Türk mobilya sektörünün dev firmalarının temsilcileri Öz Ağaç-İş Sendikası’nın düzenlediği “Mobilya Sektöründeki Sorunlar, Çözüm Yolları ve 2023 Hedefleri Paneli”nde bir araya gelerek ortak sorunlar üzerine yoğunlaştı ve çözüm yollarını önerdi.
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Ağaç-İş Sendikası tarafından organize edilen, Türkiye mobilya sektörü yöneticileri ve temsilcileri, Siyasetçiler ve STK’ları bir araya getiren “Mobilya Sektöründeki Sorunlar, Çözüm Yolları ve 2023 Hedefleri Paneli” Ankara’da düzenlendi.
Sektörün sorunlarını dile getiren mobilya üreticileri, kayıt dışı istihdam fazlalığı, nitelikle personelin yetişmemesi rekabet ve ihracatın arttırılması, KDV oranları ve teşviklere değindi, çözüm yolları aradı.
Mobilya üreticileri olarak 2023 hedeflerine ulaşabilmek için hükümetten talepleri olan, sektör temsilcileri üretim ve ihracatın arttırılması adına teşviklerin daha kapsamlı hale getirilmesi ve AR-GE çalışmalarının desteklenmesi, KDV oranlarında ihtiyaç doğrultusunda indirime gidilmesi, Meslek okullarında teknolojinin geliştirilmesi ve nitelikli eleman talebinin karşılanması gibi taleplerde bulundu.
Yeterli düzeyde personelin yetişmediği belirtilen konuşmalarda meslek okullarında teknolojinin geliştirilmesi, bu sayede nitelikli personelin yetişebileceği vurgusu yapıldı.
Panelin açılışında konuşan mobilya sektöründe örgütlü olan Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Tuncay Dolu, Mobilya üretim sektöründe ihracat, üretim ve istihdam rakamlarının 2013 yılına kadar artış gösterdiğini ancak 2014’den itibaren küçülmeye gidildiğini ifade etti ve 2023 hedefleri kapsamında acil önlemlerin alınması gerektiğine değindi. İhracatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle de hükümetten destek beklediklerini söyleyen Dolu, mobilya sektörünün istihdama katkısının önemine vurgu yaptı.
Her fabrikanın aynı zamanda bir meslek okulu olduğunu ifade eden Dolu, nitelikli elemanın yetişmesi gerektiğine ve üretimin kalitesinin arttırılmasına ihtiyaç olduğuna değindi.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Yayla ise yaptığı konuşmada nitelikli personel ile üretimin daha da kaliteli hale getirilmesinin gerekliliğine ve bu sayede ihracat ve satışlarda da artışların gerçekleşeceğine vurgu yaptı. Mobilya üreticileri olarak hükümetten daha fazla destek beklediklerini belirten Yayla, 2023 hedefleri kapsamında acil önlemlerin alınması gerektiğine değindi.
Panelde, Çalışma Bakanlığı yetkilileri de mobilya üreticilerinden taleplerini dile getirdi. Üreticiler de yaptıkları konuşmalarda Türkiye’nin mobilyada Avrupa devlerine rakip olabileceğini ancak bunun için devletin teşviğinin gerekli olduğunu bildirdiler.
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Ağaç-İş Sendikası tarafından organize edilen Mobilya Sektöründeki Sorunlar, Çözüm Yolları ve 2023 Hedefleri Paneli’ne, Ak Parti Milletvekili Burhanettin Uysal,HAK-İŞ Genel Sekreteri Osman Yıldız, Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi Başkan Yardımcısı Metin Kahraman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, siyasetçiler, bürokratlar, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Yayla, Türkiye’deki Mobilya üretim firmalarından DOĞTAŞ, Kelebek, İstikbal, Bellona, Alfemo, İpek, Mondi, Kilim, Ergül, Cennet, Mobilya yöneticileri, katıldı.