Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Çin’e ihracatı, Temmuz ayında yüzde 51 oranında artarak 312,9 milyon dolara ulaştı.
Dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticilerinden BYD’nin Türkiye pazarına yönelik ilgisi ve yatırımları, Türk ürünlerine olan talebi artırmaya devam ediyor. Bu gelişmelerle birlikte, Türk şirketleri de Çin’e ihracatlarını sürekli olarak yükseltiyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile BYD arasında imzalanan yatırım anlaşması çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve mobilite AR-GE merkezi kurması planlanıyor. Bu yatırım, Türkiye pazarına olan Çin ilgisinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
Çin, Türkiye’nin ihracatında 16. sırada
TİM verilerine göre, Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracat, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artışla 312,9 milyon dolara yükseldi. Bu performansla Çin, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 16. ülke oldu. Ayrıca, haziran ayına göre Çin’e yapılan ihracatta yüzde 37,5’lik bir artış yaşandı. Ocak-Temmuz döneminde ise, Çin’e yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artarak 1,8 milyar dolara ulaştı.
En fazla ihracat madencilik sektöründe
Temmuz ayında Çin’e en fazla ihracatı 187,6 milyon dolarla madencilik sektörü gerçekleştirdi. Bu sektörü, 63,9 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 9,6 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller, 8,2 milyon dolarla tekstil ve ham maddeleri, 6,5 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörü izledi. Ocak-Temmuz döneminde de madencilik ürünleri, Çin’e yapılan ihracatta başı çekti. Bu dönemde, madencilik sektörü 992,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde, kimyevi maddeler ve mamullerinden 312,2 milyon dolarlık, demir ve demir dışı metallerden 93,3 milyon dolarlık, tekstil ve ham maddelerinden 73,6 milyon dolarlık, fındık ve mamullerinden ise 51,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
En fazla ihracatı Ankaralı şirketler yaptı
Temmuz ayında Çin’e en fazla ihracatı gerçekleştiren şehir Ankara oldu. Ankaralı şirketler, Çin’e 111,8 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu rakamlarla Ankara’yı, 77,8 milyon dolarla İstanbul, 33 milyon dolarla Kastamonu, 12,2 milyon dolarla İzmir ve 9,8 milyon dolarla Konya takip etti.