Türkiye’nin haziran ayı ihracatı 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta lider sektör otomotiv oldu ve 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu sektörü 2,3 milyar dolarla kimya sektörü ve 1,3 milyar dolarla çelik sektörü izledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayındaki ihracat rakamlarını değerlendirdi. Gültepe, mayıs ayında 24,1 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rekorunun kırıldığını, ancak Haziran ayında takvim etkisi nedeniyle yüzde 10,6 düşüş yaşandığını belirtti. 2024’ün ilk yarısında toplam ihracat 125,4 milyar dolara, son 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaştı. 2023 yılına kıyasla, ilk 6 aylık ihracatta yüzde 2, 12 aylık ihracatta ise yüzde 2,5 artış görüldü.
En çok ihracat yapan iller İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir
Haziran ayında hizmet ihracatının 8,7 milyar dolar civarında gerçekleşeceği öngörülüyor. Sektörel bazda en çok ihracat yapan sektörler arasında otomotiv, kimya, çelik, hazır giyim ve elektrik-elektronik sektörleri bulunuyor. Geçen ay, 6 sektör ihracatını artırırken, 20 sektörde düşüş kaydedildi. En çok ihracat yapan iller İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir oldu. Geçen ay 906 firmanın ilk kez ihracat gerçekleştirdiğini ve bu firmaların ihracata 91 milyon dolar katkı sunduğunu ifade eden Mustafa Gültepe, haziran ayında kilogram başına ihracat değerinin 1,41 dolar olarak kaydedildiğini ve parite nedeniyle 38,8 milyon dolarlık bir kayıp yaşandığını vurguladı.
İhracatın yüzde 43,9’u AB ülkelerine yapıldı
En çok ihracatın sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak’a yapıldığını anlatan Gültepe, şunları söyledi: “Romanya, Yunanistan ve Bulgaristan’a ihracatta dikkat çekici artışlar kaydettik. En çok ihracat yaptığımız ülke grupları arasında Avrupa Birliği (AB) 8,2 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. AB’yi 2,8 milyar dolarla diğer Avrupa ülkeleri ile Yakın ve Orta Doğu izledi. Toplam ihracatımızda AB’nin payı haziran ayında yüzde 43,9 düzeyinde gerçekleşti. Dolayısıyla bu yakın ve bizim için büyük potansiyel barındıran pazardaki rekabet gücümüzü korumanın, ihracatımız açısından stratejik önemde olduğunu biliyoruz. İhracat ailesinin çatı kuruluşu olmanın verdiği sorumlulukla, sürdürülebilir üretim başta olmak üzere, Avrupa pazarında ülkemize avantaj sağlayacak konularda firmalarımıza öncülük ediyoruz.”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan toplantıda Mustafa Gültepe, asgari kurumlar vergisi, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamındaki KDV istisnasının devamı, devreden KDV ve ihracatçıların yurtdışı çıkış harcından muaf tutulması gibi taleplerini ilettiklerini dile getirdi.