AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK

Sektörümüz için çok önemli gelişmeler yaşanıyor. İkinci el makine ithalatı konusunda büyük bir adım atılarak, ikinci el makinelerin birçoğunda yatırım teşvik belgesi kapsamında uygulanan muafiyetler kaldırıldı. Kendi sektörümüz açısından bakıldığında ise tomruk makineleri, şerit/daire testere makineleri, işleme merkezleri, planya, freze, bantlama makineleri ve delik makineleri gibi 10 kalem ürün için bu karar kapsamında muafiyetler kaldırılmış oldu. Henüz kaldırılmayan makineler için de beklentimiz devam ediyor. Bu vesile ile, sesimizi duyarak hızlı bir adım atan bakanlıklarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

2021 yılı ilk altı ayında yaşanan gelişmelerle ilgili de bilgi vermek istiyorum. Hemen hemen her yazımızda ya da dergimizde bahsediyoruz; Ağaç İşleme Makineleri (AİM) sektörü dış ticaret fazlası veriyor diye. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan dış ticaret istatistiklerine göre; Genel Sekreterliğimiz tarafından derlenen rapor sonucunda görüldüğü üzere ilk altı ayın sonunda sektörümüz dış ticaret fazlası vermeye devam etti. Buna göre; pandemi koşullarında büyük bir özveriyle çalışmaya devam eden AİM sektörü üretimi bir önceki döneme göre %48 artarak 147 milyon dolar, ihracatı %45 artarak 62 milyon dolar, ithalatı ise %68 artarak 31 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde; ihracatın ithalatı karşılama oranı %198 oldu.

Raporda yer alan ihracat verilerine bakıldığında ise, 2021 ilk 6 ayında en fazla diğerleri grubunda bulunan makinelerin ihracatı gerçekleştirildi. En fazla ihracat ise 3 milyon 917 bin 588 dolar ile Irak’la yapıldı. Irak’ı sırasıyla Rusya, Cezayir, Bulgaristan, Birleşik Krallık, BAE, Özbekistan, Kosova, Romanya ve Polonya takip etti.

Rapora konu olan dönemdeki ithalat verilerine bakıldığında ise, Türkiye’ye en fazla diğerleri grubunda yer alan makinelerin ithal edildiği görüldü. Yılın ilk altı ayında Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülke ise Çin oldu. Türkiye, bu dönemde Çin’den 11 milyon 030 bin 169 dolarlık makine ithalatı gerçekleştirdi. Çin’i ise sırasıyla; 9 milyon dolar ile İtalya ve 5.7 milyon dolar ile Almanya takip etti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve beraberinde tüm iş yapış şekillerini değiştiren Covid-19 pandemisine rağmen, bir kez daha dış ticaret fazlası veren AİM sektörünün buluşma noktası 34 yıldır olduğu gibi bu yıl da AİMSAD iş birliği ile Reed TÜYAP tarafından organize edilen Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı WoodTech olacak. Pandemi nedeniyle son iki yıldır yurtiçi ve yurtdışında birçok fuar iptal edilirken, WoodTech geleneği bozmayarak tüm sektör paydaşlarını 9-13 Ekim 2021 tarihleri arasında TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde bir araya getirecek.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm üyeleriyle fuara katılım sağlayacak olan AİMSAD, bünyesinde bulunan sektörün en güçlü ve büyük firmalarıyla WoodTech’e yön verecek. Geçen yıl da iptal kararı alınmayarak pandemi koşullarında TÜYAP çatısı altında yüz yüze gerçekleştirilen yurtiçi ve yurtdışındaki ilk makine fuarı olarak adını tarihe yazdırmayı başaran WoodTech, tüm katılımcılardan tam not almayı başarmıştı.

Yazımın sonuna gelirken 30 Ağustos Zafer Bayramınızı kutlar, WoodTech Fuarı’na katılacak olan başta üyelerimiz olmak üzere tüm sektör firmalarına şimdiden başarılar dilerim.