Türkiye-Tayvan makine sektörleri bilgilendirme webinar’ı, 2 Aralık 2020’de AİMSAD ve TAITRA işbirliğinde Zoom üzerinden gerçekleştirildi. Webinar’a 40’ın üzerinde katılımcı ilgi gösterdi.

İMSAD ve Tayvan Ticaret Merkezi (TAITRA) İstanbul ofisi iş birliğiyle gerçekleştirilen ve 40’ın üzerinde katılımcının yer aldığı webinar, iki ülkenin AİM sektörü ilişkileri açısından oldukça verimli oldu. 

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın moderatörlüğünde, AİMSAD Başkanı Mustafa Erol ve TAITRA İstanbul Ofisi Direktörü Jimmy Chen’in açılış konuşmalarıyla başlayan webinarda, TAITRA İş Geliştirme Müdürü Nazan Güngör tarafından Tayvan ve Tayvan Makine sektörü hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirildi. Akabinde AİMSAD Danışmanı Ruhi Gürdal, Türkiye Makine sektörü hakkındaki sunumu ile geniş bilgiler verdi.

Webinar’da konuşan AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, “Tayvan bizim için önemli bir ülke. Hem ithalat hem ihracat açısından birçok ortak işbirliği yaptığımız değerli bir ülke. AİM sektöründe ileride beraber çalışacağımız ülkelerden biri” dedi. 

Tayvan’la ilgili bilgi veren TAITRA İş Geliştirme Müdürü Nazan Güngör, geçmişte işgücüne dayalı bir ekonomisi olan ülkenin zaman içinde teknoloji ve inovasyona verdiği önem sayesinde teknolojisi ile öne çıktığını söyledi. Tayvan’ın Asya’da iş ve teknoloji konusunda bir merkez olduğunu dile getiren Güngör, TAITRA’nın da Türkiye’deki Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) benzer bir kurum olduğunu ifade etti.

İki sektör önde: Bilgi teknolojileri ve makine sektörü

Tayvan’ın 600 milyar dolarlık bir ekonomi, yaklaşık 350 milyar dolar ihracat, 250 milyar dolar ithalatı ile her yıl dış ticaret fazlası veren bir ülke olduğundan bahseden Güngör, “İş ortamı risk endeksi verilerine göre dünyada 3’üncü sırada. Genel yatırım için cazip bir ülke. Tayvan deyince akla gelen iki sektör var: Bilgi teknolojileri ve makine sektörü. Bunun yanı sıra yeşil enerji ve akıllı şehirler de yükselen sektörler arasında. Bilgi teknolojilerinin merkezi silikon vadisinde. Burada 400’ün üzerinde firma var. Burada bilim, teknoloji, Ar-Ge ve bio teknoloji çalışmaları yapılıyor. Tayvan IBM, Dell, HP, Microsoft gibi birçok markanın inovasyon merkezine ev sahipliği yapıyor. Apple’ın da ilk Ar-Ge merkezi 2015’te Tayvan’da açılmış. Google’ın da Asya’daki en büyük data markası ve Arçelik’in dünyadaki iki teknoloji merkezinden biri Tayvan’da” diye konuştu.

Hükümet her türlü desteği veriyor

Tayvan ekonomisinin en güçlü kanatlarından birinin makine endüstrisi olduğunu aktaran Nazan Güngör, Hükümetin hassas makineden akıllı makineye geçiş yaparak Tayvan’ın makine üretiminde dünyada ilk 5’e, ihracatta da ilk üçe girmesini hedeflediğini, bunun için her türlü yatırımı, girişimi desteklediğini anlattı. Tayvan’da toplam 1500’ün üzerinde makine üreticisi, 10 bin uydu firma, sektörde 300 binin üzerinde çalışan olduğunu belirten Güngör, firmaların yüzde 95’inin de KOBİ olduğunu ve bu bölgeye Altın Vadi dendiğini ifade etti. Tayvan’ın ağaç işleme makineleri ve takım tezgahlarında ihracatta dünyada 4’üncü sırada olduğunu söyleyen Güngör, makine ürünlerinin de yüzde 76-80’ini ihraç ettiklerini kaydetti.

Sektörde ürettiğinin yüzde 80’ini ihraç ediyor

Akıllı makineler son dönemde geliştiğinden ve devletin bu konuda teşvik projeleri olduğundan bahseden Güngör, “Amaçları akıllı üretim merkezi haline gelmek. Tayvan satış sonrası hizmetleri, rekabetçi fiyatları, yüksek kaliteli ve güvenilir makineleri ve entegre bilgi teknoloji uygulamaları, çevre dostu, zamanında teslim edilen ve talebe özel makineleri ile avantajlı. Konumu da mükemmel bir yer. Takım tezgahları üretiminde dünyada 7’inci sırada. İhracatta ise 4’üncü. 138’den fazla ülkeye ihracat yapılıyor. 1500 firma var. 3,9 milyar dolar üretimi var 2019’da. Tayvan’ın takım tezgahı ürünleri Türkiye’de temsil ediliyor ve tercih ediliyor. En çok ihraç edilenler makine merkezleri, torna tezgahları, taşlama, lazer kesim ultrasonik makineler ve presler. 

Tayvan makine endüstrisinde büyüklük olarak ağaç işleme makineleri 3’üncü sırada. İhracat odaklı bir ülke bu konuda, ihracatta dünyada 4’üncü. Ürettiğinin yüzde 80’ini ihraç ediyor. 300’ün üzerinde ağaç işleme makineleri üreticisi var. 2012 yılında, 50 üretici firmanın katılımıyla kurulan W-Team, sektörün gelişimi için çalışıyor. Bu alanda en çok Amerika, Çin ve Vietnam’a ihracat yapılıyor. 2019 verilerine göre 585 milyon dolarlık bir ihracatı var. En çok ihraç ettiği ürünler testere makineleri, diğer ağaç işleme makineleri ve planya, freze, kalıplama makineleri. W-Team çalışmalarını özellikle ağaç işleme makinelerinde otomasyonu geliştirmek üzerine yoğunlaştırmış durumda. 2017’den beri 79 üretim hattı satarak 26 milyon dolarlık satış geliri elde etti. Tayvan’ın Türkiye’ye toplam ihracatı, 2019 itibariyle 1,3 milyar dolar. İthal ettiğimiz başlıca ürünler elektronik devreler ve transformerlar, medikal işleme makineleri, takım tezgahları, elektronik, bilgi teknolojileri ve oto yedek parçaları” şeklinde konuştu. 

Türkiye AİM sektörü ithal ettiğinin 2 katını ihraç ediyor

Makine-imalat sanayinin güncel durumunu anlatan AİMSAD Danışmanı Ruhi Gürdal, 2020’nin ilk 10 ayında Türkiye’nin toplam ihracatının geçen yıla göre yüzde 9,1 azaldığını, ithalatın ise yüzde 2,2 arttığını aktardı. Aynı dönemde, makine ihracatı yüzde 9,7 düşerken, ithalatın yüzde 8,8 arttığını dile getiren Gürdal, sektörün 2019’da yüzde 72 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60’a gerilediğini ifade etti. 

2014 ile 2019 yılları arasında dünyadaki AİM ihracatı içinde Türkiye’nin 13’üncü sırada olduğunu belirten Gürdal, sözlerini şöyle sürdürdü: “4’üncü sırada Tayvan var. Türkiye, 2019 için 37,6 milyar dolar ihracat yapmış. Dünya AİM ithalatında Türkiye, ilk 20 ülkede 48 milyon dolarla çok çok altlarda. Bu listede Tayvan yok. Türkiye’nin bu sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranına baktığımızda, ithalatın 2 katını ihraç ediyor.”