Yan sanayi, ana sanayilerin güçlü ve rekabetçi kalmasında kritik bir rol oynuyor. Türk yan sanayisinin yurt dışı pazarlarda tanıtılmasının ve kabul görmesinin, yerli makinelerin uluslararası rekabet gücünü artıracağı gibi sektörün geniş pazarlara açılmasını da sağlayacak. Ağaç işleme makine sektörü de bu konuda gelişen teknolojiler ve artan talep ile hızla büyüyen ve dönüşen bir endüstri haline geldi. Türkiye’deki yan sanayi üreticilerinin Avrupa’da kendilerini öne çıkararak, marka haline gelmelerinin gerektiğine değinen AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak “Yan sanayi firmalarının uluslararası alanda kendilerini ispatlamaları büyük önem taşıyor” dedi.

Sektörlerdeki yan sanayi firmaları, ana sanayi kuruluşlarına parça, bileşen ve hizmetler sağlayarak, ülkenin ihracat kapasitesinin artmasına ve küresel pazarlarda rekabet edebilirliğinin güçlenmesine katkıda bulunuyor. Son yıllarda Türkiye; otomotiv, savunma ve havacılık sektörlerinde teknolojik olarak yoğun ürünler geliştirme konusunda önemli ilerlemeler kaydederek bu alanlarda dünya çapında tanınan bir tedarikçi haline geldi. Bu başarı, yerel tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve yüksek yerel tedarik oranına sahip olmanın öneminin altını çiziyor.

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, genel olarak sektörlerin dünyada etkinliğinin yan sanayinin globalleşmesiyle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki yan sanayi üreticilerinin Avrupa’da kendilerini daha sık göstermesi gerektiğine değinen Kaçak konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye’deki yan sanayi üreticilerinin Avrupa’da kendilerini sahneye çıkararak marka haline gelmeleri, ana sanayicinin globalleşmesinde kritik bir rol oynuyor. Dünyadaki rekabet ortamında, ana sanayiciler kadar, onlara destek olan yan sanayi firmalarının da uluslararası alanda kendilerini ispatlamaları ve tanıtmaları büyük önem taşıyor. Türkiye’de üretilen ekipmanların yüksek kalitesine rağmen, Avrupa’da tanınmayan markalarla çalışmak müşterileri ikna etme sürecinde zorluklar yaratabilir. Yan sanayi ürünlerinin global pazarda tanıtılması ve kabul görmesi, Türk makinelerinin uluslararası alanda rekabet edebilirliğini artıracak ve sektörün daha geniş pazarlara açılmasına olanak sağlayacak.”

“Yan sanayinin küreselleşmesi, ana sanayinin başarısına doğrudan etki eder”

Avrupalı makine üreticilerin artık Türk üreticileriyle birlikte çalışmaya daha açık olduklarına değinen Arif Onur Kaçak; “Bu durum, Türk makinelerinin kalitesi ve teknolojik yeteneklerinin uluslararası alanda tanınmasına katkıda bulunuyor. Yurt dışı fuarlara katılımın artırılması ve global pazarda aktif rol alınması, Türk ağaç işleme makine sektörünün de büyümesi ve dünya genelinde rekabet edebilirliğinin artması için kritik öneme sahip. Tüm bunlarla beraber bir sonuca varacak olursak, yan sanayinin kendini geliştirerek global anlamda ortaya çıkması, ana sanayinin genel başarısına doğrudan etki ettiği tanısına varabiliriz” diye konuştu.