Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) tarafından gerçekleştirilen Yapay Zeka ve Makineler Webinar’ı MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Yapay zeka nedir? Yapay zeka hangi iş problemlerini çözer? Endüstri 4.0 nedir, ne kadar akıllı ve faydalıdır? Yapay zekayı işinize nasıl entegre edebilirsiniz? Yapay zeka ile işinizi geliştirme stratejileri ne olabilir? soruları çerçevesinde organize edilen Yapay Zeka ve Makineler Webinar’ında theNextMinds Direktörü Dr. İbrahim Kushchu katılımcılarla önemli bilgiler paylaştı.
Dr. İbrahim Kushchu; “Yapay zeka aslında bilinenin aksine algoritmalardan uzak olmak demek. Bir uzman yapay zeka süreçleriyle ilgili size algoritmalardan bahsediyorsa, ondan uzak durmak gerekir. Bir parça ürettiğinizde o parçanın üzerinde olabilecek hataları önceden bilemiyorsanız ve bu hatalardan binlerce olabilme ihtimali var ise işte burada yapay zeka kullanırsınız. Çünkü bin farklı hata için oturup kod yazamazsınız. Bu süreci yapay zeka ile yönetebilmek için hatalı ve hatasız ürünlerin fotoğraflarını çekerek, yapay zekaya öğretirsiniz. Böylece veri tabanınızı oluşturmuş olursunuz” diye konuştu.
Yapay zekanın hangi sorunların çözümlerinde kullanılacağını anlatan Kushchu; “Yapay zekayı öncelikle optimizasyon süreçlerinde kullanabilirsiniz. Bunun yanında bozuk üretimle doğru üretimi ayırt edebilmek için kullanabilirsiniz. Üretimde çok kritik olan bir makinenin geçmişteki bozulma verilerine bakarak, önümüzdeki süreçte ne zaman bozulabileceğini kestirebilirsiniz. Yapay zekanın sağladığı bu avantajlar doğru ve kaliteli üretim oranını da artıracaktır” dedi.
70’lerden buyana yapay zeka ve yapay zeka tekniklerinde radikal değişimler yaşanmadığını belirten Dr. İbrahim Kushchu; “Ancak yapay zeka inanılmaz bir şekilde veri toplayabilme ve o veriyi işleyebilme kabiliyetine sahip oldu. Bu sayede biz artık yapay zekayı çok büyük sorunların çözümünde kullanabiliyoruz. Ayrıca yapay zeka verinizin içinde ne varsa ona göre hareket eder. Eğer siz verinizin içinde belli konuları dışlamışsanız, yapay zeka o verinin ona verdiği bilgi kadar güçlü olabilir” ifadelerini kullandı.