Geçmişte mobilya sektörünün ithalat yolu ile temin ettiği birçok ürünün artık Türkiye’de üretildiğine ve bu ürünlerin ithal ürünlere nazaran çok daha kaliteli olduğuna değinen MAKSDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Çınar; “Özellikle Uzak Doğu ülkelerinden yapılan ithalatların navlun bedellerinde oluşan aşırı artışlar ve global hammadde krizi ile Türkiye Avrupa ülkelerinin yeni gözdesi haline geldi” diye konuştu.

Türkiye mobilya aksesuar sektörünü konuştuğumuz MAKSDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Çınar, Türkiye’de üretilen ürünlerin ithal ürünlere göre çok daha kaliteli olduğuna dikkat çekti. Önemli yatırımların kriz dönemlerinde yapıldığını belirten Çınar, yatırım için doğru zaman olduğuna değindi. WoodTech Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen INTERMOB Fuarı ile ilgili Tekin Çınar; “Bir yıl ara verilmesi ve Uzak Doğu ülkeleri ile yaşanan sorunlar nedeni ile fuar özellikle yurt dışı katılımcılar adına çok verimli geçti” dedi.

  • Öncelikle, MAKSDER’den kısaca bahsedebilir misiniz?

Mobilya sektörüne aksesuar tedarik eden üretici firmaların bir araya gelmesi ile 2008 yılında kurulan derneğimiz bugün 75’e yakın üyesi ile dinamik bir yapı içinde yoluna devam etmektedir.  

  • MAKSDER olarak, mobilya sektörüne yönelik çalışmalarınız nelerdir? Bu çalışmaları hayata geçirirken nelere dikkat ediyorsunuz?

Dernek çatısı altında bir araya gelen sektör firmaları öncelikle etik rekabet şartlarına sadık kalarak mobilya sektöründe ithal girdilerin yerine ikame edici ürünlerin üretiminde, üyeler arası koordinasyonu sağlayarak önemli bir rol almaktadır. Bu vesile ile geçmişte mobilya sektörünün ithalat yolu ile temin ettiği birçok ürün artık ülkemizde ve ithal ürünlere nazaran daha kaliteli bir şekilde üretilmektedir.  Bu çalışmaları hayata geçirirken üretilen ürünlerin kalitesini yükselterek dünya standartlarına uygun, farklı ve özgün tasarımları ile her yönden rekabetçi niteliklere sahip ürünleri teşvik etmeyi amaçlıyoruz.

“Girdi maliyeti artışları önemli bir sorun teşkil etmekte”

  • Yılın sonuna yaklaşıyoruz. Mobilya sektörü bu yılı sizce nasıl geçirdi? Gelecek yılla ilgili öngörüleriniz nelerdir?

2021 yılı pandemi sürecine rağmen kötünün iyisi bir yıl olarak geçmektedir. KDV oranlarında yapılan geçici indirimlerin de katkısı ile sektör büyüme trendine girdi. Türkiye mobilya üretiminde lider firmalar arasında yer almaktadır. Üretimin kalitesinin artması ile de mevcut konumunun üzerine hızla çıkmaktadır. 2022 yılı özelikle ihracat yapan firmalar adına iyi bir yıl olacak. Ancak girdi maliyetlerinin artışları sektörde yer alan firmalar için önemli bir sorun teşkil etmektedir. Hammadde fiyatlarının belli bir seviyeye oturması ve döviz hareketlerinde yaşanan olağan üstü artışların kontrol altına alınabilmesi ile gelecek yılın bu yıla nazaran daha iyi geçeceği umudu içindeyiz.

“Piyasada gözle görülür bir artış yaşanıyor”

  • Pandemi ortamında işleriniz nasıl etkilendi? İç pazar ihracat oranında bir değişim oldu mu?

Pandemi sürecinden diğer sektörler gibi bizim sektörümüz de etkilendi. Boş geçen iki-üç ayın ardından ise işlerin arttığını gözlemledik. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinden yapılan ithalatların navlun bedellerinde oluşan aşırı artışlar ve global hammadde krizi ile Türkiye Avrupa ülkelerinin yeni gözdesi haline geldi. İç piyasada da duran inşaat sektörünün tekrar hareketlenmesi ile gözle görülür bir artış yaşanmaktadır.

“Artan trendin devam edeceği beklentisi içindeyiz”

  • Önümüzdeki dönemde mobilya sektörünün neler yapması gerektiğini ve neler olacağını düşünüyorsunuz?

Önümüzdeki dönem için özellikle yurt dışı satışlar ile ilgili artan trendin devam edeceği beklentisi içindeyiz. Ancak iç piyasada yılın ilk altı ayı için bir daralma olasılığı söz konusu olabilir. Mobilya sektörünün hammadde temininde, yurt içindeki üretici mobilya aksesuar firmalarına yönelip iki sektörün birbirini desteleyerek ihracata yönelik çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyoruz.

  • Sektör genelinde yeni makine parkuru yatırımları yapma isteği ve imkanı ne düzeyde? Sizin üyelerinizde bu konuda bir motivasyon söz konusu mu?

En önemli yatırımlar kriz dönemlerinde yapılır. Dolayısı ile firmaların yatırım yapacağı bir dönemdeyiz. Tabi bu yatırımlar akılcı ve rasyonel olmalıdır. Üye firmalarımızda da bu dönem içinde yatırım yapanlar oldu. Ancak yapılan yatırımlar ile ilgili firmaların kredi yerine öz kaynak kullandıklarını teşhis ediyoruz.

“Fuar özellikle yurt dışı katılımcılar adına çok verimli geçti”

  • Başarılı bir fuarı geride bıraktınız? İNTERMOB 2021 ile ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Bir yıl ara verilmesi ve Uzak Doğu ülkeleri ile yaşanan sorunlar nedeni ile fuar özellikle yurt dışı katılımcılar adına çok verimli geçti. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı katılımcıların bilinçli olması, fuara katılan firmaların zamanı daha verimli kullanılması adına çok önem taşıdı.

  • Katılımcıların fuar ile ilgili geri dönüşleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Üye firmalardan gelen geri dönüşlere göre herkes bu seneki fuarın son yıllarda yapılan fuarlara göre çok daha verimli ve faydalı olduğu konusunda hem fikir.

  • Son olarak, ağaç işleme makineleri sektörü ve AİMSAD’dan istekleriniz veya sektöre iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Ağaç işleme makineleri sektörü sürekli değişen ve gelişen teknoloji ile kendisini devamlı yenileyen bir sektör. Bu anlamda AİMSAD’ a başarılar dileriz.

“AİMSAD ile özelikle eğitim konusunda iş birlikleri yapılabilir”

  • Ağaç işleme makineleri sektörü veya AİMSAD ile iş birlikleri hakkında ne düşünürsünüz? Ne tür iş birlikleri olabilir?

AİMSAD ile özelikle eğitim konusunda iş birlikleri yapılabilir. Sektör olarak farklı sektörlere hitap etmemize rağmen mobilya aksesuarları üretici firmaları olarak kalifiye eleman bulmak her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzün de sorunlarından biri. Eğitim alanında ilgili okullarla görüşüp ders müfredatlarında sektörümüzle ilgili eksikleri belirleyerek kalifiye eleman yetiştirme konularında birlikte iş birliği yapabiliriz.