Türkiye’nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlık Milli Parkı, sahip olduğu beş asırlık Anadolu Karaçamları ile Türkiye’nin nadide orman varlıklarından. Tepenin kuzey yamaçlarına bakan bölümde yer alan ve Karaçam ağaçlarından oluşan doğal kalıntı orman ile plantasyon sarıçam ormanı Yozgat Çamlık Milli Parkı’nın önemli değerlerini oluşturur. Yozgat’ın iki kilometre güneyinde yer alan bu parkın içinde üç yıldızlı bir otel olmasının yanı sıra, kamp yerleri, restoran, çocuk oyun parkı, soğuk su çeşmeleri bulunuyor.

İç Anadolu Bölgesi’nde insan etkisi ile meydana gelen step içerisinde yer alan sayılı kalıntı ormanlardan biri olan Yozgat Çamlığı Milli Parkı, Türkiye’nin ilk milli parkı olma özelliğine sahip. 1958 yılında 267 hektar alanı kaplayacak şekilde milli park ilan edilen alanın sınırları 2022 yılında yeniden belirlendi ve 517 hektar alanı kaplayacak şekilde genişletildi. Engebeli dere ve tepelerin yamaçlarına yerleşmiş olan milli park, Yozgat il merkezine hakim bir konumda yer alıyor.

Zengin bir bitki örtüsü ve pek çok hayvan türünün içinde barındığı bir ekosisteme sahip olan milli park alanının büyük bölümü, Soğukoluk tepesi üzerinde yer alıyor. Ayrıca sahadaki arazinin morfolojik özelliklerini tepeler, sırtlar ve vadilerde parçalanmış dalgalı düzlükler meydana getiriyor.

TÜRKİYE’DE ANADOLU KARAÇAMI’NIN BULUNDUĞU TEK LOKASYON

Ortalama yüksekliği 1.350 metre olan parkın ana kaynak değerini Anadolu Karaçamı (Pinus nigra subsp. pallasiana) oluşturuyor. 1982 yılında alanda yapılan bir araştırmada keşfedilen ve 400-500 yaşlarında olan Anadolu Çamı, bilinen diğer adıyla Kafkas Çamı, Türkiye sınırları içerisinde sadece Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nda bulunuyor. Günümüzde halen tohum veren bu çam türü, söz konusu milli parkın önemini her gün daha da artırıyor. Ayrıca milli parkın içerisinde bulunan çam çeşidinin bir benzerinin sadece Kafkaslar’da olduğu yapılan araştırmalar sonucu bilim insanları tarafından tespit edilmiş durumda. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık 300 yıl öncesine kadar Yozgat çevresinde görülen bakir ormanlarından günümüze sadece milli park içerisindeki karaçam ormanı kalmış. Milli park içerisinde doğal yayılışını gerçekleştiren karaçam ormanı İç Anadolu’daki karaçam ormanlarının kalıntıları. 1.400 metrede başlayan ormanlık alan, 1.600 metreye kadar çıkıyor.

PARK İÇERİSİNDE 30’A YAKIN ENDEMİK TÜR BULUNUYOR

Park alanında karaçamın yanı sıra odunsu bitki olarak; meşe, ardıç, akkavak, titrekkavak, karakavak, söğüt, alıç, ahlat ağaçları da bulunuyor. Ayrıca ağaçlandırma çalışmaları kapsamında alana sonradan sarıçam ağacı da getirilmiş. Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nda 43 familya ve 144 cins içinde toplam 212 bitki türü yaşıyor ve bu bitki türlerinin içinde 30’a yakın endemik tür bulunuyor. Bu nedenle Yozgat Çamlığı Milli Parkı botanik turizm potansiyeli de bulunduruyor. Yozgat şehir merkezinin iki kilometre güneyinde yer alan Yozgat Çamlığı Milli Parkı, güzel bir dinlenme ve eğlenme yeri olarak da yıl içerisinde insanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

FARKLI BİRÇOK HAYVAN TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Farklı türden birçok hayvana da ev sahipliği yapan milli parkta, kaya kartalı, kızıl şahin, atmaca, arı kuşu, ardıç kuşu, tarla kuşu, sarı asma, arı kuşu, delice, kumru, kargalar, serçe, tepeli toygar gibi kuşlar, kurt, yaban domuzu, tavşan, tarla faresi, kızıl tilki, yılan, sincap, kertenkele ve sansar gibi türler görülüyor. Ayrıca Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nda, Beyaz Kartal olarak bilinen, Amerika’ya has Altın Kartallar bulunuyordu ancak iki adet Altın Kartal en son 1996 yılında görüldü.

Yozgat Çamlığı Milli Parkı sahip olduğu beş asırlık doğal ağaçlarının yanı sıra yıllarca yerel halk tarafından kullanılmış kar kuyuları, kaynak değerleri, bilimsel araştırmalara olanak sağlayan yapısı ile hem kültürel hem de rekreasyonel kaynak değerlerine sahip.

TABİAT EĞİTİM MERKEZİ’NDE ORMAN VE SU EKOSİSTEMİ DE TANITILIYOR

Yozgat Çamlığı Milli Parkı içerisinde yer alan Tabiat Eğitim Merkezi 7’den 77’ye insanların tabiatı tanıyabilecekleri, doğayla bütünleşip, gezip dolaşabileceği bir ortam sağlıyor. İçerisinde kütüphane, herbaryum, tahnitler, sergi salonu ve 54 kişi kapasiteli konferans salonu bulunan Tabiat Eğitim Merkezi içerisinde orman ekosistemi ve su ekosistemi de tanıtılıyor. İçerisinde birçok kuş, memeli, iç su balıkları, sürüngen ve çift yaşarların tahnitinin yer aldığı Tabiat Eğitim Merkezi bölgede tek olma özelliği taşıyor. Merkezde ayrıca Yozgat İli Biyolojik Çeşitlilik çalışmasında elde edilen herbaryum (bitki) örnekleri ile, Yozgat Çamlığı Milli Parkı bitki örnekleri bulunuyor.

71 ADET FARKLI BİTKİ TAKSONU

Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nın hemen bitişiğinde yer alan ve 2013 yılında tabiat parkı ilan edilen Fatih Tabiat Parkı’nın, ekolojik sınırları içerisinde üç adet iki yaşamlı, sekiz sürüngen, 46 kuş ve 11 memeli hayvanın varlığı ve tohumlu bitkilerden 30 familyaya ait 64 cins ve bu cinslere ait toplam 71 adet farklı bitki taksonu belirlenmiş durumda.  Yozgat Fatih Tabiat Parkı sahip olduğu vadi, orman ve göl peyzajları ile ziyaretçiler için manzara güzellikleri ve rekreasyonel olanaklar sunuyor. Tabiat Parkı; doğa yürüyüşü, bisiklete binme, foto safari, piknik, spor vb. aktiviteler için son derece uygun alanlar içeriyor.