Türk mobilya sektörü, yıllık 90 milyar dolarlık mobilya ithalatı yapan ABD pazarında daha fazla pay alarak, dünyada ilk beş mobilya ihracatçısı arasında yer almayı amaçlıyor.
Türk mobilya sektörü, ABD’nin Şikago şehrinde 9-11 haziran 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan mobilya ve tasarım fuarı NeoCon Show’a çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar Türk mobilya ihracatçılarının pazarlama faaliyetlerine sektörel ticaret heyetleriyle destek verdiklerini dile getiren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin ABD’ye mobilya ihracatının son 10 yılda yaklaşık 4 kat artarak 85 milyon dolardan 336 milyon dolara yükseldiğini dile getirdi. Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacminin 2023 yılında 33,5 milyar dolar olduğunu söyleyen Gürle konuşmasına şöyle devam etti; “Bu rakamı 100 milyar dolara çıkarma hedefi iki ülke hükümetlerinin karşılıklı görüşmelerinde ortaya konulmuş durumda. Mevcut dış ticaret hacminin 3 katına çıkacağı ortamda Türk mobilya sektörü olarak ABD’ye mobilya ihracatımızın 1 milyar dolara çıkması için çaba gösteriyoruz.”
“Türk mobilyası ABD’ye yüzde 45 daha katma değerli ihraç ediliyor”
Türkiye’nin mobilya ihraç fiyatının kilogram ortalama ihraç fiyatının 3,26 dolar olduğunu kaydeden Gürle sözlerini şöyle tamamladı; “Türk mobilya sektörü olarak ABD’ye yüzde 45 daha katma değerli ürün ihraç ediyoruz. ABD’ye mobilya ihracatında ortalama ihraç fiyatımız 4,7 dolar. Bu yönden de ABD pazarı güçlü kasımız. Bu yönümüzü güçlendirecek adımları önümüzdeki yıllarda da atmaya devam edeceğiz.”
NeoCon Show Fuarı’na katılım, Türk mobilya üreticileri için ABD pazarında yer edinmelerine uzun vadeli yatırımlar yapmalarına olanak tanıyacağına inandıklarını bu amaçla Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenleme kararı aldıklarını vurgulayan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, ABD’nin ithal ettiği mobilyalar arasında ahşap mobilyalar, döşemeli mobilyalar, ofis mobilyaları, açık alan ve ortak çalışma mobilyaları, sağlık mobilyaları, otel mobilyaları, eğitim mobilyaları, kamusal alan mobilyaları ve yatakların önemli bir yer tuttuğu bilgisini paylaştı.
“Türk mobilya sektörü, kaliteli üretimi ve tasarım kabiliyetiyle ABD’nin taleplerini karşılayabilecek konumda”
Güngör, Türk mobilya sektörünün üretim kapasitesi bakımından giderek büyüyen bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek şunları ekledi: “Mobilya sektörü olarak evlerde, işyerlerinde, turizm tesislerinde, hastanelerde yaşamın olduğu her noktada insanlığın hayatına konfor sunuyoruz. Türk mobilya sektörü, kaliteli üretimi ve tasarım kabiliyetiyle ABD’nin taleplerini karşılayabilecek konumda. Türkiye’nin yüksek kaliteli üretimi ve rekabetçi fiyatları, ABD gibi büyük pazarların ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir avantaj sağlıyor. Üretim kapasitemizi artırarak, yenilikçi çözümler sunarak ABD pazarındaki taleplere yanıt verme potansiyelimizi güçlendirebiliriz.”