Geçtiğimiz yılı 160 milyon dolarlık ihracatla kapatan ve 2024 yılı sonu için 180 milyon dolarlık ihracat hedefi belirleyen ağaç işleme makine sektörü yılın ilk ayında 25 milyon 363 bin dolarlık üretim, 10 milyon 272 bin dolarlık ihracat ve 20 milyon 506 bin dolarlık yurt içi satışı gerçekleştirdi.

AİMSAD, TÜİK dış ticaret verilerinden derleyerek hazırladığı Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporunu yayınladı. Raporda yer alan verilere göre; tüm dünyada etkisini gösteren ekonomik daralmanın etkileri sektörde de görüldü ve ticaret rakamları aşağı yönlü bir seyir izledi.

2024 ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre üretimde yüzde 4,76, ihracatta 3,57, ithalatta yüzde 26,30 ve yurt içi satışlarda yüzde 12,09 oranında düşüş yaşandığı gözlemlendi. Rapora konu olan dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 190 olurken, dış ticaret dengesi ise yaklaşık 5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 2023 yılı ocak ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 145, dış ticaret dengesi ise 3 milyon 304 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

10 milyon dolarlık makine ihracatı

Ağaç işleme makine sektörü yılın ilk ayında toplam 10 milyon 272 bin dolarlık makine ihracatı yaptı. Söz konusu dönemde Türkiye yaklaşık 3 milyon dolar ile en fazla diğerleri grubunda yer alan makinelerin ihracatını gerçekleştirdi. 2 milyon 563 bin dolar ile ikinci sırada testere makineleri yer alırken, üçüncü sıranın sahibi 1 milyon 369 bin dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler oldu. İhracatı gerçekleştirilen diğer makine gruplarının ise sıralaması şöyle oldu; planya, freze veya keserek kalıplama makineleri, bükme veya birleştirme makineleri, taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri, delik açma veya zıvanalama makineleri, işleme merkezleri ve yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri.

Cezayir, ocak ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu

Ocak ayında Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı, mobilya ithalatının yasak olduğu Cezayir oldu. Sektör, Cezayir’e toplam 1 milyon 301 bin dolarlık makine satışı gerçekleştirdi. 700 bin dolar ile Rusya ikinci sırada, 521 bin dolarla Birleşik Krallık üçüncü sırada yer aldı. Ocak ayı boyunca ayrıca Bulgaristan, Irak, Kosova, Gürcistan, Hollanda, Azerbaycan ve ABD’ye makine satışı gerçekleştirildi.

İthalatta Çin yine ilk sırada

Ocak ayında toplam 5 milyon 415 bin dolarlık ağaç işleme makine ithalatı yapan Türkiye toplam yedi farklı ülkeden makine alımı gerçekleştirdi. İthalat yapılan ülkelerin başında yaklaşık 2 milyon dolar ile Çin geldi. 1 milyon 725 bin dolar ile İtalya ikinci, 1 milyon 396 bin dolar ile Almanya üçüncü oldu. Macaristan, Avusturya, Polonya ve İspanya, Türkiye’nin ocak ayı boyunca makine alımı gerçekleştirilen diğer ülkeler oldu.

İthalatı yapılan makine grupları

Ocak 2023’te ithalatı yapılan makine grupları incelendiğinde; ilk sırada 2 milyon 298 bin dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler yer aldı. 1 milyon 402 bin dolar ile testere makineleri ikinci oldu. Testere makinelerini sırasıyla taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri, diğerleri grubunda yer alan makineler, işleme merkezleri, delik açma veya zıvanalama makineleri, planya, freze veya keserek kalıplama makineleri ve bükme veya birleştirme makineleri takip etti.