AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK
Derneğimiz AİMSAD, haziran ayında 8. yılını tamamladı. Geriye dönüp baktığımda, birçok faaliyeti gerçekleştirmiş olmanın yanı sıra sektörün de dernek çalışmalarına teveccüh göstermesi bizleri çok memnun ediyor. Öyle ki, üye sayımız 85 oldu. Bu vesile ile, aramıza yeni katılan üyelerimize hoş geldiniz demek istiyor ve bugüne kadar derneğimizde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.
Herkesin malumu olduğu üzere hem sanayiciler hem de tüketiciler enflasyon, hammadde ve döviz kuru artışı sorunları ile boğuşuyor. Sanayicilerin ayakta kalabilmesi ve tüketicinin fiyat artışlarından en düşük seviyede etkilenmesi açısından gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Çeşitli önerilerin, öngörü, beklentilerin ve röportajların yer aldığı “Ekonomide bizi ne bekliyor?” başlıklı kapak haberimiz ile ekonomimizi detaylıca ele almaya çalıştık. Dergimizin ilerleyen sayfalarında haberimizi bulabilirsiniz.
Ağaç işleme makinesi sektörü hiç durmadan ihracat yapmaya, her yıl üzerine koyarak arttırmaya devam ediyor. 2022 yılı dört aylık verilere göre geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatımız yüzde 28 artışla 51 milyon dolar, ithalat ise yüzde 14 artışla 23 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 221 oldu. 2022 yılı sonunda bir kez daha ihracat rekorumuzu egale edeceğimizi umuyorum.
TÜYAP Fuarcılık ile yurt dışında farklı ülkelerde ve sadece Türk ağaç işleme makinesi üretici firmaların katılacağı bir Ağaç İşleme Makinesi Fuarı olan ALL4WOOD projesi için yola çıkarak, ilk durağı Ukrayna olarak belirlemiştik. Ancak, savaş durumu nedeniyle Ukrayna’da yapılması mümkün olamadığından rotamızı Sırbistan olarak belirledik. ALL4WOOD Sırbistan Fuarı’mız 8-11 Mart 2023 tarihleri arasında Belgrad Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Belki de Türkiye’de ihtisas olarak ilk defa yapılacak bu projenin çok başarılı geçeceğinden hiç şüphem yok.
Diğer bir sevindirici haber ise WoodTech Fuarı ile ilgili. 35 yıllık bir geçmişi bulunan WoodTech, Türkiye’nin en köklü ve en eski fuarlarından biri. Ancak hepimizin bildiği üzere İntermob ile eş zamanlı düzenlenen fuarımızda firmalar kendilerini temsil edecek alanı ve metrekareyi bulamıyorlar. Alt salonlarda bulunan kolonlu yapı; yerleşim ve söküm sırasında büyük problem oluşturuyor. Bunlara ek olarak iki fuar eş zamanlı düzenlendiği için WoodTech Fuarı özelinde ziyaretçi ölçümü ve raporlaması yapılamıyor. Bu sorunların çözüme ulaştırılması ile ilgili üyelerimizden ve sektör firmalarından sık sık talepler alıyoruz. Bu doğrultuda fuar komitemiz tarafından Reed Tüyap’tan ilave yer talep edildi ancak tarafımıza Intermob Fuarı’nda da benzer bir sıkıntı yaşandığı, dolayısıyla mevcut alan içerisinde ilave bir yer açılamayacağı belirtildi. Akabinde ise 2020 yılında gerçekleştirilen fuardan alınan memnuniyet görüşleri ve üyelerimizden gelen talepler çerçevesinde, Reed Tüyap’tan iki fuarın ayırılması hususunda bir talebimiz oldu. Uzun görüşmeler sonucunda Reed Tüyap da bu görüşü olumlu buldu ve fuarları ayırabileceği hususunu derneğimize ilettiler. Hali hazırda Reed Tüyap tarafından uygun tarih bulunması için çalışmalara başlandı. Umarım yeni fuar konsepti ile daha çok firmanın katılabileceği ve istediği kadar alanda ürünlerini sergileyebileceği bir ihtisas fuarı haline gelecek ve sektörümüzün daha da gelişmesine büyük katkı sağlayacak.