6-7 Aralık 2024’te Bursa Swissotel’de MOSDER Başkanı Davut Karaçak’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, mobilya sektörünün temsilcileri ihracat, ekonomi ve markalaşma konularını ele aldı.

6-7 Aralık 2024 tarihlerinde Bursa Swissotel’de düzenlenen etkinlik, MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Mobilya sektörünün önemli temsilcilerini bir araya getiren bu toplantıda ihracat, ekonomi ve markalaşma konuları ele alındı ve çeşitli sunumlar yapıldı. Programa, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, TİM Başkan Vekili ve MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, İstanbul Mobilya, Kağıt, Ağaç ve Orman Ürünleri Birliği Başkanı Erkan Özkan, TİM Genel Sekreteri Doğuş Tozanlı, İhracat Daire Başkanı Ali Rıza Oktay ile sektörün dernek başkanları katılım sağladı. Organizasyonun gerçekleşmesinde büyük katkısı olan MOSDER Genel Sekreteri Ebru Ünlü de toplantıda yer aldı.

Toplantı sunumların ardından çok değerli isimlerin katılımıyla “Ekonomide 2025 Beklentileri” ve “MOSDER Üyeleri Beklentileri ve Tecrübe Paylaşımı” ile devam etti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Davut Karaçak; “MOSDER, Türk mobilya sektörünün güçlü markalarını bir araya getirerek, Türk mobilyasının dünyaya açılmasını sağlamak amacıyla 2003 yılında kuruldu. Bugün, sektörümüzdeki en güçlü firmalar MOSDER çatısı altında birleşmiş durumdadır. Üyelerimiz toplamda 100 bin çalışanla, 2,5 milyon metrekare kapalı alanda üretim yapmaktadır. Önceden küçük ölçekli işletmelerden oluşan sektörümüz, bugün teknolojik altyapısı güçlü, tasarımı ön planda, dünya çapında rekabet edebilen firmalarla büyüdü. Şu an sektörde 12 milyar dolarlık üretim gerçekleştiriyor ve 5,5 milyar doları aşan ihracatla, dünya sıralamasında ilk 10’da yer alıyoruz. Bu başarıyı 20 yıl gibi kısa bir sürede elde ettik” dedi.

“Türk mobilyasının kalitesini bir kez daha tüm dünyaya sergileyerek, sektöre olan güveni pekiştireceğiz”

İhracatın önemine de vurgu yapan Karaçak, büyümeyi desteklemek ve sürdürülebilir bir başarı yakalamak için tüm olanaklarını seferber ettiklerini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti; Güçlü üretim kapasitemiz ile dünya ticaretinde daha güçlü ve kararlı adımlar atmalıyız. Özelikle, ihracatta öncelikli hedefimiz katma değerli ürünler ihraç etmek ve birim ihracat fiyatlarını yükseltmektir. Bu doğrultuda, Türk mobilyası algısını dünyada daha da güçlendirmek ve marka gücümüzü artırmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz. İstanbul Mobilya Fuarı, bu hedefler doğrultusunda bize büyük bir fırsat sunacaktır. Türk mobilyasının kalitesini bir kez daha tüm dünyaya sergileyerek, sektöre olan güveni pekiştireceğiz. Önümüzdeki planlarımız arasında en büyük hedefimiz, 10 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmak ve ardından 20 milyar dolarlık bir rakama ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmak için yerli ve milli makine, ekipman, hammadde ve yazılım altyapımız tamamen kendi bünyemizde olmalıdır. Dünyada İtalya nasıl mobilya sektörünün lideriyse, bizler de Türkiye olarak bu noktaya gelmek için büyük bir potansiyele sahibiz. Hem mevcut pazarlarımızda güçlü kalmak hem de yeni pazarlara girerek Türkiye’yi mobilya sektöründe global bir marka yapmayı hedefliyoruz. Bu yolculukta, devletimizle ve tüm sektör paydaşlarımızla el birliğiyle ilerleyeceğimizin bilincindeyiz. MOSDER olarak, sadece mobilya sektöründe değil, birçok alanda dünya çapında söz sahibi olma potansiyeline sahip bir ülke haline geleceğimize inanıyoruz. Güçlü bir ekonomi inşa etmek, küresel başarıya giden yolun ilk adımıdır. Bunu da bugüne kadar olduğu gibi, inançla, kararlılıkla ve yorulmadan çalışarak gerçekleştireceğiz.”

“80 farklı ülkede bin 800’ün üzerinde fuara destek veriyoruz”

Açılışta konuşma yapan T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Sayın Mehmet Ali Kılıçkaya, özellikle Amerika pazarı başta olmak üzere mobilya sektörünü etkili şekilde tanıtmak için verdikleri destekleri anlattı. Dünya çapındaki tüm önemli fuarlarda yer aldıklarını ve almaya devam edeceklerini, 80 farklı ülkede bin 800’ün üzerinde fuara destek verdiklerini belirtti.

“Türk mobilya sanayisi son 20 yılda global ölçekte başarılar elde etti”

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise konuşmasında; Türk Mobilya sanayinin son 20 yılda global ölçekte, kalitesiyle, tasarımıyla, ticaretiyle önemli başarılar elde ettiğini ve bunun da tüm dünya tarafından yakından izlendiğini belirtti. Özellikle son 20 yıl, 10 yıl ve 5 yıllık dönemlerde ihracatını en çok arttıran ülkeler sıralamasında adı tek değişmeyen ülkenin Türkiye olmasının öneminin altını çizerek ‘güçbirliği’ ve ‘girişimcilik’ sayesinde bu noktaya gelindiğini söyledi. Ülke ve sektör olarak geldikleri bu noktayı bırakmak bir yana hedeflerinin liderlik olduğunu belirtti.