AİMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Necipoğlu, Bloomberg HT ekranlarında yayınlanan 30 Dakika programına konuk oldu. Gözde Kuyumcu’nun sorularını yanıtlayan Necipoğlu, ağaç işleme makine sektörünün mevcut durumu, yerli makine üretimi, sektörün hedefleri ve bu yıl 35. kez düzenlenen WoodTech Fuarı ile ilgili bilgi verdi.

AİMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Necipoğlu, katıldığı 30 Dakika programında sektörle ilgili kritik değerlendirmelerde bulundu. Ağaç işleme makine sektörünün, Türkiye’nin parlayan yıldızı olduğunu belirten Necipoğlu, ağaç işleme makine sektörünün Türkiye’deki en büyük buluşma noktası olan WoodTech Fuarı’nı üç yıl içerisinde, sektördeki dünyanın ilk üç fuarından biri haline getireceklerini ifade etti.

Ağaç işleme makine sektörünün yıl sonu hedeflerinden söz eden Gürkan Necipoğlu; “Ağaç işleme makineleri olarak bizim sektörümüz makine sanayi sektörleri ve diğer sektörler içerisinde bir yıldız konumunda. Bu da tamamen ekonomik büyüklük ve ihracat gücüne bağlı. Sektörümüzün 2021 senesindeki büyüklüğü 378 milyon dolar olarak açıklandı. Biz bu rakamın 2022 yılı sonunda 465 milyon ile 500 milyon dolar arasında açıklanmasını kuvvetle muhtemel bekliyoruz” diye konuştu.

“REKABETTE ULUSLARARASI BÜYÜK MARKALARI ZORLADIĞIMIZDAN EMİNİZ”

Yerli üretim konusunda ağaç işleme makine sektörünün mevcut durumu ile ilgili bilgi veren Gürkan Necipoğlu; “Türkiye maalesef henüz gelişmiş bir ülke değil, gelişmekte olan ülkeler seviyesinde. Dolayısıyla bazı yüksek teknolojik ürünleri henüz kendisi üretemiyor. Fakat biz makineciler olarak özellikle 2000 senesinden sonra ciddi bir atak içerisine girdik. İthal edilen yüksek teknolojili ürünlerle, kendi ürettiğimiz makinelerin entegrasyonu konusunda çok başarılı noktalara geldik. Bizim artık yerli makineciler olarak Türkiye’de ürettiğimiz makineler gerçekten yüksek kalite, yüksek teknoloji ve hatta çok yüksek yerlilik oranında imal edilen makineler seviyesine geldi. Şunu da çok büyük rahatlıkla söyleyebilirim, Türkiye makinecileri olarak yüksek kalite ve yüksek yerlilikle ürettiğimiz ürünlerle Avrupalı rakiplerimizin karşısına rekabet edebilir şekilde çıkıyoruz. Rekabette gerçekten uluslararası büyük markaları zorladığımızdan da eminiz. Bu başarımızla da gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“HACİMSEL BÜYÜKLÜĞÜMÜZÜ 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARACAĞIZ”

Ağaç işleme makine sektörünün 2017 yılından bu yana dış ticaret fazlası veren nadir sektörlerden biri olduğuna değinen Necipoğlu şöyle konuştu; “2019-2022 arasındaki süreye baktığımızda, bizim ihracat rakamlarımız ortalama senelik 115 milyon dolar seviyelerinde. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yine senelik yüzde 200 mertebelerinde. Genel olarak dış ticaret açığı veren bir ülkede yüzde 200, ihracatın ithalatı karşılama oranında çalışmak bizim sektörümüzü ülkemizin göz bebeklerinden biri haline getiriyor. Dolayısıyla sektörümüzün ihracat oranları çok kuvvetli. Biz ağaç işleme makinecileri olarak gözümüzü tamamen dış pazarlara yönlendirdik. Niyetimiz ürettiğimiz yüksek kaliteli, yüksek teknolojili ve yüksek yerlilik oranına sahip makinelerle global pazarlarda rakiplerimizi ciddi şekilde zora sokmak, Türkiye’ye döviz getirip, milli kalkınmada payımızın azami seviyede olmasını sağlamak. Bizim hedefimiz önümüzdeki 10 sene içerisinde şu anda 500 milyon dolar olan hacimsel büyüklüğümüzü 1 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Bunu da büyük bir özgüvenle söylüyorum. Son 20 senedir yaptıklarımız zaten ortada. 10 yıl içerisinde ağaç işleme makine sektörü olarak milyarlı rakamları ihracatta konuşacağız.”

“AMACIMIZ FUARIMIZI BÖLGESEL BİR FUAR OLMAKTAN ÇIKARIP, GLOBAL BİR FUAR HALİNE GETİRMEK”

22-26 Ekim 2022 tarihleri arasında 35. kez düzenlenen WoodTech Fuarı ile ilgili değerlendirmede bulunan AİMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Necipoğlu; “Bizim fuarımızın toplam sergi alanı 55 bin metrekare, bunun 22 bin metrekaresinde WoodTech Fuarı’nı organize ediyoruz. Fuarı 1985 senesinden beri, 35 senedir, pandeminin zirve yaptığı 2020 senesi de dahil olmak üzere hiç kapatmadan ve hiç aksatmadan düzenli bir şekilde yaptık. Bu sene fuarımıza 60 bin ziyaretçi geldi. Bu 60 bin ziyaretçinin 12 bini, 127 farklı ülkeden gelen ziyaretçiler tarafından oluşturuldu. Bu aslında toplam katılımcıların içerisinde yüzde 20’lik bir orana denk geliyor. 2019 yılında, pandemiden önce gerçekleştirdiğimiz fuarı muadil fuar olarak ele alırsak eğer, o dönem yabancı ziyaretçi oranı yüzde 13’tü, dolayısıyla biz aslında pandemiden sonra yabancı ziyaretçi sayısını yüzde 50 artırmışız. Bu çok memnuniyet verici bir durum bizler için. Fuar sonrası yapılan ankette de yüzde 98 gibi muazzam bir memnuniyet oranı çıktı. Ama biz asıl şimdi başlıyoruz. 2023 yılı itibariyle başlayacak olan inanılmaz bir vizyonumuz var. Fuarımızı öncelikle bölgesel bir fuar olmaktan çıkarıp, global, yurt dışından herkesin katılımcı ve ziyaretçi olarak katılım sağlayacağı, bir cazibe merkezi ve uluslararası sektörel bir fuar haline getirmek için kendimize bir vizyon çizdik. Seneye 22 bin metrekare olan fuar alanımızı, 32 bin metrekareye çıkartacağız. Bunun için azimli bir şekilde Tüyap Fuarcılıkla birlikte çalışıyoruz. 22 bin metrekare alanımızı 32 bin metrekareye çıkardıktan sonra, 55 bin metrekarelik tüm fuar alanını önümüzdeki üç sene içerisinde tamamen dolduracağız ve 35 senedir aralıksız şekilde devam eden WoodTech Fuarı’nı üç sene içerisinde bu sektörde dünyanın ilk üç fuarından biri haline getireceğiz” dedi.