TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu’nun katılımıyla, Meclis Başkanı Haluk Yıldız’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi toplantısında sektörün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. Online gerçekleştirilen toplantıda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu; OGM’nin katılımıyla kurulan Çalışma Grubu’nun önemli ve faydalı çalışmalar yürüttüğünü, sektörün gelişimi için gündemde yer alan boşluk analizi ve sektör durum raporunun oldukça önemli olduğunu belirtti. Ocak ayında yaşanan enerji kısıntılarının tüm sektörleri olduğu gibi orman ürünleri sektörünü de etkilediğinden bahseden Sadıkoğlu, teşvik ve destekler ile yenilenebilir enerjinin önemi ve gerekliliğine dikkat çekti.
“OGM’NİN SATIŞ YÖNTEMLERİNDE BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPMASI GEREKİYOR”
Orman Ürünleri Meclis Başkanı Haluk Yıldız; yaşanılan enerji krizi dolayısıyla odun hammaddesi arzında ve odun hammaddesine ulaşımda yaşanan daralmanın aşılması amacıyla OGM’nin satış yöntemlerinde bazı değişiklikler yapması gerektiğini ifade etti. Dünyadaki odun fiyatları ile ülkemizdeki odun fiyatları arasındaki farkı dikkate alarak sektörün rekabetçi gücünün nasıl etkilendiğine dair açıklamalarda bulundu.
Meclis üyesi Göksel Korkmaz; OGM ile ortaklaşa kurdukları çalışma grubunun çalışmalarından bahsetti. Korkmaz; masif ahşap sektörünün tomruk ve kereste ihtiyacının karşılanmasında yaşanan sorunları ve bu sorunların aşılması için yapılması gereken yasal, idari ve teknik ayrıntıların bu çalışma grubunda ele alındığını belirtti. Hammadde verimliliği ve atık odun değerlendirme sistemleri ile kapasite belgesi konusunun çözümü ve SOY kriter ve göstergelerine göre ormanların işletilmesinin gerekliliği ifade edildi.
“FİYAT İSTİKRARININ SAĞLANMASINDA MAKRO VE MİKRO EKONOMİK AJANLARIN ETKİLİ”
Meclisi Danışmanı Prof. Dr. Özden Görücü; dünyada tüm emtia fiyatlarının arttığını, fiyat istikrarının sağlanmasında makro ve mikro ekonomik ajanların etkili olduğunu ve bu kapsamda ülkemizin büyüme ve istihdam stratejisinin önemine vurgu yaptı. Özden, orman ürünleri sektöründeki hammadde sorununun teknik, idari, ekonomik ve bilimsel çözüm önerilerini somutlaştırarak, OGM ile orman ürünleri sektörü tarafından atılacak koordineli adımlar üzerinde durarak, döngüsel ekonomi ve yeşil ekonomi ile kurumlarda yapılacak mevzuat ve yapısal değişim ve dönüşümlerine dikkat çekti.