dış ticaret fazlası veren nadir sektörlerden biriyiz”

Makine sektörü içinde görece küçük bir paya sahip olmasına rağmen, ağaç işleme makineleri sektörünün dış ticaret fazlası verdiğini vurgulayan Kaçak, 2017 yılından bu yana dış ticaret fazlası veren sektörün, 2024 yılında 150 milyon dolar ihracat ve 100 milyon dolar ithalat rakamlarıyla bu çizgisini büyük ölçüde koruduğunu belirtti. Bir önceki yıla kıyasla yaşanan yüzde 7’lik küçülmeye rağmen, ihracatın ithalatı karşılama oranının yaklaşık yüzde 150 seviyelerinde olduğunu söyleyen Kaçak, bu verilerin sektörün dışa bağımlılıktan uzak, güçlü bir üretim altyapısına sahip olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye’nin dünya genelinde ağaç işleme makineleri ihraç ettiğini belirten Arif Onur Kaçak, 1 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçekleştirilen ülke sayısının 45’e ulaştı. Bu verilerin sektörün küresel ölçekteki başarısını net bir şekilde ortaya koyduğunu dile getirdi. Kaçak, “Bu kadar geniş bir coğrafyada Türk makinesine duyulan güven, ülkemizin mühendislik gücünü ve üretim kalitesini açıkça ortaya koyuyor” dedi.

“Yerli üretimle tam otomasyon hatları dünyaya satıyoruz”

Türkiye’de ağaç işleme makinelerinin neredeyse tamamının yerli olarak üretilebildiğini belirten Kaçak, özellikle son yıllarda üreticilerin teknolojik yetkinliklerini artırarak tam otomasyon sistemler geliştirdiğini ve bunları başta Kanada ve Amerika olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiğini söyledi. Tek bir hattın değerinin 10-15 milyon dolara kadar ulaşabildiğini belirten Kaçak, bu tarz katma değerli işlerin Türkiye’de uzun yıllardır yapıldığını ifade etti.

Yerli üreticilerin CNC sistemlerden yüzey işleme hatlarına, yazılım destekli makinelerden robotik sistemlere kadar pek çok farklı alanda çözüm üretebildiğini kaydeden Kaçak, “100 metreyi aşan üretim hatlarını yazılımıyla, otomasyonuyla ve mekanik donanımıyla Türkiye’de üretip ihraç ediyoruz. Bu ciddi bir başarı hikayesidir. Türkiye bu alanda sadece kendi ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda dünya pazarlarında da güçlü bir oyuncu konumuna geliyor” dedi.

“Karbon salınımını azaltmak için ahşap, önümüzdeki yıllarda daha fazla tercih edilecek”

Her iki programda da sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularına değinen Kaçak, çevre dostu üretimin sektör için artık bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Elektrik motorlarında enerji tüketimini düşürmeye yönelik yapılan regülasyonların yakından takip edildiğini belirten Kaçak, “Yeni dönem motorlar, daha az enerji harcayan, daha verimli çalışan sistemlerle donatılıyor. Zaten işlenen ahşap veya yonga levha bizim malzememiz metal kadar sert olmadığı için enerji tüketimi daha düşük oluyor. Bu da bir avantaj” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca yapı sektöründe karbon salınımını azaltmak adına ahşabın önümüzdeki yıllarda daha fazla tercih edileceğini kaydeden Kaçak, ahşap kiriş ve kolon kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ağaç işleme makineleri sektörüne olan ihtiyacın daha da artacağını söyledi.

“Yakın gelecekte ciddi bir nitelikli eleman krizi yaşayabiliriz”

Sektörün en önemli sorunlarının başında kalifiye eleman eksikliğinin geldiğini belirten Kaçak, meslek liselerine ve sanayiye olan ilginin giderek azaldığını, gençlerin kısa yoldan para kazanma hevesiyle zanaat odaklı mesleklerden uzaklaştığını söyledi. Kaçak; “Bir kaynak ustası, bir CNC operatörü şu anda birçok beyaz yakalıdan daha fazla maaş alabiliyor. Ancak bu işler artık gençlerin ilgisini çekmiyor. Bu gidişle yakın gelecekte ciddi bir nitelikli eleman krizi yaşayabiliriz. Bu noktada eğitim politikalarının yeniden ele alınmasını oldukça önemli. Geleceğin meslekleri arasında zanaatkarlık ve ustalık yeniden ön plana çıkıyor. Ağaç işleme makine sektörü de bu dönüşümün merkezinde yer alabilecek potansiyele sahip” diye konuştu.

“LIGNA Fuarı’nda Türkiye etkin bir katılım gösterecek”

Dünyanın en büyük sektörel buluşmalarından biri olan LIGNA Fuarı’na da değinen Kaçak, 26–30 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlenecek fuarda Türkiye’nin etkin bir katılım göstereceğini belirtti. Fuarda 8 bin metrekarelik alanda yer alacak Türk firmalarının yüzde 90’ının AİMSAD üyesi olduğunu söyleyen Kaçak, “Bu fuarda yeni iş birlikleri, uluslararası bayilikler ve distribütörlük anlaşmaları yapılabiliyor. Ülkemizden gelen firmaların burada boy göstermesi, sektörümüzün dünya pazarındaki iddiasını bir kez daha kanıtlayacak” dedi.