AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK

Sizlere kısaca ekim ayında gerçekleştirilen 34. WoodTech Fuarımızdan bilgiler vermek isterim. 34 yıldır sektörün tek buluşma noktası olan WoodTech Fuarı 9-13 Ekim 2021 tarihleri arasında derneğimiz AİMSAD iş birliği ve Reed TÜYAP organizasyonuyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Yaklaşık 150 firmanın katıldığı WoodTech Fuarı’nı, böyle bir zamanda 52 bin kişi ziyaret etti. Bunun 10 bini yabancı olmak üzere, 42 bini yerli ziyaretçi idi. Üyelerimizle fuar akabinde gerçekleştirdiğimiz anket sonuçlarında da fuarın ziyaretçi sayısı ve ziyaretçinin niteliği başta olmak üzere, birçok başlıkta tam not alan bir fuar olduğu kanıtlandı. INTERMOB ile eşzamanlı olarak pandemi koşullarında oldukça başarılı geçen fuarımızda emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Diğer bir organizasyon katılımımız ise üyesi olduğumuz çatı kuruluşumuz EUMABOIS – Avrupa Ağaç İşleme Makinesi Üreticileri Federasyonu yıllık toplantısı idi. Toplantıda mobilya sektörü yakından incelendi. Toplantı ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Toplam mobilya üretiminin yüzde 30’unu Çin karşılıyor. Amerika, Almanya ve İtalya diğer büyük ülkeler. Ancak bu üç ülkenin toplam üretimi yine Çin’in üretimini yakalayamıyor. En önemli pazarlar ise Vietnam ve Malezya. Bizim de sektör olarak bu iki pazarı önemsememiz gerekiyor. Asya küresel mobilya üretiminin yüzde 46’sını karşılıyor. Türkiye ise küresel mobilya pazarından yüzde 1,5 pay alıyor. Öte yandan, mobilya sektöründe ciddi değişimler bekleniyor. Dijitalleşme ve otomasyona doğru bir geçiş var. Bu durum sadece üretim açısından değil rekabet açısından da oldukça önemli. Büyük firmalar özel üretim ürünler yerine standart ürünler üretmeye yöneliyorlar. Son kullanıcı pandemiden dolayı ev ve mutfak mobilyasına rağbet gösterdi. Çevre dostu mobilyalar ön plana çıkıyor. Sektör uzun vadeli ekolojik sürdürülebilir hammadde arayışında. Esnek çalışma ve uzaktan çalışmadan dolayı ofis mobilyasında yeni talepler oluşuyor. Çok fonksiyonlu mobilyalar artış gösteriyor. Dünyada iki milyara yakın obez insan var. Bu da mobilyada daha büyük tasarımları karşımıza çıkaracak.

Gelelim ağaç işleme makinesi sektörü verilerine. Detayları dergimizde yer aldığı için kısaca bahsedeceğim. Üçüncü çeyrek sonunda sektör üretimi bir önceki döneme göre yüzde 38 artarak 215 milyon dolar, ihracatı yüzde 35 artarak 90 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 90 artarak 58 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde; ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 154 olurken, AİM sektörü dış ticaret fazlası vermeye devam etti. İhracatta öne çıkan pazarlar; Irak, Rusya ve Bulgaristan olurken, ithalatta ise; Çin, Almanya ve İtalya oldu.

Uzun bir aradan sonra yurt dışı fuar katılımlarımıza başladık. 30 kasım – 3 aralık tarihleri arasında Moskova’da gerçekleştirilen WOODEX Fuarı’na toplamda 11’i üyemiz olmak üzere 12 firma katılım sağladı. Katılan tüm firmalara bol kazançlı ve sağlıklı bir fuar geçirmiş olmalarını dileriz.

2022 yılında ise yönetim kurulumuz, AİMSAD olarak katılacağımız fuarları belirledi. Bu bağlamda; Almanya Holz-Handwerk, İtalya Xylexpo, Ukrayna All4Wood, Rusya Lesdrevmash, Yunanistan Medwood, Endonezya Ifmac, Çekya Woodtec, Fransa Eurobois, Romanya Bife-Sim ve Amerika IWF fuarlarına katılım sağlayacağız.

Bu fuarlardan, All4Wood için ayrı bir parantez açmak istiyorum. TÜYAP tarafından ilki 2022 yılında 17-20 Mayıs tarihleri arasında Ukrayna’nın Kiev kentinde, AİMSAD ve MAKSDER vb. sektör derneklerinin desteğiyle gerçekleştirilecek. Şimdiden birçok firma sözleşmelerini yapmış durumda. Sizleri de bu fuarımızda aramızda görmekten memnun oluruz. Detaylar için derneğimiz ile irtibata geçebilirsiniz.

Yazımın sonuna gelirken, yeni yılda herkese önce sağlık, sonrasında mutluluk ve bol kazançlar diliyorum. Yeni sayılarımız ile yeniden karşınızda olmak dileğiyle.