Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD yönetiminin açıkladığı yeni gümrük vergileri kararında Türkiye’nin en düşük oranda etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 2024’te yüzde 4,7 artarak 35,2 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Bolat, Trump’ın yeni uygulamalarıyla küresel tedarik zincirlerindeki değişim sürecinin hızlanmasının beklendiğini ifade etti. Bazı uzmanlar ise Türkiye’nin tekstil, otomotiv yan sanayi ve ev eşyaları gibi alanlarda sınırlı da olsa pazar payı kazanabileceğini belirtirken, yüksek işçilik maliyetleri gibi durumların bu potansiyeli sınırladığına dikkat çekti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin 2 Nisan’da açıkladığı ithalata ilave gümrük vergileri kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Bolat, ABD’nin bu kararla sanayisini yeniden canlandırmayı, dış ticaret açığını azaltmayı ve yabancı yatırımları ülkeye yönlendirmeyi hedeflediğini belirtti. ABD tarafından tüm ülkelere uygulanacak asgari ilave gümrük vergisi oranının yüzde 10 olarak belirlendiğini ifade eden Bolat, Türkiye’nin de aynı oranda vergilendirildiğini ve bu kapsamda en düşük ilave vergi uygulanan ülkeler arasında yer aldığını aktardı.
Öte yandan Çin’e yüzde 34, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Malezya’ya yüzde 24, Pakistan’a yüzde 29, Güney Kore’ye yüzde 25, Hindistan’a yüzde 26, Japonya’ya yüzde 24, Tayland’a yüzde 36, Kamboçya’ya yüzde 60, Bangladeş’e yüzde 30 oranında ilave gümrük vergileri uygulandığını dile getiren Bakan Bolat; “Güney Kore ve Endonezya gibi ülkeler de yüksek oranlı vergilerle karşı karşıya bırakıldı. Bu çerçevede, ABD’nin en yüksek oranlı vergileri özellikle Uzak Doğu Asya ülkelerine yönelttiği, Türkiye’nin ise bu süreçten en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığı görülüyor” dedi.
“Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin daha da serbestleştirilmesi için fırsatlar ortaya çıkacak”
Trump’ın yeni uygulamalarıyla küresel tedarik zincirlerindeki değişim sürecinin hızlanmasının beklendiğini belirten Bakan Bolat, bu kapsamda Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ABD’ye yönelik ticaret faaliyetlerini yoğunlaştıracağını, gümrük tarifelerinin doğuracağı yeni ticaret düzenini doğru şekilde analiz ederek kazan-kazan prensibi doğrultusunda iş birliklerini artırmayı hedeflediğini ifade etti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat; “Gerçek olan o ki ilave gümrük vergileri getirilen her ülkenin, ABD ile ikili bazda ayrıca kendi piyasalarında ve ihracat pazarında ciddi karışıklıklar meydana gelebilecek. Bu doğrultuda Türkiye olarak, ABD’nin de dahil olduğu Uzak Ülkeler Stratejisi gibi kapsamlı eylem planlarımızın yanı sıra, tekstil, hazır giyim, makine gibi çeşitli sektörlere yönelik de hazırlıklarımızı hayata geçirmeye başlayacağız. Bunların hayata geçirilmesi sonucunda, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin daha da serbestleştirilmesi için fırsatlar ortaya çıkacak” diye konuştu.
“2024’te ABD ile ticaret hacmimiz yüzde 4,7 arttı”
Bakan Bolat, ocak ayından bu yana ABD yönetimince hayata geçirilen kararları titizlikle izleyerek her seviyede ABD tarafıyla diyaloglarını sürdürdüklerinin altını çizerek, yapılan bir görüşmede ABD ile ticari ve ekonomik ilişkilerdeki yol haritasının, ticaretteki sorunların çözümüne ilişkin hususların ve atılabilecek yeni adımların ele alındığını vurguladı. İki ülke arasında ticaret ve yatırım iş birliğini artırmak için Ticaret ve Yatırım Konseyi’nin (TIFA) gelecek toplantısının da en kısa sürede yapılacağını duyuran Bolat sözlerine şöyle devam etti; “Mayıs ortalarında Washington’da Türk-Amerikan Konferansına iştirak edeceğim ve ABD Ticaret Bakanı ve ABD Ticaret Temsilcisi ile mutabık kalınan bu hedefler doğrultusunda ortak iş planı için resmi görüşmelerde bulunacağım. ABD ile ticari ilişkilerimiz büyümektedir. ABD ile ticaret hacmimiz 2024’te yüzde 4,7 artarak 35,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. ABD’nin 2024’te ihracatımızdaki payı yüzde 6,2 olurken, en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında ABD 2. sırada yer aldı. ABD’nin 2024’te karşılıklı dış ticaretimizde 2,4 milyar dolarlık fazlası var. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Başkan Trump’ın ilk döneminde belirlenen 100 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak üzere çalışmalarımız aralıksız sürecek.”
“İki ülkenin ekonomik ilişkilerinin artırılması yolunda çalışmalarımızı yürüteceğiz”
Türkiye’nin, tüm ülkelerle olduğu gibi ABD ile ticareti ve ekonomik iş birliğini de “kazan-kazan” prensibi çerçevesinde, dengeli bir şekilde geliştirmeye çabaladığını ifade eden Bakan Bolat, ABD ile ticari ve ekonomik ilişkileri artırmak amacıyla önümüzdeki dönemde temasları sıklaştıracaklarını, sektörler bazında bu süreci kolaylaştıracak ve güçlendirecek adımlar atacaklarını belirterek şunları söyledi; “İki ülke arasındaki dış ticarette 2024 için ABD lehine 2,4 milyar dolarlık fazla olduğu için, Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen ürünlere getirilen yüzde 10 ilave gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda, ABD Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Temsilcisi ile müzakerelerde söz konusu durumu ele almak istiyoruz. ABD Başkanı, bu vergilerle ilgili olarak görüşmelere açık olduklarını zaten belirtmişti. Diğer taraftan, çok sayıda ülkeye ABD’nin çok daha yüksek gümrük vergi oranları getirmesini, ABD’nin ithalatında Türkiye açısından bir miktar ‘kötünün iyisi’ durumu olarak değerlendiriyoruz. Dün ortaya çıkan yeni gelişmeler ışığında da ABD’ye yönelik ticaret ilişkilerimizi bu prensip ışığında sürdürecek, iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin artırılması yolunda çalışmalarımızı yürüteceğiz.”